Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός των χαρτών με τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία και εντός της ημέρας αναμένεται να συνταχθούν οι τεχνικές εκθέσεις για την αποζημίωση των πολιτών. Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για την παροχή στήριξης στους πληγέντες.

Η περιφέρεια Αττικής γνωστοποίησε στο υπουργείο Υποδομών τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Ηδη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Αχαρνών, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Σεραφείμ Τσόκα.

Η ενέργεια αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν σε οικίες, καταστήματα, δρόμους και οχήματα, από τα πλημμυρικά φαινόμενα, εξ αιτίας των ακραίων βροχοπτώσεων της 24ης Οκτωβρίου ύστερα από αίτημα του Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού και της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου 2015.

Μέχρι αύριο Δευτέρα θα έχει το υπουργείο Εσωτερικών πλήρη εικόνα της καταγραφής των ζημιών έτσι ώστε «εντός της εβδομάδας να δοθούν κονδύλια για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές» σύμφωνα με τον υπουργό. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αργύρης Ντινόπουλος το πρωί της Κυριακής, «τα χρήματα θα δοθούν στους δήμους και εκείνοι θα τα αξιοποιήσουν κατά το δοκούν, για τις φυσικές καταστροφές σε δημόσιους χώρους αλλά και στους δημότες».



Στο μεταξύ τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι καταγραφές των ζημιών στις επιχειρήσεις από την κακοκαιρία.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην αυτοτελή διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15-17, Τ.Κ. 11547, τηλ. επικοινωνίας 2132063663 και 2132063655).

Ήδη η περιφέρεια Αττικής γνωστοποίησε στο υπουργείο Υποδομών τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό, ενώ η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ζήτησε από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Ιλίου και Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, μετά από σχετικό αίτημα των δημοτικών Αρχών.

Καταγραφή των ζημιών κάνουν από το πρωί του Σαββάτου τα συνεργεία των δήμων και των συναρμόδιων υπηρεσιών στο Περιστέρι, στη Νίκαια και στις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Σεραφείμ Τσόκα, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι στο γκαράζ του σουπερμάρκετ στο Ίλιον που πλημμύρισε, το οποίο συνολικά εκτείνεται σε τρία υπόγεια επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσόκα, προβλήματα έχουν σημειωθεί σε 10 δήμους ενώ έχουν παρασυρθεί από τα νερά 250 με 300 αυτοκίνητα. Επίσης, ζημιές υπάρχουν σε σπίτια και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους. Όπως είπε, μέσα σε μιάμιση ώρα έπεσαν 14 εκατοστά νερού ενώ αν υπό κανονικές συνθήκες έβρεχε όλη την ημέρα το ύψος της βροχής θα έφθανε τα 5 εκατοστά.

Λόγω της κακοκαιρίας έγιναν 859 κλήσεις για επέμβαση της Πυροσβεστικής για άντληση υδάτων και μέχρι τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου τα 80 συνεργεία της θα έχουν αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά, όπως δήλωσε το πρωί ο Περιφερειακός Διευθυντής του Σώματος κ. Δημοσθένης Αναγνωστάκης.

Άντληση υδάτων γίνεται και από το κλειστό γυμναστήριο «Α. Παπανδρέου» του Πεσριστερίου, στην οδό Τζον Κένεντι. Από τις κλήσεις που έγιναν οι 600 αφορούσαν άντληση υδάτων και 259 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Οι δήμαρχοι Περιστερίου και Ίλιον, κκ. Α. Παχατουρίδης και Ν. Ζενέτος παρείχαν το βράδυ προσωρινή στέγαση σε οικογένειες που χρειάστηκαν βοήθεια. Σύμφωνα με τον κ. Παχατουρίδη το πρόβλημα προκλήθηκε πέραν του όγκου της βροχής και σε δύο παλιά σπίτια που έχουν κτιστεί σε λάθος σημείο.

Από την πλευρά του ο κ. Ζενέτος είπε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με το αντιπλημμυρικό της οδού Καλπακίου που εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής. Πρόσθεσε μάλιστα πως αν είχαν προχωρήσει τα έργα 200 μέτρα περισσότερο δεν θα παρουσιάζονταν προβλήματα.

Εκταμίευση πιστώσεων

Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι σχετικά με τις πλημμύρες στην Αττική.

O κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι θα αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πληγέντες.

