Εγγραφο που βρέθηκε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή κορυφαίου στελέχους στο οποίο αποδίδει σειρά κατηγοριών σε 11 μέλη της οργάνωσης πιθανότατα από τη Μακεδονία

«Απόλυτος σεβασμός και πειθαρχία στην ιεραρχία. Απαγορεύονται οι προσωπικές έριδες και διενέξεις μεταξύ μελών». Το απόσπασμα περιλαμβάνεται σε πρόσφατη εσωτερική εγκύκλιο της Χρυσής Αυγής καθώς προκύπτει ότι θεωρούσε «προτεραιότητα» το ζήτημα της πειθαρχίας και της «τυφλής» υπακοής των μελών της. Ενας από τους «πυρηνάρχες» στην περιοχή του Πειραιά μάλιστα σε παλαιότερη ομιλία του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν ζητάμε να σας λέμε να πέσετε και από τον 5ο όροφο και εσείς να το κάνετε. Ομως πρέπει να μας έχετε εμπιστοσύνη σε ό,τι αναφέρουμε και να μη ρωτάτε πολλά για την ηγεσία μας…».

Η Χρυσή Αυγή «φακέλωνε» μάλιστα τα μέλη της με «παρατηρήσεις»-κατηγορίες που θυμίζουν μυστική στρατιωτική υπηρεσία: «διασπορά ψευδών πληροφοριών», «ανάρμοστη συμπεριφορά» και κυρίως «παράβαση ιεραρχίας» που θεωρείται μέγιστο αδίκημα. Αυτό προκύπτει από σχετικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής και αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Σε έγγραφο που βρέθηκε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή κορυφαίου στελέχους υπάρχει «φακέλωμα» 11 μελών που πιθανολογείται ότι είναι από τη Μακεδονία. Ενας εξ αυτών κατηγορείται και για «προσπάθεια απόσπασης χρηματικού ποσού», ενώ άλλος για «προσπάθεια απόσπασης προσωπικών δεδομένων για άγνωστη αιτία».
Σε άλλη εγκύκλιο ζητήθηκε εκτός από πειθαρχία και εχεμύθεια: «Τα μέλη έχουν υποχρέωση να τηρούν αξιοπρεπή στάση που συνεπάγεται της εχεμύθειας όσων ακούν ή λέγονται μέσα στο Κίνημα καθώς επίσης και η διακοπή οποιουδήποτε κακόβουλου σχολιασμού για οτιδήποτε αφορά το Κίνημα. Τα μέλη του Μετώπου ενημερώνουν τον ανώτερο μόλις διαπιστώσουν κάτι τέτοιο και δεν υποπίπτουν σε τέτοιου είδους σφάλματα».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το εσωτερικό έγγραφο της Χρυσής Αυγής που περιέχεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ίδιου στελέχους και αφορά επεξεργασία πληροφοριών που έχουν δοθεί από στελέχη της ΝΔ. Στην αρχή γίνεται αναφορά στις «διαρροές» από τη ΝΔ: «Ολα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ανά χείρας έγγραφο προέρχονται από πηγές των οποίων την αξιοπιστία αδυνατώ να επιβεβαιώσω, όπως επίσης δηλώνω ότι δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω τα κίνητρα των ατόμων που μας τα διέθεσαν, δεδομένου του ότι πολλά εξ αυτών προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία δήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για την πορεία του κόμματός τους. […] πολλές από αυτές μας δίνουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, αφού μας σκιαγραφούν τις κινήσεις του εχθρού και τις αποφάσεις του εναντίον μας».
Στη συνέχεια προσδιορίζονται –με βάση τις διαρροές –οι εσωτερικές διεργασίες στη ΝΔ σχετικά με την ψήφιση του περιώνυμου «αντιρατσιστικού νόμου». «Πρωταρχικός πολέμιος, μεταξύ άλλων, υπήρξε ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου (σ.σ.: Μπαλτάκος). Στη Νέα Δημοκρατία φοβούνται ότι η ψήφισή του θα δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα στο παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο του κόμματος, που λογικό είναι να πιστέψει ότι συμπλέει το κόμμα τους με τους αριστερούς. Διάσταση απόψεων υπήρξε ανάμεσα και σε δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος και συγκεκριμένα ανάμεσα στον Γεωργιάδη και τον Βορίδη. Ο πρώτος έκανε τον διαχωρισμό μεταξύ χούντας και νεοναζί, ενώ ο δεύτερος (λόγω ΕΠΕΝ;) ήταν πιο συγκρατημένος και αντίθετος με το νομοσχέδιο, πιθανώς διότι θυμάται πολύ καλά τις ψευδαισθήσεις της ΕΠΕΝ και τις διαγραφές λόγω αντιδημοκρατικών αντιλήψεων».
Εντυπωσιάζει ο βαθμός πληροφόρησης από τη ΝΔ αφού προ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι πριν από 13 μήνες σημειωνόταν ο κίνδυνος άσκησης ποινικών διώξεων: «Αναφέρθηκε ότι υπάρχει η περίπτωση «εξουδετέρωσης» κάποιων στελεχών μας με δικαστικές διώξεις. Τα ονόματα που ειπώθηκαν (για διαφορετικά «εγκλήματα») ήταν συγκεκριμένα αυτά του Παναγιώταρου και του Γερμενή. Μπορεί να επιβληθούν κάποιες ποινές για εκφοβισμό, ώστε να αποδείξουν ότι έχουν τη θέληση να επιβάλουν τη νομιμότητα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