Ανοίγει τη συζήτηση για τη λειτουργία της Βουλής κατά την προεδρική εκλογή, τον Μάρτιο, με προφυλακισμένους τους εννέα βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τους υπόλοιπους εννέα χαρακτηρισμένους ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης ο εισαγγελέας εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος με την ιστορική πρότασή του για παραπομπή σε δίκη και των δεκαοκτώ. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «είναι αδιάφορο αν τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης έχουν ή όχι κομματική ιδιότητα και δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι αν κάποιος δεν είναι μέλος ενός πολιτικού κόμματος κατά τους όρους του Καταστατικού του δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει μέλος εγκληματικής οργάνωσης η οποία εκκολάφθηκε στους κόλπους του και δραστηριοποιείται υπό την κάλυψή του…». Περιγράφει μάλιστα πώς οι βουλευτές λειτουργούσαν ως καθοδηγητές της οργάνωσης και πώς ήταν επικεφαλής σε επεισόδια βίας, ακόμα και απόπειρες δολοφονίας. Στην πρόταση καταγράφονται διάλογοι, ομιλίες, παραινέσεις, εντολές, άρθρα και αναλύσεις με περιεχόμενο που οδηγεί στην εκτίμηση ότι όχι μόνο δεν σέβονταν το πολίτευμα αλλά επιχειρούσαν και την υπονόμευσή του.
Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Ντογιάκος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και στο πολιτικό σύστημα για τη συμμετοχή μελών εγκληματικής οργάνωσης στο Κοινοβούλιο. Με δεδομένο όμως ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο, σύμφωνα με έγκυρους συνταγματολόγους που επικοινώνησε το «Βήμα», οι εννέα προφυλακισμένοι της Χρυσής Αυγής δεν μπορούν να ψηφίσουν στην επερχόμενη προεδρική εκλογή του Μαρτίου αν δεν τους δοθεί η άδεια από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Τυπικά δεν έχουν κώλυμα, εκτός από την απουσία τους λόγω προφυλάκισης. Ο συνταγματικός νομοθέτης της χώρας μας πριν από την έκδοση αμετάκλητης απόφασης δεν επιθυμεί τον αποκλεισμό οποιουδήποτε κομματικού σχηματισμού, εκλεγμένου στην ελληνική Βουλή, από την προεδρική εκλογή, ακόμη και εκείνου που χαρακτηρίζεται ως εγκληματική οργάνωση, και εναποθέτει στον κοινό νομοθέτη την εισαγωγή νομοθεσίας η οποία θα ρυθμίζει αλλιώς την όλη πολιτική υπόθεση με ποινικές προεκτάσεις. Η κρίση, πάντως, του δικαστικού Συμβουλίου του Εφετείου θα έχει ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο, ενώ η δίκη φαίνεται ότι θα αρχίσει πιθανότατα πριν από τον Απρίλιο, όταν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός θα είναι ελεύθεροι λόγω 18μήνου.
Ο εισαγγελέας στο πολυσέλιδο πόρισμά του αναφέρει πως μετά το 2012, όταν η Χρυσή Αυγή εξέλεξε βουλευτές ως πολιτικό κόμμα και συμμετείχε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τα τάγματα εφόδου αναφέρονταν στον πυρηνάρχη-τοπικό βουλευτή. Για τον ρόλο του αρχηγού και της ηγεσίας της οργάνωσης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτός, ο βουλευτής, με τη σειρά του αναφερόταν στην ανώτατη ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης από την οποία ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιοποίνου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος… Η εγκληματική δράση της, η οποία είχε ως σκοπό την αντιμετώπιση διά της βίας των αλλοδαπών, των αντιφρονούντων, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί αντίπαλοί της και κατ’ επέκταση τη διάδοση και επιβολή των ιδεών διά της βίας, όπως προκύπτει από τα γεγονότα που αναφέρονται. Η δράση αυτή εκδηλωνόταν μέσω τοπικών οργανώσεων και πάντοτε υπό την καθοδήγηση ανωτέρου στην ιεραρχία στελέχους, με βάση οργανωμένο σχέδιο το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσεως, τα «τάγματα εφόδου»».
Τα πρόσωπα και οι αποδείξεις


Είναι ενδιαφέρουσα η ιεραρχία, όπως περιγράφεται από την πρόταση:

Νίκος Μιχαλολιάκος
: είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και αρχηγός. «Ο κατηγορούμενος», επισημαίνει η πρόταση, «ως ιδρυτής και κατ’ ουσία αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, διηύθυνε αυτήν καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας ως εγκληματικής οργάνωσης» και υπογραμμίζεται η δήλωση του Στάθη Μπούκουρα, προφυλακισμένου βουλευτή και κατηγορουμένου, «δεν έχουμε πρόεδρο, έχουμε αρχηγό».

