Σήμερα, οι νέες μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν αποκλειστικά τα μωρά τους δεν μπορούν να κάνουν ούτε βόλτα χωρίς να κοιτάζουν το ρολόι τους. Αγχωμένες είναι οι περισσότερες, μη μπορώντας να απολαύσουν αυτές τις μοναδικές στιγμές, αφού η βόλτα τους δεν διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες. Πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους για να ξεκινήσουν μια διαδικασία η οποία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ θεωρείται απόλυτα φυσιολογική: να ταΐσουν το παιδί τους. Χώροι για αυτή την υπέροχη διαδικασία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και μόνο ορισμένες, ίσως πιο προοδευτικές, γυναίκες μπορούν να αγνοήσουν τα περίεργα βλέμματα των περαστικών και να θηλάσουν το μωρό τους σε ένα πάρκο, στο πεζόδρομο ή με σε μια δημόσια υπηρεσία.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προβαίνει σε μια ενέργεια η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί τομή για τα ελληνικά δεδομένα, και δημιουργεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους Σταθμούς Θηλασμού. Οι νέες μητέρες θα μπορούν να απομονώνονται σε αυτούς τους χώρους για να θηλάζουν το μωρό τους ήσυχα και αβίαστα. Παράλληλα δρομολογείται η δημιουργία Περιγεννητικών Κέντρων σε όλα τα νοσοκομεία, δημόσια, πανεπιστημιακά και ιδιωτικά. Σε αυτά τα Κέντρα οι γυναίκες, και δη αυτές που έχουν δύσκολη εγκυμοσύνη –οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν υψηλού κινδύνου -, θα μπορούν να υποβάλλονται σε προγεννητικό έλεγχο και να έχουν σωστή ενημέρωση σε θέματα προγεννητικής φροντίδας. Σήμερα ανάλογα Κέντρα λειτουργούν σε δύο νοσοκομεία, στο «Ελενα Βενιζέλου» και στο «Αλεξάνδρα».
Νομοσχέδιο-σκούπα


Το νομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί ως το τέλος του μήνα στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, εστιάζει, μεταξύ άλλων, σε δύο πολύ σημαντικά θέματα: στην προαγωγή του μητρικού θηλασμού και στη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας.
Ειδικότερα, για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού προβλέπονται τα εξής:
  • Δημιουργούνται Σταθμοί / Χώροι Θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας,αερολιμένες, λιμένες, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, χώρους άθλησης, εμπορικά κέντρα καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
  • Οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν καινα αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από τον φορέα εργασίας τους, ο οποίος ονομάζεται Σταθμός / Χώρος Θηλασμού στην Εργασία. Η ίδρυση, η οργάνωση, η λειτουργία και η εποπτεία των Σταθμών (σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, καθώς και στην εργασία) καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας και των συναρμόδιων υπουργών έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για τον Μητρικό Θηλασμό.
  • Στα δημόσια νοσοκομεία, στα νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή ΝΠΙΔ και σε ιδιωτικές κλινικές προωθείται η ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» (ΦΒΝ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να ενισχυθεί η προαγωγή του μητρικού θηλασμού.
  • Στα δημόσια νοσοκομεία, στα νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή ΝΠΙΔ και στις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν μονάδα νεογνών δημιουργείταιΤράπεζα Γάλακτος.
Περιγεννητικά Κέντρα


Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιγεννητικής φροντίδας, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Περιγεννητικών Κέντρων σε δημόσια, πανεπιστημιακά νοσοκομεία, σε νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή ΝΠΙΔ και σε ιδιωτικές κλινικές. Το Περιγεννητικό Κέντρο είναι τριτοβάθμια νοσηλευτική μονάδα που παρέχει πλήρεις υπηρεσίες υγείας έναντι του συνόλου των προβλημάτων υγείας των επίτοκων – λεχωίδων και των εμβρύων – νεογνών που ανακύπτουν κατά την περιγεννητική περίοδο, καθώς και ενημέρωση στα θέματα περιγεννητικής φροντίδας.
Οι έγκυοι και επίτοκοι υψηλού κινδύνου παραπέμπονται στα Περιγεννητικά Κέντρα με ευθύνη του γιατρού που τις παρακολουθεί.
Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας λειτουργεί τουλάχιστον ένα Περιγεννητικό Κέντρο στο πλαίσιο δημόσιου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου ή νοσηλευτικού ιδρύματος.
Οι Μονάδες Νοσηλείας των νεογνών διακρίνονται σε Μονάδες Απλής, Ενδιάμεσης και Εντατικής Νοσηλείας.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας και έπειτα από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας καταρτίζεται πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της Περιγεννητικής Φροντίδας στη χώρα.

HeliosPlus