Ενα μεγάλο πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό πλάνο για την Αθήνα, το οποίο υπόσχεται να ξαναβάλει την πρωτεύουσα στον παγκόσμιο χάρτη των πόλεων και να φέρει ένα βιώσιμο μοντέλο αναδιατάσσοντας την κατακερματισμένη αστική γη, παρουσίασαν προ ημερών ενώπιον της επενδυτικής κοινότητας της Αθήνας οι αρχιτέκτονες Ερμής Χαλβατζής και Νατάσα Λιανού, γνωστοί για τη συνεργασία τους με το αρχιτεκτονικό γραφείο της διεθνούς φήμης ιρακινής αρχιτέκτονος Ζάχα Χαντίντ. Ο κ. Χαλβατζής και η κυρία Λιανού παρουσίασαν το σχέδιο που εκπόνησε το γραφείο τους Lianou / Chalvatzis Architects, ύστερα από πρόσκληση της εταιρείας Dimand.
Το σχέδιο προτάσσει μια λύση για τη «μαύρη τρύπα» που αφήνει πίσω της η αναστολή της «διπλής ανάπλασης», βάσει της οποίας θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, μέσα από την ανάταξη του αστικού χώρου, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 200 στρεμμάτων και την ανάπτυξη δικτύων και ουρανοξυστών, εμβαδού περίπου 30 στρεμμάτων. Οι χρήσεις γης θα είναι μεικτές, καθώς θα συνυπάρχουν πάρκο, τέσσερις πύργοι κατοικιών, τρεις πύργοι γραφείων, καταστήματα, πολιτιστικοί χώροι, δίκτυα πεζών και υδάτινα στοιχεία.
Ευκαιρία το… κενό


Οι δύο αρχιτέκτονες επισημαίνουν ότι πρόκειται για «μια ευκαιρία για αξιοποίηση της χαμένης ευκαιρίας του γηπέδου που μπορεί να κάνει την Αθήνα να αφήσει το δικό της αποτύπωμα σε διεθνές επίπεδο» και υπογραμμίζουν ότι η πρότασή τους έρχεται να προσφέρει λύση στην έλλειψη πρασίνου, η οποία οφείλεται στην πυκνή δόμηση. «Η καθ’ ύψος δόμηση και οι ουρανοξύστες θα απελευθερώσουν σπάνια αστική γη» σημειώνουν.

«Επιλέξαμε την περιοχή διότι γειτνιάζει με το Κέντρο και έχει αραιή δόμηση. Η πρότασή μας αποτελεί πρότυπη παρέμβαση, η οποία προσφέρεται λόγω των χρήσεων γης διότι ο Βοτανικός διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας «τρύπας» στον αστικό ιστό. Η περιοχή είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμη, δεν έχει κτιριακή πυκνότητα και γειτνιάζει με το κέντρο της Αθήνας, διότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χλμ.»
εξηγούν.
Το κόνσεπτ του σχεδίου, όπως λένε, στηρίζεται στις ροές από τις κινήσεις των πεζών, οι οποίες χαράσσουν τα νοητά όρια της παρέμβασης και ορίζουν τα συνδεόμενα δίκτυά της. «Μιλάμε για ένα δίκτυο με την προοπτική ότι αυτό θα μπορεί να επεκταθεί μελλοντικά» εξηγεί η κυρία Λιανού, σημειώνοντας ότι το πρότυπο των κυψελών-ουρανοξυστών που αναδιατάσσουν και απελευθερώνουν την αστική γη μπορεί να εξαπλωθεί στην πόλη.
Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή, ουσιαστικά πρόκειται για ειδική πολεοδομική ζώνη, που θα μεγιστοποιήσει το πράσινο και μέσα από μια νέα σχέση συνύπαρξης των χρήσεων γης θα σηματοδοτήσει ένα βιώσιμο μοντέλο του 21ου αιώνα για την Αθήνα. «Κεντρική μας ιδέα είναι να προσφέρουμε υπεραξία ούτως ώστε να κινηθεί η οικονομία και να δημιουργηθεί ένα τοπόσημο που θα ξαναβάλει την Αθήνα στον χάρτη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, προσφέροντας μια νέα, σύγχρονη ταυτότητα» υπογραμμίζει ο κ. Χαλβατζής.
Πρότζεκτ ανανέωσης


Οπως λέει, το σχέδιο είναι οικονομικά βιώσιμο και μπορεί να αποτελέσει οδηγό για μελλοντικές παρεμβάσεις και αλλού, ενώ σχολιάζει ότι η καθ’ ύψος δόμηση μπορεί να εξισορροπήσει την πολεοδομική ασυμμετρία της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή, η πρόταση ίσως να αποτελεί και τη λύση για την ανανέωση του γηρασμένου κτιριακού αποθέματος της Αθήνας και την απελευθέρωση της αστικής γης.
Σύμφωνα με την κυρία Λιανού, κατασκευαστικά το σχέδιο βασίζεται σε αρχιτεκτονικούς εξωσκελετούς, οι οποίοι δημιουργούν τριγωνισμούς και συνδυάζονται με προκατασκευασμένα κομμάτια οπλισμένου σκυροδέματος. «Πρόκειται για βιοκλιματικούς, κτιριακούς οργανισμούς, καθώς οι εξωσκελετοί είναι κούφιοι και έτσι συγκεντρώνουν το νερό της βροχής, το μεταφέρουν στις κατοικίες ή τροφοδοτούν την άρδευση του πάρκου» συνεχίζει και συμπληρώνει ότι οι ουρανοξύστες θα παρέχουν τη μέγιστη δυνατή σκίαση και περιβαλλοντικά οφέλη. «Ουσιαστικά, παίρνουμε τη διεθνή τυπολογία του ουρανοξύστη και τη φέρουμε στα ελληνικά χαρακτηριστικά, σχεδιάζοντας μπαλκόνια κ.τ.λ.» τονίζει. Μάλιστα, επισημαίνει ότι από τον Βοτανικό η θέα είναι συναρπαστική, καθώς συνδυάζονται η Ακρόπολη και η θάλασσα.
Οι δύο αρχιτέκτονες σημειώνουν ότι π.χ. στο Λονδίνο, όπου κατοικούν, ήδη η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει, καθώς έχουν αναγερθεί πολλοί ουρανοξύστες και έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθούν άλλοι 100, με στόχο την αλλαγή της κορυφογραμμής της πόλης.


Το προφίλ
Ενα ζευγάρι με βραβεία

Ο 30χρονος Ερμής Χαλβατζής και η 29χρονη Νατάσα Λιανού, οι οποίοι αποτελούν ζευγάρι και στη ζωή, εργάζονται από το 2011 στο αρχιτεκτονικό γραφείο της Ζάχα Χαντίντ και ανήκουν στην ομάδα των στενών συνεργατών της. Εχουν αποσπάσει εύφημο μνεία στους διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς της Ενωσης Αρχιτεκτόνων και του Αρχιτεκτονικού Ιδρύματος του Σικάγου με αντικείμενο τον σχεδιασμό των συγκοινωνιακών διαδρόμων και των νέων λεωφορειακών στάσεων της αμερικανικής μεγαλούπολης και στον «Europan 11» με αντικείμενο τον σχεδιασμό λεωφορειακών στάσεων στην Κροατία.
Οι δύο νέοι επιστήμονες σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έκαναν μεταπτυχιακό στο Λονδίνο και έζησαν για λίγο στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, κάνουν δικά τους πρότζεκτ υπό την επωνυμία Lianou / Chalvatzis Architects (www.lianou-chalvatzis.com).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