«Συνεργεία της Πυροσβεστικής θα ενημερώσουν τους κατοίκους στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στο Πέραμα, στο Μενίδι, στο Αιγάλεω, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νίκαια, στον Πειραιά και στο Καματερό ότι από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Και επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» συνέχισε, επισημαίνοντας πως αναμένει από τις υπηρεσίες «εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα. Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Κικίλιας είχει ενημερώσει ήδη τηλεφωνικώς τον Πρωθυπουργό για τις πλημμύρες την Παρασκευή και βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Eυάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό καθώς και με τους κ. Δ. Σταμάτη, Β. Κικίλια και Μ. Χρυσοχοΐδη.

Από τους υπουργούς ζήτησε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Προβλήματα από τις καταιγίδες στην Αττική

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η βροχή στο λεκανοπέδιο Αττικής. Τις πρώτες ώρες πάνω από 552 κλήσεις είχε δεχτεί η Πυροσβεστική για κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και για αντλήσεις υδάτων σε διάφορες περιοχές όπως σε Πειραιά, Κερατσίνι, Νίκαια, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Ίλιον, Πετρούπολη, Περιστέρι, Ανθούπολη κ.α. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε Νίκαια και Κοκκινιά, όπου η εικόνα μετά το πέρασμα της βροχής θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο: δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, δεκάδες ΙΧ καταπλακώθηκαν. Ακόμη πλημμύρισαν υπόγεια στα οποία υπήρχαν και αυτοκίνητα.

Στη λεωφόρο Θηβών συσσωρεύτηκαν νερά με αποτέλεσμα οδηγοί να εγκλωβιστούν στα αυτοκίνητά τους στην υπόγεια γέφυρα της λεωφόρου Αθηνών και να χρειαστούν τη βοήθεια της Πυροσβεστικής. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και στην περιοχή του Μενιδίου.

Στο Λεκανοπέδιο επιχειρούσαν συνολικά 150 πυροσβέστες με 70 οχήματα.

Το Σάββατο προς το μεσημέρι εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η άντληση των υδάτων από το τριώροφο υπόγειο του σουπερμάρκετ στον Ιλιον, που έχει πολλά μέτρα νερό, όπου την Παρασκευή υπήρχαν φόβοι ότι ενδέχεται να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, τους οποίους διασκέδασε ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Κανονικά εκτελούνται από το πρωί του Σαββάτου τα δρομολόγια του προαστιακού στο τμήμα Πειραιάς – Άγιος Ιωάννης Ρέντης που είχαν διακοπεί την Παρασκευή εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη βροχόπτωση στην Αττική. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που προκλήθηκαν είναι ότι το Intercity που ξεκίνησε στις 16:18 της Παρασκευής από την Αθήνα με κατεύθυνση Θεσσαλονίκη είχε 100 λεπτά καθυστέρηση λόγω των πλημμυρών στις Αχαρνές.

Εν τω μεταξύ αποκαταστάθηκε πλήρως και η λειτουργία της κυκλοφορίας του οδοντωτού Διακοφτό – Καλάβρυτα που είχε επίσης διακοπεί λόγω κατολισθήσεων την Παρασκευή.

Η Περιφέρεια Αττικής

Το βράδυ της Παρασκευής η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου αφού ευχαρίστησε το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των πληγών που άνοιξε η κακοκαιρία, σημείωσε ότι «δεν
είναι ώρα για φθηνές κριτικές – οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο»
.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής: «Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας καθώς καις στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται τούτες τις ώρες στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές – οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο.

Χθες (σ.σ. Πέμπτη), στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχαμε την τραγική διορατικότητα να αυξήσουμε το κονδύλι για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρισκόμαστε επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους».

Από την Περιφέρεια Αττικής ανακοινώθηκε επίσης ότι σε συντονισμένες επιχειρήσεις, που ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής, προχώρησαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στους δήμους που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, ύστερα από επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές, προχωρούσαν σε επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων, καθαρισμού φερτών υλικών και ρεμάτων στους δήμους Περιστερίου, Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Φυλής, Αχαρνών, Ιλίου κ.α. Παράλληλα, ύστερα από σχετικό αίτημα του δήμου Ιλίου, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να συμβάλει στη στέγαση δέκα οικογενειών που έμειναν άστεγες λόγω των πλημμυρών.

