Η ατιμωρησία των επίορκων συμβολαιογράφων τροφοδοτεί τα σκάνδαλα με τις πλαστές διαθήκες και τους νεκρούς που κάνουν πλούσιους δεκάδες χιλιάδες «πονηρούς» ζωντανούς. Το τελευταίο κρούσμα του κυκλώματος ιδιωτών και συμβολαιογράφων το οποίο επιχείρησε να υφαρπάξει την τεράστια περιουσία δύο ρακοσυλλεκτών που έχασαν τη ζωή τους υπό περίεργες συνθήκες στις αρχές Ιουνίου στη Βουλιαγμένη κρύβει ένα άγνωστο παρασκήνιο. Αποκαλύπτεται ότι μία εμπλεκόμενη συμβολαιογράφος στην υπόθεση είχε κατηγορηθεί σε τουλάχιστον δέκα παρόμοιες παράνομες ενέργειες –ανάμεσά τους και το σκάνδαλο της Αιξωνής -, είχε τιμωρηθεί με μικρές πειθαρχικές ποινές και έχει επανέλθει.


Κέρδη από την αδράνεια

Την ίδια ώρα τα δεκάδες τρικ ετησίως των πλαστών διαθηκών, το μεγάλο κόλπο με τις περίπου 200 «επιθέσεις» κάθε χρόνο σε αδρανείς λογαριασμούς σε τράπεζες αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία για περίπου 3.000 άτομα που έπαιρναν συντάξεις πεθαμένων, αποκαλύπτουν τα μεγέθη της απάτης με τους «κερδοφόρους» νεκρούς.
Οπως ανέφερε με μακάβριο τρόπο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «οι πεθαμένοι προσφέρουν από τα κοιμητήρια τεράστια ποσά στους συνανθρώπους μας που αντιλαμβάνονται την αξία της οριστικής αδράνειάς τους και της φυγής τους από τον μάταιο τούτο κόσμο». Ιδιόμορφο στοιχείο σε αυτές τις υποθέσεις είναι ότι βασικό ρόλο έχουν ρακοσυλλέκτες. Μερικοί επειδή έχουν δημιουργήσει περιουσία και γίνονται στόχος των επιτηδείων, άλλοι που δεν έχουν εισόδημα και μόνιμη κατοικία προσεγγίζονται από τα κυκλώματα, με αμοιβή μερικές εκατοντάδες ευρώ, ώστε με πλαστές ταυτότητες να εμφανιστούν ως δικαιούχοι.
Τα στοιχεία για τα «κόλπα» με τους νεκρούς –κυρίως από το Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και την Οικονομική Αστυνομία –είναι εντυπωσιακά. Παρόμοια με τη δράση της περιώνυμης «εταιρείας δολοφόνων» που αποκαλύφθηκε το 1987 με αρχηγό τον πρώην δήμαρχο Νέας Χαλκηδόνας Γιώργο Παπαδόπουλο, η οποία υφάρπαξε την περιουσία οκτώ ηλικιωμένων που δολοφόνησε, τα «κόλπα» αυτά είναι… αθάνατα.
Ο ποδοσφαιριστής και η συμβολαιογράφος

Στη συμμορία των απατεώνων που με πλαστογραφημένο ειδικό πληρεξούσιο επιχείρησαν να κάνουν ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό των θανόντων –υπό ερευνώμενες συνθήκες –ρακοσυλλεκτών τον περασμένο Ιούλιο εμπλέκονται ένας 46χρονος πρώην ποδοσφαιριστής και μια 47χρονη συμβολαιογράφος. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, που είχε αγωνισθεί στον Πανηλειακό, στον Πανελευσινιακό και σε άλλες ομάδες, είχε κατηγορηθεί τον Ιούνιο του 2012 ότι είχε προσπαθήσει με άλλα οκτώ άτομα να υφαρπάξει ακίνητο στα νότια προάστια το οποίο ανήκε σε οικογένεια που ζούσε μόνιμα στον Καναδά.
Βασικός στόχος του κυκλώματος ήταν τότε να εξασφαλίσει από τράπεζα πιστοποιητικό πληρωμής τέλους ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διασφαλισθεί η μεταπώληση του σπιτιού. Ετσι για τον λόγο αυτόν είχε χρησιμοποιήσει μία άστεγη ηλικίας 81 ετών ώστε να εμφανισθεί σαν ιδιοκτήτρια του ακινήτου. Σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. κατατέθηκε ότι ο 46χρονος είχε αποκτήσει δεκάδες ταυτότητες ηλικιωμένων, τις οποίες πιθανόν χρησιμοποιούσε σε παρόμοιες απάτες. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής διαθέτουν πληροφορίες ότι πολλές από αυτές έχουν βρεθεί σε χέρια κυκλωμάτων ύστερα από συνεννόηση υπαλλήλων γραφείων εύρεσης εργασιών και οικιακών βοηθών που συνεργάζονται μαζί τους.
Η συμβολαιογράφος φέρεται να συνεργαζόταν μονίμως με παράνομα κυκλώματα χωρίς σχεδόν καμία επίπτωση. Οπως επισήμανε στο «Βήμα» ο κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, «οι συμβολαιογράφοι στη χώρα μας είναι περίπου 3.200 και κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου τρεις-τέσσερις καταγγελίες που ερευνώνται. Εκτιμούμε ότι υπάρχει πρόβλημα με περίπου 15 συναδέλφους μας -όπως η 47χρονη που εμπλέκεται στην υπόθεση της Βουλιαγμένης-, οι οποίοι παρότι εμπλέκονται κατ’ επανάληψη σε υποθέσεις πλαστογραφίας και απάτης με περιουσίες, ακίνητα κ.τ.λ., τυχαίνουν της επιείκειας των ποινικών δικαστηρίων –κυρίως του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών –που ασχολούνται με τα αδικήματα και τον πειθαρχικό έλεγχο των συμβολαιογράφων. Τιμωρούνται συνήθως με αργίες δύο-τριών μηνών και επανέρχονται. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον τα κυκλώματα γνωρίζουν αυτούς τους περίπου 15 παρανομούντες συμβολαιογράφους με τους οποίους γίνονται συνήθως όλες οι δουλειές. Εχουμε ζητήσει τα πειθαρχικά ζητήματα να τίθενται ενώπιον και των συλλόγων μας, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα».