Χρήστος Παππάς
: Είναι ο υπαρχηγός και ταξίαρχος και ως βουλευτής «διηύθυνε αυτήν τουλάχιστον από τις 20-9-2010 μέχρι τη σύλληψή του, παρέχοντας οδηγίες στα μέλη της γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας απολύτως τη δράση τους… με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών της οργάνωσης».

Ηλίας Κασιδιάρης
: Αναφέρεται ως ο πρώτος υπαρχηγός, αλλά και επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου με δεκάδες επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, αλλά και άλλων προσώπων στην Αττική. Ο ίδιος αναφέρεται και ως υπεύθυνος της κατήχησης στελεχών της οργάνωσης με τα «ιδεώδη της Χρυσής Αυγής».

Γιάννης Λαγός:
Και αυτός τοποθετείται στην ηγετική ομάδα μετά τους Μιχαλολιάκο και Παππά. Παρότι δεν κατηγορείται για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Φύσσα και τις απόπειρες κατά του ΠΑΜΕ και των αιγύπτιων ψαράδων, υπάρχουν άπειρες συνομιλίες που τον αφορούν, μεταξύ των οποίων και οι περίφημοι διάλογοι μετά τις επιθέσεις με τη χαρακτηριστική φράση «τους λιώσαμε».

