Σημεία και τέρατα καταγράφονται στην υπόθεση της Siemens η οποία, όπως προκύπτει από τα πλέον επίσημα στοιχεία, αρνείται κωλυσιεργώντας συστηματικά να εφαρμόσει τη συμφωνία συμβιβασμού που συνήψε το 2012 με το Δημόσιο, με την οποία δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση στη χώρα μας. Δύο χρόνια μετά την έναρξη των συνεδριάσεων της Επιτροπής Επενδύσεων, η οποία συστάθηκε για την εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει με σαφήνεια τη δημιουργία μεγάλης επένδυσης 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας, η Siemens έφτασε στην τελευταία και καταληκτική συνεδρίαση του συγκεκριμένου οργάνου να αμφισβητήσει για πρώτη φορά την ιστορική, συμβατική υποχρέωσή της, σύμφωνα με τα πρακτικά που εξασφάλισε «Το Βήμα της Κυριακής».
Επειτα από επτά μήνες συζητήσεων η Επιτροπή Επενδύσεων απέρριψε την πρόταση για δημιουργία «Παγκόσμιου Κέντρου Αριστείας» για το βιομηχανικό λογισμικό της Siemens –όπως είχε προτείνει η ίδια τον Μάρτιο του 2014 –και εισηγείται στην Επιτροπή Εποπτείας της εφαρμογής της συμφωνίας την καταγγελία της σύμβασης, καθώς το επενδυτικό σχέδιο που παρουσίασε η Siemens απέχει παρασάγγας από τις νόμιμες δεσμεύσεις της.
Μάλιστα, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», λόγω αυτών των εξελίξεων πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ των δύο συγκατοίκων της οδού Νίκης. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας θεωρεί ότι ο χειρισμός των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα δεν ήταν ο ενδεδειγμένος, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη μη συμμόρφωση της Siemens στις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Μια συμφωνία-περιπέτεια


Το τελικό πρακτικό της Επιτροπής Επενδύσεων, που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», περιγράφει γλαφυρά την περιπέτεια που υφίσταται το ελληνικό Δημόσιο από τη Siemens. Οπως αναφέρεται, από την αρχή της συγκρότησης της επιτροπής στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας, έχουν προταθεί διάφορες εκδοχές για επενδυτικά σχέδια που θα μπορούσε να εκτελέσει η Siemens στην Ελλάδα και θα ανταποκρίνονταν στη συμβατική της υποχρέωση.
Ο πρόεδρος της επιτροπής και γενικός γραμματέας Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Πέτρος Σελέκος από την πρώτη κιόλας συνεδρίασή της, όπως αναφέρεται, πρότεινε επενδύσεις στην αγορά της ενέργειας, στον τουρισμό ή στην πρωτογενή παραγωγή. «Η απάντηση της Siemens σε αυτή την πρώτη διερεύνηση ήταν αρνητική» σημειώνεται, καθώς οι εν λόγω κλάδοι ήταν έξω από το «ραντάρ» της εταιρείας.

«Εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος της Siemens… βρίσκεται πλέον και το εργοστάσιο που συζητήθηκε στον χρόνο κατάρτισης της Σύμβασης Συμβιβασμού και περιελήφθη… στο τελικό κείμενό της»
σημειώνεται, σε μία αναφορά που παραπέμπει στη δημιουργία εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νόμου που κύρωσε τη συμφωνία. «Ακόμη και συγκεκριμένη επένδυση στην αγορά αιολικής ενέργειας απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους της Siemens» σημειώνεται στα πρακτικά.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, μετά την απόρριψη όλων των ελληνικών προτάσεων, ο πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε από την εταιρεία να φέρει επενδυτικό σχέδιο προς εξέταση. Επειτα από πλήθος συνεδριάσεων, η Siemens πρότεινε ένα «Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας» για το βιομηχανικό λογισμικό της, μια ιδέα που σύμφωνα με τον επικεφαλής της στην Ελλάδα κ. Πάνο Ξυνή «αποτελεί κορυφαία επενδυτική επιλογή». Μάλιστα, κατά τα πρακτικά, ο κ. Ξυνής ζήτησε εύλογο χρονικό περιθώριο για την εξειδίκευση της πρότασης και την έγκρισή της από τα αρμόδια όργανα της Siemens.
«ΙΕΚ» χωρίς άνωθεν έγκριση


