Πειθαρχικά και ποινικά θα διωχθούν οι φοιτητές που διέκοψαν το πρωί της Πέμπτης τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και δεν επέτρεψαν για αρκετή ώρα στα μέλη της να βγουν από το κεντρικό κτίριο στα Προπύλαια.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης είχε καλέσει στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης τους εκπροσώπους των φοιτητών να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση της Συγκλήτου, αλλά αντί αυτού ομάδες νέων μπήκαν στην πρυτανεία πριν ακόμη ξεκινήσει η συνεδρίαση, στις 9.00 το πρωί, και εκεί περίμεναν τα μέλη του σώματος τα οποία και απέκλεισαν.

«Δεν θα ανεχτώ από κανέναν να με κλειδώνει στο γραφείο μου» είπε οργισμένος ο κ. Φορτσάκης. Οι φοιτητές απάντησαν ότι δεν κλείδωσαν την πόρτα. «Τότε αφήστε μας να βγούμε» αντέτεινε ο πρύτανης του ιδρύματος. Στη φράση αυτή όμως μπήκαν αμέσως δυο με τρεις νεαροί μπροστά στην πόρτα της Συγκλήτου, η οποία πράγματι δεν είχε κλειδωθεί.

Το νέο αυτό επεισόδιο οδηγεί όμως στην ανάμειξη των αρχών στο θέμα των συνεχών καταλήψεων στα κέντρα διοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ, καθώς τα επεισόδια έχουν καταγραφεί σε κάμερες και θα αναζητηθούν τώρα οι υπεύθυνοι.

«Όποιος διαπράττει ένα αδίκημα πρέπει στην συνέχεια να λογοδοτήσει γι’ αυτό» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο κ. Φορτσάκης. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να διερευνηθεί αν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της παραβίασης ασύλου και παράνομης παρακράτησης ατόμων» προσθέτει.

«Κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει επειδή δεν θα το ανεχτώ να ξαναγίνει. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε το Πανεπιστήμιο να κυβερνηθεί έτσι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ποτέ δεν είπα σε φοιτητή ότι δεν θα τον ακούσω και μάλιστα είχαμε φροντίσει ώστε να ακουστούν εν ηρεμία τα αιτήματά τους, γιατί σε πολλά μπορεί να έχουν δίκιο, κανείς δεν το αρνείται αυτό. Αντί να έρθουν όμως το μεσημέρι και να συζητήσουμε ήρεμα όπως είχαμε αποφασίσει, προτίμησαν να μπουν στην αίθουσα το πρωί, να μη μας αφήσουν να συνεδριάσουμε και να μη μας αφήσουν και να βγούμε από την αίθουσα κλείνοντας τις πόρτες» αναφέρει ακόμη ο κ. Φορτσάκης.

«Είμαι υποχρεωμένος να λειτουργήσω τη Σύγκλητο κανονικά, αλλιώς υπό το κράτος της σύγχυσης και του φόβου των μελών της από τέτοια περιστατικά, οι αποφάσεις της θα ήταν παράνομες» λέει ο κ. Φορτσάκης, για να συμπληρώσει ότι «όσοι αναμίχθηκαν σε αυτά τα επεισόδια θα κληθούν να λογοδοτήσουν».

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών επρόκειτο να συζητήσει σήμερα τα κρίσιμα θέματα της φύλαξης του ιδρύματος, των νέων συμβάσεων καθαριότητας και τα θέματα των διοικητικών του υπαλλήλων και των κενών που έχουν δημιουργηθεί.

Τελικά η συνεδρίαση αυτή δεν έγινε ποτέ, καθώς διακόπηκε όταν στον χώρο της συνεδρίασης εισήλθαν περίπου 30 φοιτητές, ορίστηκε νέα ημερομηνία διεξαγωγής της το Σάββατο 1η Νοεμβρίου.

Το πρωινό επεισόδιο

Ο κ. Φορτσάκης είχε καλέσει έναν ή δυο φοιτητές στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την Πέμπτη για να θέσουν τα αιτήματά τους για τα θέματα φύλαξης. Αντ’ αυτού ομάδα φοιτητών μπήκε μέσα στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε.

Σημειώθηκε ένταση μεταξύ των φοιτητών και του πρύτανη, που ζήτησε από τους φοιτητές να αποχωρήσουν, σημειώνοντας ότι παρανόμως βρίσκονται στην αίθουσα. Οι φοιτητές αρνήθηκαν να φύγουν και ο κ. Φορτσάκης διέκοψε τη συνεδρίαση.

