«Τι σημαίνει οικογένεια; Ποιος ο ρόλος της στην κατασκευή, στον έλεγχο και στην αναπαραγωγή της ταυτότητας; Πώς σταθεροποιεί η οικογένεια τις κοινωνικές σχέσεις εξουσίας; Και πώς αλλάζει σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης;»
Η ομάδα Libby Sacer Foundation συνεχίζει τον επτάμηνο κύκλο δράσεων με τίτλο «Διαβατήριο παρακαλώ/ Passport please», στο χώρο τέχνης cheapart στα Εξάρχεια (Ανδ. Μεταξά 25), όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Επόμενη δράση της, μία συζήτηση με εύρος προσεγγίσεων σε ένα θέμα που τελευταία απασχολεί τόσο την καλλιτεχνική παραγωγή όσο και τον δημόσιο διάλογο. Ο πανεπιστημιακός Μάκης Σπαθής, ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Γιώργος Γεωργόπουλος και η ιστορικός-ερευνήτρια Γιάννα Κατσιαμπούρα θα κουβεντιάσουν για την οικογένεια από οικονομική, πολιτική και καλλιτεχνική οπτική.
Θα αναφερθούν στην ελληνική ιστορία του φεμινισμού, στο πέρασμα από τους κόλπους της οικογένειας στους χώρους εκπαίδευσής, αλλά και στο πώς αντιμετωπίζεται στον κινηματογράφο.
Η συζήτηση με θέμα «Η Οικογένεια ως ιδεολογικός μηχανισμός (Μηχανισμοί ελέγχου της ταυτότητας)» θα γίνει την Τετάρτη 22 Οκτώβρη, στις 20.00.
Το Libby Sacer Foundation
Η Λίμπι Σάκερ παρέμεινε άγνωστη έως το θάνατό της το 2013. Ο κληρονόμος της, αναγνωρίζοντας τον πλούτο υλικού που υπήρχε στο σπίτι της, απευθύνθηκε σε ομάδα ειδικών για την έρευνα και ταξινόμησή του. Από τα ως τώρα ευρήματα προκύπτουν ενδείξεις του ρόλου της σε κινήματα τέχνης, σκέψης και πολιτικής για μια περίοδο που καλύπτει πάνω από μισό αιώνα.
Η ομάδα Libby Sacer Foundation ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, θεωρώντας πως τα πολυάριθμα τεκμήρια βίου και πολιτείας της που ήρθαν στο φως, στην πραγματικότητα αφυπνίζουν το πνεύμα μία ολόκληρης εποχής –της εποχής απ’ την οποία καταγόμαστε.
Ως «Cheapart Resident 2014», η ομάδα φιλοξενείται στο χώρο τέχνης Cheapart και με αφορμή τη Λίμπι Σάκερ ξεκινά ένα διάλογο για τις καταβολές και τα «φαντάσματα» μας. Ως τις αρχές Νοέμβρη 2014, η ομάδα διοργανώνει δράσεις, ομιλίες, εκθέσεις και εργαστήρια, που αφορούν τους περι-ορισμούς του σώματος, του χώρου, της ταυτότητας, τους ιδεολογικούς μηχανισμούς που τα οριοθετούν και την διαμεσολάβηση στην τέχνη και στη δημόσια ζωή. Αυτός ο κύκλος εκδηλώσεων έχει τίτλο «Διαβατήριο παρακαλώ / Passport please».
Για μία επισκόπηση των δράσεων του Libby Sacer Foundation ως τώρα, δείτε: http://libbysacer.blogspot.gr/ ή επισκεφτείτε το facebook της ομάδας για τακτική ενημέρωση: https://www.facebook.com/LibbySacer?fref=ts