Στα πρακτικά ωστόσο αποκαλύπτεται ότι η πρόταση για το «IEK Siemens» ουδέποτε είχε την επίσημη έγκριση από τα αρμόδια εταιρικά όργανα του πολυεθνικού ομίλου. «Παρά τις επίμονες προτροπές και τις διαρκείς οχλήσεις μας… μόλις στις 7 Μαρτίου 2014» η εταιρεία «κατέθεσε το σχέδιο» περιγράφεται στο κείμενο. Ο κ. Σελέκος ζήτησε τη «σημαντική βελτίωση και επαρκή εξειδίκευση» της πρότασης, αλλά και την έγκρισή της από τη Siemens «ώστε να καταστεί επίσημη».

«Επειδή ουδεμία βελτίωση επέφερε»
η εταιρεία και «ουδέποτε μας γνωστοποιήθηκε έγκρισή του από τα αρμόδια όργανα της Siemens», ο γενικός γραμματέας απέστειλε έγγραφο στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, με το οποίο «κατέδειξε την παρελκυστική τακτική της Siemens», επισήμανε «τη μεγάλη καθυστέρηση υποβολής» του σχεδίου, την «προφανή προχειρότητα στην παρουσίασή του» και την απόκλισή του από τη σύμβαση.
Ετσι, ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα «να εγκρίνει επίσημη διατύπωση και άμεση επίδοση δήλωσης διαμαρτυρίας προς τη γερμανική εταιρεία» για συστηματική παραβίαση της συμφωνίας. Λόγω του ανασχηματισμού, ο κ. Σελέκος επανήλθε με νέο έγγραφο και έθεσε εκ νέου το ζήτημα στον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στα πρακτικά, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη από πλευράς Siemens, καθώς η εταιρεία αρνείται να φέρει βελτιωτικές τροποποιήσεις στο σχέδιο αλλά και την επίσημη «βούλα» από τη διοίκησή της.


Εκρηξη προέδρου της επιτροπής επενδυσεων
«Κακοποιείται και η στοιχειώδης κοινή λογική»

Η Siemens προκαλεί το Ελληνικό Δημόσιο καθώς για πρώτη φορά από τη σύναψη της συμφωνίας φέρεται να αμφισβητεί την υποχρέωσή της για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης των 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο κ. Ξυνής διερωτήθηκε «πού υπάρχει γραμμένη ως συμβατική υποχρέωση για δημιουργία εργοστασίου ύψους επένδυσης άνω των 60 εκατ. ευρώ και απασχόλησης άνω των 700 ατόμων», σχολιάζοντας ότι η Συμφωνία Συμβιβασμού δεν προβλέπει υποχρέωση για επένδυση αλλά αναφέρει «να εξεταστούν επενδύσεις» και από αυτή τη διατύπωση ο ίδιος συμπεραίνει ότι «άρα μπορεί και να μην πραγματοποιηθεί επένδυση».
Ο πρόεδρος της επιτροπής τού απάντησε, όπως σημειώνεται, ότι πρόκειται για αστείο ισχυρισμό και υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει επενδυτικό σχέδιο που αποκλίνει από τη συμβατική πρόβλεψη. «Πλέον γίνεται προσπάθεια να κακοποιηθεί όχι μόνο η μέθοδος νομικής ερμηνείας αλλά και η στοιχειώδης κοινή λογική. Υπό το πρίσμα οποιασδήποτε λογικής ερμηνευτικής εκδοχής η εταιρεία έχει απόλυτη, πρόδηλη και αυτονόητη συμβατική υποχρέωση να υλοποιήσει την επένδυση στους συγκεκριμένους συμβατικούς χρόνους. Η συζήτηση σταματά εδώ για να διαφυλαχθεί και η σοβαρότητα της διαδικασίας» είπε ο κ. Σελέκος, σύμφωνα με τα πρακτικά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος», η εξέλιξη της υπόθεσης έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας, η οποία φοβάται ότι το Βερολίνο θα διασυρθεί στην ελληνική κοινή γνώμη λόγω της εμμονής της Siemens. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα απασχολεί πια και τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς η βαριά πολιτική παρακαταθήκη της Siemens μπορεί να βλάψει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