Οι φοιτητές, που αντιδρούν στο θέμα της φύλαξης και του ελέγχου της εισόδου στο Πανεπιστήμιο, ζήτησαν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου που θα εξέταζε το ζήτημα.

Ο πρύτανης τόνισε στους φοιτητές ότι δεν πρόκειται να ξαναμπούν στην πρυτανεία και –σύμφωνα με πληροφορίες– προανήγγειλε την κατάθεση μηνύσεων, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε να ζητάει «εξωτερική βοήθεια». Πάντως ο κ. Φορτσάκης διαβεβαιώνει μιλώντας στο «Βήμα» ότι δεν έχει καλέσει την Αστυνομία. Ωστόσο έδωσε χρονικό περιθώριο μισής ώρας στους φοιτητές για να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Από την πλευρά τους οι φοιτητές κατήγγειλαν τον πρύτανη για αυταρχική συμπεριφορά την ώρα που είχε επικρατήσει ένταση.

Ο κ. Φορτσάκης είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει «μπουλούκια» στην Πρυτανεία από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μικρή ομάδα φοιτητών εισέβαλε στο γραφείο του και άπλωσε πανό με το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».

Μετά από ολιγόωρη ένταση οι φοιτητές αποχώρησαν.

Ανακοίνωση από την Πρυτανεία

Ανακοίνωση τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το πρωί της Πέμπτης στο κεντρικό κτίριο της διοίκησης του Καποδιστριακού εξέδωσαν οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, στην οποία εξιστορούν την εξέλιξη των γεγονότων, σημειώνουν ότι δέχτηκαν προκλήσεις από μικρή ομάδα φοιτητών, γνωστών για τις απόψεις που εκφέρουν και εξηγούν γιατί δεν εκλήθη η Αστυνομία να επέμβει:

«Σήμερα το πρωί επρόκειτο να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών (9 π.μ.) μετά από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας ορισμού και εκλογής εκπροσώπων διαφόρων εκεί εκπροσωπούμενων κατηγοριών εργαζομένων και φοιτητών σύμφωνα με τον Νόμο. Οι Πρυτανικές Αρχές διαπιστώνοντας δυστυχώς ότι για μια ακόμη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι δεν έχουν προχωρήσει στην προβλεπόμενη από τον Νόμο εκλογή εκπροσώπησής τους στη Σύγκλητο, κάλεσαν από τη Δευτέρα, 27/10, όλους τους φοιτητικούς Συλλόγους του ΕΚΠΑ να ορίσουν έως δύο εκπροσώπους τους κατά Σύλλογο και συνολικά έως δεκαπέντε, οι οποίοι θα ενημέρωναν τους Συγκλητικούς και θα είχαν διάλογο μαζί τους για όλα τα φοιτητικά θέματα κατά την ημέρα της συνεδρίασης της Συγκλήτου. Ο διάλογος αυτός θα πραγματοποιούνταν σε συγκεκριμένη ώρα (12.30 μ.μ. και εξής), εκτός της επίσημης διαδικασίας, έτσι ώστε να μην τίθενται ζητήματα ακυρότητας ως προς τη σύνθεση του Οργάνου, αλλά και να παραμένει η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου με τους Συγκλητικούς.

Δυστυχώς, ομάδα φοιτητών, γνωστότατων πλέον απόψεων και συνθηματολογίας, εισήλθε στον χώρο συνεδρίασης της Συγκλήτου χωρίς άδεια και απαίτησε να συνεδριάσει η Σύγκλητος με την δική της παρουσία και συμμετοχή στην κανονική συζήτηση των θεμάτων. Ο Πρύτανης, όπως όφειλε, ζήτησε από τους φοιτητές να αποχωρήσουν και να σεβασθούν τον Νόμο και την διαδικασία, που καθορίζει την επιλογή εκπροσώπων και τη διεξαγωγή διαλόγου. Οι φοιτητές επέμειναν με υβριστικό τρόπο και συμπεριφορά στο παράνομο αίτημά τους και ο Πρύτανης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση της Συγκλήτου λίγο μετά την έναρξή της. Τότε η ομάδα των φοιτητών απέκλεισε όλες τις εξόδους και επέβαλε διά της βίας την παραμονή των μελών της Συγκλήτου στην αίθουσα, επιμένοντας να συνεδριάσει το συλλογικό Σώμα και να αποδεχθεί την αλλοίωση της σύνθεσής του με την παράνομη παρουσία τους!

