Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, συζητήθηκε εκτενώς την Τετάρτη στο συνέδριο «Εξατομικευμένη Θεραπεία και Καινοτομία ΙΙ».
Ο καθηγητής Παθολογίας –Ογκολογίας κ. Κώστας Συρίγος ανέφερε ότι το Αρχείο είναι ανεπαρκές.
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας είπε προσφάτως ότι δεν είναι διατεθειμένος να βάλει την υπογραφή του για τη ολοκλήρωση ενός Αρχείου για το οποίο έχουν δοθεί χρήματα άλλες δέκα φορές. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι άλλες δύο χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτουν Αρχείο Νεοπλασιών.
Στο συνέδριο μίλησε και η αντιπρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» κυρία Μανιώ Κορλέτη, η οποία εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας μιας ομοσπονδίας ογκολογικών ασθενών προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη φωνή τους. Η κυρία Κορλέτη είπε ότι ευελπιστεί να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος στα μέσα του 2015.
Εξατομικευμένη θεραπεία για την εξοικονόμηση πόρων

Η ανάγκη συνεργασίας όλων των ενδιαφερομένων μερών προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της Εξατομικευμένης Θεραπείας, αλλά και ο καθοριστικός ρόλος των διαγνωστικών εξετάσεων για την επιλογή της βέλτιστης θεραπείας για κάθε ασθενή, τονίστηκε επίσης στο συνέδριο.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Αντωνόπουλο, ιατρικό διευθυντής της Roche Hellas, «η εξατομικευμένη θεραπεία δεν προσφέρει οφέλη μόνο στους ασθενείς, αλλά και στο σύστημα υγείας της χώρας, καθώς συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων. Αυτό που απαιτείται ωστόσο είναι η αναγνώριση των πλεονεκτημάτων της και η συντονισμένη δράση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον έτσι ώστε η θεραπευτική προσέγγιση να γίνεται με βάση την εξατομίκευση του κάθε ασθενούς».
Στο συνέδριο μίλησε και η κυρία Γκάμπριελ Μπιρ, από τη Roche Diagnostics, η οποία ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο των βιοδεικτών στην ανάπτυξη της εξατομικευμένης θεραπείας.