Χειμωνιάτικο σκηνικό

Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να κάνει βουτιά έως και 10 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι την Τρίτη. Τα πρώτα χιόνια έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ το κύμα κακοκαιρίας θα επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η επιδείνωση του καιρού πιθανόν να δυσκολέψει και όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν για τα νησιά λόγω της 28ης Οκτωβρίου, καθώς η ένταση των ανέμων το Σαββατοκύριακο αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 9 μποφόρ.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Πειραιά

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση του Δήμου Πειραιά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία. Υπάλληλοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου -Τεχνικών Υπηρεσιών και Δικτύων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου- βρέθηκαν στα σημεία όπου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης από την πρώτη στιγμή ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΥΔΑΠ και την Τροχαία. Παράλληλα, έδωσε εντολή να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αστέγους της πόλης, οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενηθούν, τουλάχιστον για την Παρασκευή στον ξενώνα αστέγων του δήμου.

Το Σάββατο θα συγκληθεί ειδική σύσκεψη του δημάρχου με τους αρμόδιους αντιδημάρχους για τη συνολική εκτίμηση και τη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης.

Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Μικροπροβλήματα παρατηρούνται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ, ενώ κατά τόπους τη νύχτες σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, θα αγγίξουν τα 9.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων και των καταμαράν από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό. Τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Επίσης από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκε στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής το προγραμματισμένο δρομολόγιο του ταχύπλοου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίουspeedrunnerγια Σέριφο – Σίφνο – Μήλο.

Κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα και Σαλαμίνα – Πειραιάς. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Σαλαμίνα για το Πέραμα.

Ακόμη από τις 4 το απόγευμα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα-Θάσο.

Με προβλήματα η κυκλοφορία στην Αττική λόγω της βροχόπτωσης

Με χαμηλές ταχύτητες κινούνταν την Παρασκευή τα οχήματα σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας λόγω της βροχόπτωσης που προηγήθηκε. Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρήθηκαν στις λεωφόρους Κηφισιάς, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, Ποσειδώνος, Κηφισού και Συγγρού.

Συγκεκριμένα, δυσκολίες στη διεξαγωγή της κυκλοφορίας υπήρξαν στην κάθοδο της λεωφόρου Κηφισιάς μετά το νοσοκομείο Υγεία, στην Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς Αμπελοκήπους, αλλά και στην κάθοδο της Μεσογείων από το Πεντάγωνο προις κέντρο.

Επίσης, στην παραλιακή στο ρεύμα προς Πειραιά από το αεροδρόμιο ως και τον Φλοίσβο, ενώ στο ρεύμα προς Γλυφάδα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως και τον Φλοίσβο.

Στην κάθοδο του Κηφισού από τη Λυκόβρυση ως και τα ΚΤΕΛ, αλλά και στην άνοδο από το ύψος του Ρέντη έως και την Αχαρνών.

Τέλος, με χαμηλές ταχύτητες κινούνταν τα οχήματα στην άνοδο της Συγγρού μετά την οδό Λογουμιτζή.

Κρύο, βροχές και τα πρώτα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα

Με κρύο «ξύπνησε» την Παρασκευή η Θεσσαλονίκη. Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και η συννεφιά ήταν τα χαρακτηριστικά του καιρού στις πόλεις της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Στους 8 βαθμούς Κελσίου, με συννεφιά και υγρασία 87%, είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τη Βέροια, και τις Σέρρες.

Στους 7 βαθμούς, με συννεφιά και υγρασία 79%, είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο και στους 9 στη Λάρισα.

Στους 5 βαθμούς, με βροχή και υγρασία 93% είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη Φλώρινα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και στο Μιτσικέλι.

Χιονίζει από τα μεσάνυχτα στις κορυφογραμμές της Πίνδου και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.250 μέτρα, ντύθηκαν στα λευκά.

Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Δίστρατο, τα χιονοδρομικά του Ανήλιου και της Βασιλίτσας και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Ανατολικού Ζαγορίου το χιόνι φτάνει 5-10 εκατοστά, ενώ τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή χιονόπτωση σημειώθηκε και μέσα στο Μέτσοβο.

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε όλη την Ήπειρο. Στην πόλη των Ιωαννίνων ο υδράργυρος έδειχνε 7 βαθμούς, ενώ στις περιοχές που χιονίζει η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός. Στο Μέτσοβο και στην Κόνιτσα το θερμόμετρο δείχνει 2-3 βαθμούς.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Βροχές, καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές αναμένονται για το Σαββατοκύριακο. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα παραμείνουν ισχυροί, φτάνοντας μέχρι και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Σε πτώση η θερμοκρασία.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Σταδικά βελτίωση αναμένεται από την Τρίτη, με τη θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Αναμένονται λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια και οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με ένταση 7-8 μποφόρ με εξασθένηση την Τετάρτη.