Δοκιμαστική χρήση μη επανδρωμένων μέσων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις έρευνας –διάσωσης κατά τη διάρκεια ευρείας δασικής πυρκαγιάς με πιθανές ανθρώπινες απώλειες περιλαμβάνεται στο σενάριο άσκησης που θα γίνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου DARIUS. Η δοκιμασία θα πραγματοποιηθεί σε ελεγχόμενο χώρο της περιοχής Αλυκές Αναβύσσου την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου από τις 9.30 έως τις 15.30.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η άσκηση πραγματοποιείται από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα ερευνητικής προσπάθειας από τους αρμόδιους φορείς εννέα κρατών – μελών της ΕΕ, για την αξιοποίηση της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων συστημάτων σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
«Σκοπός του ερευνητικού έργου DARIUS είναι να διαμορφωθεί το κατάλληλο τεχνολογικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα κοινής χρήσης και αξιοποίησης σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καινοτόμων τεχνολογικών μέσων και πόρων που παράγονται από διαφορετικούς κατασκευαστές και ανήκουν σε διαφορετικές Υπηρεσίες και φορείς, τα οποία μπορούν να γίνονται αμοιβαία διαθέσιμα από γειτονικά κράτη σε διασυνοριακές κρίσιμες ανάγκες» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Επισημαίνεται ακόμη πως στο πλαίσιο του σεναρίου της άσκησης και της επίδειξης των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων, μη επανδρωμένα εναέρια και επίγεια οχήματα θα ανιχνεύσουν εστίες πυρκαγιάς, θα εντοπίσουν άτομα εγκλωβισμένα στην πυρκαγιά και θα μεταφέρουν δορυφορικά την εικόνα των επιχειρήσεων κατάσβεσης, διάσωσης και εκκένωσης από το πεδίο δοκιμών στην Ανάβυσσο στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.
Στην άσκηση, εκτός των εταίρων της κοινοπραξίας του έργου από τα υπόλοιπα οκτώ κράτη – μέλη της ΕΕ, συμμετέχουν το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου και Κορωπίου, η Ελληνική Αστυνομία (ΑΤ Αναβύσσου), η Τροχαία Κερατέας, καθώς και ο Δήμος Σαρωνικού με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Η άσκηση στην περιοχή της Αναβύσσου είναι η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση. Οι πρώτες δύο έγιναν στη Γαλλία και αφορούσαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με κατάλληλα σχεδιασμένα μη επανδρωμένα μέσα σε θαλάσσιο περιστατικό, καθώς και σε βιομηχανική εγκατάσταση υπό κατάρρευση μετά από σεισμό.
Πληροφορίες σχετικά με το έργο DARIUS διατίθενται από τον διαδικτυακό τόπο του έργου