Εμπλοκή αστυνομικών και τραπεζικών

Παρόμοιο κύκλωμα με πλαστές διαθήκες, με την εμπλοκή επτά ατόμων, ανάμεσα στους οποίους και ένας αστυνομικός, είχε αποκαλυφθεί και από την Οικονομική Αστυνομία πριν από έναν χρόνο. Τα μέλη της εντόπιζαν ακίνητα μέσω των καταστάσεων που αναρτώνται στα Ειρηνοδικεία για τη σφράγιση ακινήτων θανόντων λόγω απουσίας συγγενών ή κληρονόμων τους. Στη συνέχεια συνέτασσαν πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες, σύμφωνα με τις οποίες οι περιουσίες κληροδοτούνταν σε κάποιο ή κάποια από τα μέλη της οργάνωσης. Με τη μέθοδο αυτή διαπιστώθηκε ότι συντάχθηκαν τουλάχιστον 19 πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες για κινητή και ακίνητη περιουσία 16 ατόμων που έχουν αποβιώσει. Με τις πλαστές αυτές διαθήκες τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να ιδιοποιηθούν παράνομα 21 ακίνητα σε Αθήνα, Βύρωνα, Καισαριανή, Παγκράτι, Κηφισιά, Παλαιό Φάληρο, Ιωάννινα, Καβάλα και αλλού. Παρόμοιες μεμονωμένες υποθέσεις αναδείχθηκαν τον τελευταίο χρόνο από έρευνες ιδιωτικών αστυνομικών.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, τα πιστωτικά ιδρύματα ανακαλύπτουν ετησίως εκατοντάδες επιθέσεις σε «αδρανείς» λογαριασμούς, κυρίως με την εμπλοκή τραπεζικών υπαλλήλων. Σε κάθε ένα από τα μεγάλα πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 5 ως 25 εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί. Από αυτούς 2 ως 3 εκατομμύρια έχουν μικρή έως ανύπαρκτη «κίνηση». Οι «αδρανείς» λογαριασμοί φαίνεται ότι γίνονται στόχος των υπαλλήλων οι οποίοι μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και των online συστημάτων μπορούν εύκολα να τους εντοπίσουν, να τους «αδειάσουν». Το 2012 σε τράπεζες στην Ξάνθη και στη Δράμα υφάρπαξαν 485.000 ευρώ, όταν ένας διευθυντής υποκαταστήματος είχε συνεννοηθεί με επτά ιδιώτες ώστε με πλαστές ταυτότητες να πάρουν χρήματα από λογαριασμούς πολιτών που είχαν αποβιώσει. Πριν από μερικά χρόνια εντοπίστηκε άλλη μία τέτοιου είδους απάτη στο Ξυλόκαστρο.
Τέλος, σύμφωνα με αναλυτική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Σεπτέμβριο διαπιστώθηκε ότι 2.798 άτομα έπαιρναν συντάξεις πεθαμένων και οι οποίοι βεβαίως δεν παρουσιάστηκαν στη σχετική απογραφή. Το συνολικό ποσό που έχουν λάβει παρανόμως οι ψευτοδικαιούχοι ανέρχεται σε 57 εκατ. ευρώ.

HeliosPlus