Επεισόδια, ΜΑΤ, αναστάτωση. Τους τελευταίους μήνες, μεγάλη πολυτέλεια θεωρούν αρκετοί καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών τη δυνατότητα τόσο εργασίας στα γραφεία τους όσο και διδασκαλίας στα αμφιθέατρα ή έστω ήρεμης και ασφαλούς κυκλοφορίας σε χώρους της κοινότητάς τους. Το ίδιο και εκείνοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), όπου από την Πέμπτη ξεκίνησαν καταλήψεις με αφορμή την κρίση που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στα Προπύλαια του Καποδιστριακού και την είσοδο φοιτητών μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κτίριο που «οχυρωνόταν» από τη νέα διοίκηση ενάντια σε μια προαναγγελθείσα κατάληψη.
Και τα δύο ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα για μία ακόμη φορά με τον «κακό εαυτό» τους. «Τι εννοούμε ανοικτό πανεπιστήμιο;» αναρωτιόταν μέλος της διοίκησης ενός εκ των δύο ιδρυμάτων μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο «Βήμα». «Ανοικτό σε επεισόδια και φασαρίες, ανάλογα με τα μέτωπα που θα επιλέγουν κάθε περίοδο πολιτικοποιημένοι φοιτητές ή ανοικτό στη διακίνηση ιδεών;».

«Ανοικτό πανεπιστήμιο»
αλλά με ασφάλεια και σεβασμό στα μέλη του, απαντά ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος σχολιάζοντας το θέμα. «Ανοικτό πανεπιστήμιο για υπηρεσίες για τις οποίες ο ελληνικός λαός πληρώνει να έχει και η ακαδημαϊκή κοινότητα ζητάει, όπως ασφάλεια στον χώρο εργασίας και διδασκαλίας» λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα».
Το χρονικό της μίνι κρίσης


«Δεν θα ανεχτώ καμία κατάληψη επί πρυτανείας μου» είχε πει έναν μήνα νωρίτερα ο νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης στην πρώτη συνάντηση με τα μέλη του Συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). «Θέλω ένα πανεπιστήμιο αυτόνομο, αλλά και ανταγωνιστικό» λέει σήμερα ο κ. Φορτσάκης, τη στιγμή που φαίνεται να καταγράφει μια πρώτη νίκη στον πρώτο μήνα της πρυτανείας του.
Προ ημερών ομάδες φοιτητών μπήκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνοδεία βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τα κεντρικά κτίρια της πρυτανείας έμεναν κλειστά επί περίπου μία εβδομάδα μετά τη διαρροή της είδησης ότι επίκειται κατάληψη. Δύο ημέρες παρέμειναν στο προαύλιο του κεντρικού κτιρίου ενώ ενδιαμέσως παρενέβη εισαγγελέας για την κατεπείγουσα διερεύνηση της κατάστασης ύστερα από κατάθεση του πρύτανη στην Αστυνομία ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί για την ασφάλεια στο κτίριο. Την τρίτη ημέρα οι φοιτητές αποχώρησαν.
Ο ίδιος ο κ. Φορτσάκης ωστόσο δηλώνει στο «Βήμα» ότι ενίσχυσε τα μέτρα φύλαξης του ιδρύματος ώστε να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στις εγκαταστάσεις του ενώ θα βελτιώσει τις υποδομές του με περισσότερο φωτισμό και εκδηλώσεις στην Πανεπιστημιούπολη που θα ενεργοποιήσουν φοιτητές και καθηγητές στον έλεγχο των χώρων του. Πάντως, ο πρύτανης ζήτησε να μην ανακατεύονται τα κόμματα στο θέμα καθώς πρόκειται για ενδοπανεπιστημιακές υποθέσεις.
Στον χειρισμό του ζητήματος από τη νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας κ.Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε ότι «ακριβώς επειδή δεν υπήρχε φύλαξη πριν από τρία χρόνια, σε κατάληψη σκίστηκαν με μαχαίρια πίνακες, καταστράφηκε η περιουσία και εκτεθήκαμε σε όλη την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκεί είπε ο κ. πρύτανης ότι θέλει να βάλει κάποιες διαδικασίες ελέγχου εισόδου και εξόδου από το κτίριο των τρίτων, και σωστά το έκανε κατά την άποψή μας».
Προβληματισμός και κινητοποιήσεις


Το θέμα όμως για άλλη μία φορά προβλημάτισε την πανεπιστημιακή κοινότητα. «Οι πολιτικές περιορισμού των ελευθεριών σε κοινωνίες καταπιεσμένες από την κρίση δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα» λέει σχετικά στο «Βήμα» η πρώην αντιπρύτανης και αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κυρία Τόνια Μοροπούλου. «Από την άλλη πλευρά, η φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι ένα υπαρκτό ζήτημα και σε αυτό πρέπει να δοθούν σοβαρές λύσεις» σημειώνει η κυρία Μοροπούλου, που προσθέτει ότι δυστυχώς την περίοδο αυτή τα πανεπιστήμια δεν έχουν χρήματα για να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις.
Το ΕΜΠ φαίνεται ότι παίρνει τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα καταλήψεις για το ίδιο θέμα στις σχολές Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων και Ναυπηγών. Και τα δύο ιδρύματα ήταν πέρυσι κλειστά επί πέντε μήνες και το εξάμηνο σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σε μια περίοδο κατά την οποία κανείς δεν μπορούσε να χαρακτηρίσει το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ «ανοικτά».


Προτάσεις πρύτανη
«Το έγκλημα το διώχνεις με φύλαξη και… φως»

«Πρέπει να επανασχεδιάσουμε την πανεπιστημιούπολη, με πάρκα, κόσμο, wi-fi σε όλη την κοινότητα για τις ανάγκες των μελών της, καθαρά κτίρια και χώρους»
λέει σχετικά στο «Βήμα» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η αλήθεια είναι ότι το έγκλημα δεν το διώχνεις μόνο με φύλαξη αλλά κυρίως με δραστηριότητες στον πανεπιστημιακό χώρο και… φως» προσθέτει. «Πρέπει ο χώρος να «κατοικηθεί» και σίγουρα δεν σκέφτομαι μόνο κατασταλτικά μέτρα, αλλά και θετικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων φύλαξης και αποτροπής αδικημάτων» επισημαίνει ο κ. Φορτσάκης.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης κυρία Ευγενία Μπουρνόβα στέκεται με έμφαση στο θέμα της υποχρηματοδότησης του πανεπιστημίου, το οποίο δεν έχει στήριξη από την πολιτεία στην κάλυψη βασικών αναγκών του και αναγκάζεται να καταφεύγει σε λύσεις όπως οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.
«Τα κτίρια και οι χώροι των πανεπιστημίων αποτελούν δημόσια περιουσία που οφείλουμε να προστατεύουμε από τον καταστροφέα, αλλά τελικά και από την απαξίωση» επισημαίνει ο κ. Γάτσιος.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα –φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι, καθηγητές –απαιτεί οι πανεπιστημιακοί χώροι να είναι ασφαλείς, καθαροί, με υψηλή αισθητική και να αποτελούν χώρους διδασκαλίας, έρευνας και πολιτισμού, ενώ μέσα σε αυτούς πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η ακαδημαϊκή ελευθερία. Για την επίτευξη των παραπάνω, οι χώροι του πανεπιστημίου θα πρέπει να φυλάσσονται και να προστατεύονται, και την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία φέρουν βάσει του νόμου οι πρυτανικές Αρχές»
ανέφεραν χαρακτηριστικά σε κοινή ανακοίνωση της Συνόδου τους οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