Επακολούθησαν επανειλημμένες προκλήσεις από τους φοιτητές-δεσμοφύλακες της Συγκλήτου, ακόμη και απειλές άσκησης βίας εκ μέρους τους στις απόπειρες εξόδου από την αίθουσα. Μετά από περίπου μία ώρα κατακράτησης των Συγκλητικών από τους φοιτητές, διακόπηκε τελικά ο περιορισμός των Συγκλητικών και οι εισβάλλοντες φοιτητές αποχώρησαν.

Επιδεικνύοντας ψύχραιμη σωφροσύνη, οι Πρυτανικές Αρχές απέφυγαν στην παρούσα φάση να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου.

Τις σημερινές ενέργειες και το επίπεδο υπευθυνότητας αυτής της μικρής –σε σχέση με το φοιτητικό σύνολο– ομάδας εμπλεκόμενων φοιτητών τα αφήνουμε στην κρίση του Ελληνικού Λαού. Ωστόσο, επειδή η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και της Ελληνικής Κοινωνίας, απαιτούν τη λειτουργία ενός ανοικτού στις ιδέες και δημοκρατικού Δημόσιου Πανεπιστημίου με σεβασμό στο Σύνταγμα και απαρέγκλιτη τήρηση των Νόμων, οι Πρυτανικές Αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, και το ΕΚΠΑ, πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως θεσμοί και λειτουργίες, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Οι ουραγοί μιας μακροχρόνιας αντίδρασης στην ανανέωση και προσφορά του Πανεπιστημίου στον τόπο δεν πρέπει να αφεθούν να επιβληθούν.

Η διακοπείσα συνεδρίαση της Συγκλήτου θα επαναληφθεί το Σάββατο σε ακριβέστερο χρόνο και τόπο που θα καθορισθεί με νεότερη ανακοίνωση».

Δήλωση Γ. Καμίνη

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη αναφέρθηκε και στα επεισόδια που εκτυλίχτηκαν το πρωί της ίδιας ημέρας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου θα συνεδρίαζε η Σύγκλητος.

«Νιώθω υποχρέωση να κάνω μία αναφορά στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Όχι μόνο με την ιδιότητα του δημάρχου της πόλης. Ούτε μόνο με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου στο μεγαλύτερο ίδρυμα της πόλης και της χώρας. Αλλά με την ιδιότητα του πολίτη, που βλέπει καθηγητές και φοιτητές να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα στο πάρκινγκ της Φιλοσοφικής. Του πολίτη που για μία ακόμη φορά βλέπει δημόσιους χώρους να καταλαμβάνονται αυθαιρέτως και συνεδριάσεις αιρετών οργάνων διοίκησης να διακόπτονται, από δυναμικές μεν, μικρές όμως μειοψηφίες, που επιβάλλουν τον δικό τους νόμο. Αυτό συνέβη το πρωί στην Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Θεωρώ ότι η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Όσοι κάποτε αγωνίστηκαν για το πανεπιστημιακό άσυλο, μόνο αυτό δεν είχαν στο μυαλό τους ως ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Πρέπει να προστατεύσουμε τον δημόσιο χώρο και την ελεύθερη λειτουργία αιρετών οργάνων και να καταδικάσουμε κάθε ενέργεια που γυρνά τα Πανεπιστήμια πολλά χρόνια πίσω».

Το Ποτάμι: «Κομματικοί γκαουλάιτερ κάνουν επίδειξη δύναμης στα πανεπιστήμια»

«Από ό,τι φαίνεται οι κομματικοί γκαουλάιτερ δεν βάζουν μυαλό και στον ευαίσθητο χώρο του δημόσιου πανεπιστημίου προσπαθούν να κάνουν επίδειξη δύναμης» σχολιάζει Το Ποτάμι με αφορμή την εμφάνιση, τις τελευταίες ώρες, στα πανεπιστήμια ομάδων με κομματικά συνθήματα.

Το Ποτάμι, σε σχετική ανακοίνωση, θέτει δύο ερωτήματα προς όλα τα κόμματα: Αφενός «ποιος πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις στα πανεπιστήμια» και αφετέρου εάν «έχουν εμπιστοσύνη στους φοιτητές, τους καθηγητές και τις πρυτανικές αρχές να χαράξουν μια νέα πορεία για το δημόσιο πανεπιστήμιο, χωρίς προστάτες και καπελώματα».

«Αντί, το 2014», καταλήγει η ανακοίνωση, «να συζητάμε για το πώς θα κάνουμε πάλι τα πανεπιστήμια πόλο γνώσης και ανάπτυξης, μένουμε όλοι θεατές σε μια βαρετή και καταστροφική για το ελληνικό πανεπιστήμιο, παράσταση μειοψηφικών αυταρχικών κομματικών ομάδων».