Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος (middle seasons sales) ξεκινά το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου και θα λήξει την Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το νόμο η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, δηλαδή οι εκπτώσεις επιτρέπονται τέσσερις φορές το χρόνο, δύο με τις τακτικές εκπτώσεις από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και του Αυγούστου αντίστοιχα, αλλά και δύο με τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών.

Η ΕΣΕΕ ξεκαθαρίζει πως τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00.

11:00- 18:00 το προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Από το Σάββατο 1η Νοεμβρίου έως τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 θα ισχύσουν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις.

Βάσει του άρθρου 16 παρ. 1 του Ν.4177/2013, στο διάστημα των εκπτώσεων τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 2 Νοεμβρίου με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο 11:00- 18:00.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και νέας τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης.

Τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη

Από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 10 του μηνός θα ισχύσει η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος στα εμπορικά καταστήματα, βάσει του νόμου 4177/2013, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση τού Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Βάσει του ίδιου νόμου, οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να λειτουργήσουν στις 2 Νοεμβρίου, ως πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης περιόδου, με τη διοίκηση του Συλλόγου να προτείνει ωράριο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα (ο νόμιμος προβλέπει πλαίσιο ωραρίου 11.00-20.00).

Όπως διευκρινίζει ο ΕΣΘ, στη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.