Πριν από έξι μήνες, 17 οικογένειες βρήκαν στέγη στην πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας που είχε παραχωρηθεί στον Δήμο Αθηναίων από το Ιδρυμα Χατζηκώνστα.
Σήμερα, άλλες επτά οικογένειες και δύο φοιτητές θα φιλοξενηθούν στο ανακαινισμένο κτίριο της οδού Βρεσθένης στον Νέο Κόσμο. Αυτό δόθηκε δωρεά από τη Βασιλική Πινιώρη προς τον δήμο το 2008, με δύο επιθυμίες της να συνοδεύουν: ο δήμος να στεγάσει άπορες οικογένειες και φοιτητές από τις περιοχές καταγωγής της, το Σιδηρόκαστρο και ένα χωριό της Μεσσηνίας.
Οι ένοικοι αυτοί επελέγησαν από διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου, βάσει κριτηρίων, μετά την εξέταση 60 αιτήσεων-φακέλων που κατατέθηκαν από οικογένειες και μεμονωμένα άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής κατοικίας του δήμου. Δικαιολογητικά και πιστοποιητικά συνθέτουν την εικόνα των αιτούντων φιλοξενία, όπως κάρτα ανεργίας, αποδείξεις οφειλών που πιστοποιούν την αδυναμία στέγασης, εκκαθαριστικό σημείωμα, υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599 ότι δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή του, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αλλά και ιατρικές εξετάσεις (εξετάσεις αίματος για ηπατίτιδα κ σύφιλη, ακτινογραφία θώρακος, ψυχιατρική εξέταση, δερματολογική κ.ά.).
Η λειτουργία της δεύτερης κοινωνικής πολυκατοικίας στο Νέο Κόσμο, όπου θα φιλοξενηθούν εννέα οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο αστεγίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.
Το ζητούμενο, όμως, πάντα δεν είναι ούτε η φιλανθρωπία ούτε η κοινωνική ευαισθησία ως εμπορική αξία, που αποφέρει κέρδος στους ιδιώτες. Είναι το ξερίζωμα των αιτίων που δημιουργούν τη φτώχεια και μια κοινωνία αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους ανθρώπους της. Πάντως, υπό τις παρούσες συνθήκες, μιας συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι η αποτύπωση της κοινωνικής πολιτικής και των δράσεων που αναπτύσσει ο δήμος στοχεύει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην προσπάθεια να κρατήσει την πόλη όρθια.
Τον Ιανουάριο του 2011, στη δίνη της κρίσης, όταν ανέλαβε τη δημαρχία, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το κεντρικό κράτος απουσίαζε και η είχε επιφανειακή πολιτική στα θέματα αντιμετώπσης της φτώχειας. Τόνισε ότι, όσο κι αν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μιας πρώτης ανάκαμψης της οικονομίας στην Αθήνα και στον τόπο, τα ανθρωπιστικά προβλήματα και οι κοινωνικές ανάγκες παραμένουν. «Δεν χαλαρώνουμε τις προσπάθειές μας. Οι κάτοικοι, οι δημότες της πόλης μας, μια καλύτερη ζωή με δουλειά και αξιοπρέπεια, αυτή είναι η προτεραιότητα της δημοτικής αρχής» είπε.
Η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και με ιδιωτικές εταιρείες έχει από καιρό εγκαινιαστεί και προχωρούν οι δράσεις για κοινωνικά προβλήματα προς αντιμετώπιση.
Η πρώτη κοινωνική πολυκατοικία στην οδό Μπουμπουλίνας, λειτούργησε με την συνεργασία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ανθρώπινοι Άνθρωποι». Και η δεύτερη, το κτίριο της οδού Θεοδωρήτου Βρεσθένης, ανακατασκευάστηκε πλήρως, ως «Σπίτι Αισιοδοξίας», από την εταιρία Procter & Gamble.
Σε κατάλληλα διαμερίσματα φιλοξενούνται οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους, που είναι άστεγες ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες. Η φιλοξενία παρέχεται ανεξαρτήτως ιθαγένειας, για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, ο στόχος είναι να δοθεί ευκαιρία και χρόνος για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους ξανά. Όπως σημείωσε, παρέχεται στήριξη από τις δημοτικές υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.
Το πρόγραμμα για την κοινωνική συνοχή
Στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, λειτουργούν προγράμματα και κοινωνικές δομές που επιχειρούν να προσφέρουν βοήθεια σε έχοντες ανάγκη. Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών είναι εγγεγραμμένοι 12.153 δικαιούχοι (5.574 νοικοκυριά).
Επίσης, 1.656 άτομα (560 νοικοκυριά) έχουν σταθερή υποστήριξη μετέχοντας είτε στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» είτε σε προγράμματα αναδόχων από ιδιωτικούς φορείς όπως η Cosmote, η ΔΕΠΑ, το «Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Στους ξενώνες του δήμου (24 στην Εστία των Αθηνών, 103 στο ξενοδοχείο Ιωνίς), φιλοξενούνται περίπου 150 άποροι και άστεγοι το μήνα ενώ περίπου 5 άτομα φιλοξενούνται στο Υπνωτήριο ημερησίως. Στον δήμο σιτίζονται καθημερινά 1.500 άτομα.
Ξεκινά, παράλληλα, η λειτουργία και του β’ ορόφου του Φρουραρχείου (Κόμβος Αλληλοβοήθειας), όπου σε ένα πρώτο στάδιο θα στεγαστούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Άρσις, Praksis, Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, Μαζί για το παιδί) που θα παρέχουν ιατρική φροντίδα, υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, νομικές συμβουλές.
Ο δήμαρχος Αθηανίων αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (περιλαμβάνει τη συμμετοχή χωρών μη μελών της ΕΕ, όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Ελβετία). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναμένεται ότι σύντομα θα παρέχονται σε 8.000 ανθρώπους (3.700 νοικοκυριά), κουπόνια, με τα οποία θα προμηθεύονται για οκτώ μήνες ό,τι κρίνουν απαραίτητο για τη διατροφή τους και το νοικοκυριό τους από τα καταστήματα λιανικής της επιλογής τους (συνολικά 46.000 κουπόνια αξίας 1.856.000 ευρώ).
Εστίασε στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων, που, όπως είπε ο κ. Καμίνης, σημειώνει υψηλά ποσοστά επιτυχίας (80%) στις εξετάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πεδίο της υγείας, με τις δωρεάν μαστογραφίες για ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες.
Όλα ανοιχτά για την ΚΕΔΕ
Με μια ευέλικτη λεκτικά απάντηση απέφυγε ο κ. Καμίνης τον… σκόπελο της δημοσιογραφικής ερώτησης αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
«Δεν είμαι τώρα υποψήφιος για την ΚΕΔΕ» είπε. Στις 23 Οκτωβρίου ορίσθηκε η Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη προέδρου, ΔΣ και οργάνων της. Σε αυτή συμμετέχουν οι εκλεγέντες εκπρόσωποι από τις Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.
Όλα είναι ανοιχτά για την υποψηφιότητα Καμίνη, η οποία θα εξαρτηθεί από το…πλήθος των υποψηφίων –αποτρεπτικό για την υποψηφιότητά του είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπάρξουν πολλές υποψηφιότητες από τον χώρο των ευρύτερων κεντροαριστερών, σοσιαλδημοκρατικών και εκσυγχρονσιτικών δυνάμεων. Αντιθέτως, σε μια σύμπραξη όλων αυτών υπό την υποψηφιότητά του θα συνηγορούσε στο να διεκδικήσει την προεδρία στην ΚΕΔΕ.