Λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία είναι το σύνθημα που θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας τον νέο χρόνο. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, δεν θα γίνει καμία άλλη νομοθετική κίνηση στα θέματα της δευτεροβάθμιας ή ανώτατης εκπαίδευσης στα οποία και έγιναν στο παρελθόν μεταρρυθμίσεις από τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας, αλλά θα γίνει μια «δομική» αλλαγή στην πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας.
Παράλληλα αναμένεται έξοδος της Παιδείας από την αναλογία 1 προς 10 (προσλήψεις / συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων), καθώς, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, πάρα πολύ δύσκολα θα ξεκινήσουν τα σχολεία την επόμενη χρονιά με τα εφετινά δεδομένα.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, υπάρχει κοινό μέτωπο με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο θέμα, έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου του ειδική μελέτη που δόθηκε στον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τα ευρωπαϊκά όργανα και ο ίδιος είναι αισιόδοξος. Εάν κάτι τέτοιον γίνει, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2015 και προηγηθούν όσοι είχαν στο παρελθόν επιτύχει και δεν προσελήφθησαν ποτέ.

Έτσι, σχετικά με τα δημοτικά, μείωση ύλης στα δημοτικά, περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες και αλλαγή της εκπαιδευτικής νοοτροπίας στα σχολεία εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας που είπε ότι «πρέπει να ξαναμάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σχολείο από την πρώτη τους επαφή μαζί του». «Λιγότερες πληροφορίες που παρέχει μια δήθεν ύλη, περισσότερη γνώση, μόρφωση, παιδεία» υποσχέθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι υπερβολικές πληροφορίες δεν εγγυώνται και πλούσια μόρφωση ή παιδεία.
«Αν θεωρείτε ότι ήρθαμε εδώ να πυροβολήσουμε ανθρώπους κάνετε λάθος» απάντησε πάντως ο υπουργός Παιδείας, σε ερώτηση αν η μείωση ύλης σημαίνει και μείωση εκπαιδευτικών.
«Όπως ξέρουμε, ζούμε σε περίοδο κρίσης που πλήττει το κοινωνικό κράτος, αλλά τώρα φεύγουμε σιγά-σιγά από το μνημόνιο, ζούμε τις τελευταίες ημέρες της κρίσης. Θα γίνει μια δομική αλλαγή που είναι για το καλό όλων, πάνω απ’ όλα των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Ο κ. Λοβέρδος μίλησε ακόμη για «επαγγελματίες της σύγκρουσης» και «στημένες συγκρούσεις» σχολιάζοντας ερωτήσεις που δέχτηκε για το αν ευνοούνται ή πλήττονται οι εκπαιδευτικοί με τις αλλαγές αυτές. «Μπορεί κάποιοι να ευχαριστηθούν και άλλοι να λυπηθούν, αλλά το κριτήριο είναι το καλό των παιδιών. Διαψεύσαμε εκείνους που πρόβλεψαν την κατάρρευσή μας» είπε ο κ. Λοβέρδος.
Για τον λόγο αυτό θα συγκληθεί μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στο οποίο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα των δημοτικών. Στη συνέχεια θα γίνει διάλογος και με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας (με τις οποίες ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη εβδομαδιαίες συναντήσεις) ώστε ως το τέλος του χρόνου να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις και τον Ιανουάριο του 2015 να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το σχετικό σχέδιο νόμου.
Μετεγγραφές που δεν θα ξεπεράσουν τις 20.000
Δεν αναμένεται τελικά οι μετεγγραφές φοιτητών να ξεπεράσουν τις 20.000 πανελλαδικά, καθώς έως σήμερα έχουν κατατεθεί 10.170 αιτήσεις για μετεγγραφές και 12.035 αιτήσεις ενδιαφερόμενων για να πάρουν κωδικούς για να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής.
«Είχαμε να καλύψουμε δύο ανάγκες, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της φτώχειας και να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ στη λειτουργία τους» είπε ο κ. Λοβέρδος.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε με έμφαση στα θέματα παιδοφιλίας στην εκπαίδευση τα οποία αποτέλεσαν προτεραιότητα στην πολιτική του, ενώ ανέφερε ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν την Τετάρτη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Εμείς δεν κάνουμε περιπάτους, εφαρμόζουμε αποφάσεις» είπε ακόμη ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικών κολεγίων που έκλεισαν επειδή δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα. «Όλα τα παιδιά που πήγαιναν σε αυτά τα κολέγια που έκλεισαν θα διοχετευτούν σε δημόσια ΙΕΚ» δήλωσε ακόμη ο υπουργός Παιδείας.
Για το θέμα της Πληροφορικής ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα γίνει τροπολογία για την «επιστροφή» της στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο κ. Λοβέρδος αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αλ. Δερμεντζόπουλος αναφέρθηκαν επίσης στην καθιέρωση της πανελλήνιας ημέρας αθλητισμού στα σχολεία, την οποία και ο υφυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική.
Για τον νέο θεσμό του «κοινωνικού σχολείου» ο υπουργός Παιδείας είπε ότι πρόκειται για μια πολύπλευρη διαδικασία για να «βοηθήσουμε και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση όχι μόνο καλούς μαθητές αλλά και ολοκληρωμένους πολίτες». Βασικοί άξονες του προγράμματος αυτού είναι η άθληση στα σχολεία, η αντιμετώπιση του φαινομένου του bullying στα σχολεία, του ρατσισμού. Αναφέρθηκε ακόμη ότι στην Ελλάδα έχουμε τα πλέον παχύσαρκα παιδιά, κάτι που οδηγεί στη συνέχεια σε πολίτες με προβλήματα υγείας.
Επίσης ο υπουργός Παιδείας είπε ότι σε 60 ημέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής νομοθεσίας και μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθεί η πρόταση του υπουργείου για την επιλογή των καθηγητών των μειονοτικών σχολείων. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε επίσης ότι είναι εξαιρετική η συνεργασία του με το Άγιο Όρος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
Τέλος, όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Στύλιος θα γίνουν αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΕΠ και της πιστοποίησης και αντιστοίχησης προσόντων στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης όπου εφέτος έχουμε 18.000 σπουδαστές.
Εκλογές εκπαιδευτικών και… Χρυσή Αυγή
Δεν θα περάσει κανένα ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής στις εκλογές των εκπαιδευτικών. «Δεν θα μπουν ταμπέλες και κόμματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν θα το επιτρέψω. Δεν ξέρω τι όρια μου δίνει ο νόμος, αλλά ας πάνε στα δικαστήρια» είπε ο κ. Λοβέρδος σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή κάθοδο ψηφοδελτίου με την ονομασία Εθνικιστικό Μέτωπο Χρυσής Αυγής που εμφανίστηκε σε πρόσφατες εκλογές των δασκάλων.