Ηλίας Παναγιώταρος
: Παρότι στην ηγετική ομάδα, δεν είναι προφυλακισμένος. Κατηγορείται για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για τα επεισόδια στο παλαιό εφετείο, όταν είχε καταληφθεί από αλλοδαπούς.
Εκτός από τους πέντε παραπέμπονται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι Γιώργος Γερμενής (Καιάδας), επίσης εκπαιδευτής και επικεφαλής που βαρύνεται με τα επεισόδια στη Ραφήνα, Ελένη Ζαρούλια, η σύζυγος του αρχηγού με κηρύγματα μίσους κατά αλλοδαπών, αλλά και ο Νίκος Μίχος, που κατηγορείται για διακεκριμένη οπλοκατοχή ενώ εμπλέκεται και στην επίθεση στο Εφετείο, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγής: ο μεταμεληθείς Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ο Μιχάλης Αρβανίτης, ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο Αντώνης Γρέγος, ο Νικόλαος Κούζηλος, ο Δημήτρης Κουκούτσης, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και ο Ευστάθιος Μπούκουρας.
Μεγάλο μέρος της δικογραφίας είναι αφιερωμένο και στους πυρηνάρχες Νίκαιας, Γιάννη Πατέλη και Πειραιά Νίκο Αποστόλου, οι οποίοι ηγούνταν των πλέον «δραστήριων» οργανώσεων. Ο Πατέλης, κατά την πρόταση, έστειλε το μήνυμα κινητοποίησης πριν από τη δολοφονία Φύσσα. Αλλα 15 άτομα παραπέμπονται για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, όπως οι Ιωάννης Καζαντζόγλου, Ιωάννης Αγγος, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Λέων Τσαλίκης και άλλοι. Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι 70.
Η αιματηρή δράση της Χρυσής Αυγής αναδεικνύεται στην πρόταση Ντογιάκου μέσα από συγκεκριμένα περιστατικά βίας και εγκλήματα που έγιναν μετά το 2008. Ο εισαγγελέας καταγράφει τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων τα οποία χαρακηρίζει ως απόπειρες ανθρωποκτονίας. Ας σημειωθεί πως έως τώρα για τα ίδια περιστατικά οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί αφορούσαν σωματικές βλάβες.
Η στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα: «φάτε τον όπου τον βρείτε»
Η κορυφαία περιγραφή στην πρόταση Ντογιάκου αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και τη δολοφονία του Πακιστανού Λουκμάν.
Ο Παύλος Φύσσας κατά τον εισαγγελέα ήταν απολύτως στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή. Καταγράφεται από την πρόταση η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας (Κασιδιάρης, Αρβανίτης) να παρουσιάσουν ως άσχετο τον Ρουπακιά. Ενέργεια που καταρρίπτεται από πλήθος στοιχείων, όπως η συνομιλία του βουλευτή Γιάννη Λαγού με άλλο στέλεχος της οργάνωσης, τον Σωτήρη Δεβελέκο, οδηγό του Νίκου Μιχαλολιάκου, την ημέρα της δολοφονίας Φύσσα στην οποία ο πρώτος δίνει οδηγίες στον δεύτερο να δηλώσει στις αστυνομικές αρχές ότι δεν γνωρίζει τον Ρουπακιά. «Αμα σε πάνε για καμιά αναγνώριση του μ… τον Ρουπακιά δεν τον είδες, δεν τον ξέρεις…».
Η δολοφονία περιγράφεται λεπτό – λεπτό. Καταρρίπτονται και οι ισχυρισμοί του Γιώργου Ρουπακιά ότι δεν ήξερε τον Φύσσα, δεν τον είχε δει ποτέ. «Δεν είναι λογικό να δολοφονήσει σε λίγα δευτερόλεπτα κάποιον που δεν ήξερε καθόλου» αναφέρει ο εισαγγελέας. Μάλιστα επικαλείται και τη μαρτυρία του προστατευόμενου μάρτυρα Γ, ο οποίος αναφέρει ότι «ο Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά και υπήρχε κεντρική εντολή από τον βουλευτή Λαγό να τον φάνε όπου τον βρούνε εν γνώσει του Ηλία Κασιδιάρη και πάντοτε με την έγκριση του Νίκου Μιχαλολιάκου…».
Πολύ χαρακτηριστική είναι και η περιγραφή της σύλληψης του Ρουπακιά, ο οποίος έλεγε στους αστυνομικούς στο περιπολικό «είμαι δικός σας, μην το πείτε πουθενά…». Και όπως εξήγησε νωρίτερα με ωμότητα και ψυχραιμία «τον μαχαίρωσα γιατί τα άτομα αυτά επιτέθηκαν σε κάποιον δικό μας…».
Μια άλλη πράξη που καταγράφεται είναι η ανθρωποκτονία με πρόθεση από κοινού σε βάρος του πακιστανού εργάτη Hahzad Luqman, στις 17 Ιανουαρίου του 2013, όταν στις 3.25 το πρωί οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος δολοφόνησαν τον άτυχο Πακιστανό, ο οποίος πήγαινε να πιάσει δουλειά. Καταδικάστηκαν από το μεικτό ορκωτό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη. Στην πρόταση Ντογιάκου καταγράφονται επίσης:
  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του ανήλικου μαθητή Φοίβου Δεμερτζίδη, στις 28 Ιανουαρίου 2013, στο Παλαιό Φάληρο έξω από το Γ’ Λύκειο με δράστη τον Γεώργιο Αποστολόπουλο και συνεργό του τον Αλέξανδρο Χατζηπαυλή και άλλα άγνωστα πρόσωπα-μέλη της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος Χρυσή Αυγή στα νότια προάστια. Οι δράστες παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο και ο Αποστολόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ο δεύτερος παραπέμφθηκε να δικαστεί ως ανήλικος.
  • Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά του αλιεργάτη από την Αίγυπτο Embarak Abousid στις 12 Ιουνίου 2012, στο Πέραμα. Ως αυτουργοί εμφανίζονται εδώ οι κατηγορούμενοι Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Αγριογιάννης, Ελένη Νικητοπούλου, Μαρία Θωμά, Μάρκος Ευγενικός και άλλοι άγνωστοι στην ανάκριση, στελέχη του πυρήνα Περάματος, οι οποίοι κατά τον εισαγγελέα έδρασαν ως «τάγμα εφόδου».
  • Διακεκριμένη διατάραξη της κοινής ειρήνης, απρόκλητες σωματικές βλάβες από κοινού και κατά συρροή από δράστες με καλυμμένα πρόσωπα, στις 12 Αυγούστου 2013 στο Πέραμα σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ με δράστες και κατηγορουμένους τους Αναστάσιο Πανταζή, Χρήστο Χατζηδάκη, Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Ιωάννη Καστρινό και άλλους, στελέχη τοπικών οργανώσεων στη Νίκαια, στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα, οι οποίοι επίσης έδρασαν ως τάγμα εφόδου.
  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή σε βάρος του Γεωργίου Μηλιαράκη και του Ruben Sand στις 30 Ιουνίου 2008 στο στέκι του κοινωνικού χώρου «στέκι Αντίπνοια» στα Πετράλωνα με αυτουργούς τους Βασίλη Σιατούνη και Αθανάσιο Στράτο και δέκα τουλάχιστον ακόμη μέλη του κόμματος που έδρασαν ως τάγμα εφόδου και καταδικάστηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε ποινές πολυετούς κάθειρξης…
Η υπόθεση θα «χρεωθεί» πλέον στο δικαστικό συμβούλιο του Εφετείου, το οποίο θα αποφασίσει μέσα στο επόμενο δίμηνο για το ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