«Δεν δέχομαι ύβρεις και απειλές, μπουλούκια δεν ξαναμπαίνουν στην πρυτανεία του ιδρύματος, αλλά μόνο ένας ή δύο φοιτητές κατόπιν συνεννόησης» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα, Τετάρτη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης στους φοιτητές που μπήκαν στο γραφείο του πριν από καθορισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος. Οι φοιτητές μάλιστα άπλωσαν πανό πίσω απο το γραφείο του κ. Φορτσάκη που ανέγραφε: «Ψωμί – παιδεία – ελευθερία».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών λίγο αργότερα εξέφρασε την άποψη ότι η πρόσβαση των φοιτητών στα Προπύλαια θα πρέπει να ελέγχεται. «Δεν επιτρέψω να ξαναγίνει μπάχαλο, αυτά ανήκουν στο παρελθόν» είπε ο κ. Φορτσάκης.

Ως προς τους υπαλλήλους ο πρύτανης εμφανίστηκε διατεθειμένος ο έλεγχος να είναι πιο χαλαρός. Οι διοικητικοί υπάλληλοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους γι’ αυτή την πρόταση, δηλώνοντας ότι στην πρυτανεία λειτουργούν υπηρεσίες οι οποίες εξυπηρετούν φοιτητές όπως είναι το πρόγραμμα Erasmus, αλλά σε αυτό το θέμα ο πρύτανης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της μεταφοράς των υπηρεσιών αυτών σε άλλο κτίριο του ιδρύματος.

Με το δεδομένο ότι έχει ήδη παρέμβει εισαγγελέας στο θέμα, ζητώντας κατεπείγουσα έρευνα των συνθηκών κάτω από τις οποίες μπήκαν προχθές οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές στον χώρο της πρυτανείας του, ο κ. Φορτσάκης κάλεσε σήμερα, Τετάρτη, στο γραφείο του αντιπροσωπεία των διοικητικών υπαλλήλων που παραμένουν επί δύο ημέρες στους χώρους του για να συζητήσουν.

Φοιτητές μπήκαν στο γραφείο του πρύτανη όμως σε ομάδες και χωρίς να συνεννοηθούν πρώτα μαζί του, μεταφέροντας και πανό προκειμένου να βγάλουν σχετικές φωτογραφίες.

Ο κ. Φορτσάκης μίλησε στη συνέχεια για νέα εισβολή, αυτή τη φορά στο γραφείο του, και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε μια εισβολή φοιτητών στο γραφείο μου χωρίς την άδειά μου, οι οποίοι με περιστοίχισαν και εξέφρασαν τα αιτήματά τους. Η πρυτανική αρχή είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο αλλά ο διάλογος προϋποθέτει ηρεμία, ευγένεια, διαλλακτικότητα και προϋποθέτει επίσης ότι από τις δύο πλευρές υπάρχουν αντιπρόσωποι που είναι ίσοι στον αριθμό και λίγοι στον αριθμό, διαφορετικά δεν έχουμε διάλογο, έχουμε οχλοκρατία. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, περιμένουμε τους φοιτητικούς συλλόγους να έρθουν με εκπροσώπους όχι όλοι μαζί, χωρίς βία και ύβρεις, και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα, υπό τον όρο όμως ότι θα έχουμε αυτό το δημοκρατικό πλαίσιο».

Για το θέμα της εισαγγελικής εξέτασης ο κ. Φορτσάκης δήλωσε ότι δεν έκανε μήνυση ούτε ζήτησε τη δίωξη κανενός, αλλά απλά κατάθεσε στις αρχές ότι λόγω της κατάληψης που έχει γίνει δεν ελέγχει πλέον την ασφάλεια του κτιρίου.

Οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου και δεν αποχωρούν, ενώ θα συνεδριάσουν σήμερα, Τετάρτη, για να λάβουν αποφάσεις για τις κινήσεις τους. Αύριο, Πέμπτη, είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.