Ένταση επικράτησε το πρωί της Δευτέρας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου ομάδες φοιτητών διαμαρτύρονταν για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης. Ομάδες φοιτητικών συλλόγων προσπάθησαν να μπουν στον χώρο του κεντρικού κτιρίου και να το καταλάβουν, αλλά τελικά με εντολή του πρύτανη κλειδώθηκαν οι πόρτες και οι φοιτητές τελικά αποχώρησαν.

Από το ίδρυμα εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με τα θέματα φύλαξης και καθαριότητας και την αναστάτωση που προκλήθηκε.

«Οι πρυτανικές αρχές από την ανάληψη των καθηκόντων τους επεσήμαναν σε όλους τους αρμόδιους φορείς το οξύτατο πρόβλημα της φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος.

«Σημειώνουμε ότι η φύλαξη του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιείτο από μόνιμο ή με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) προσωπικό φύλαξης, καθώς και –μέσω ανοικτού διαγωνισμού– από προσωπικό εταιρειών φύλαξης. Η πολιτεία, όμως, ενώ έθεσε σε διαθεσιμότητα όλο το μόνιμο ή με σχέση ΙΔΑΧ προσωπικό φύλαξης, παράλληλα μείωσε την επιχορήγηση προς το ΕΚΠΑ, τη στιγμή που θα έπρεπε να καλύψουμε τα κενά φύλαξης –λόγω της διαθεσιμότητας– μέσω νέου διαγωνισμού, με τις γνωστές χρονοβόρες διαδικασίες!

Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί πάνω σε διάφορα επιμέρους ζητήματα ασφάλειας και επεξεργάζονται τον καταλληλότερο τρόπο σύντομης αντιμετώπισής τους, ούτως ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ασφάλεια σε όλους τους χώρους του ιδρύματος. Είναι αυτονόητη η ανάγκη στις περιπτώσεις που παραβιάζεται η νομιμότητα να επέμβουν τα αρμόδια από το νόμο όργανα.

Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι καθ’ όλο τον μήνα Σεπτέμβριο συνεχίσθηκαν οι επαφές και οι ενέργειες της διοίκησης του Πανεπιστημίου για την υπέρβαση των νομοθετικών και διοικητικών εμποδίων ως προς το θέμα της καθαριότητας των πανεπιστημιακών χώρων. Ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου υπάρχουν πλέον μερικά πρώτα αποτελέσματα (λειτουργούν πλέον συνεργεία καθαριότητας) και αναμένεται η πλήρης αντιμετώπιση του προβλήματος» καταλήγει η ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι φοιτητές προσπάθησαν νωρίτερα να κάνουν «συμβολική» (όπως τη χαρακτήρισαν) κατάληψη του κεντρικού κτιρίου στα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης του Πανεπιστημίου.
Ωστόσο, με εντολή του πρύτανη του Ιδρύματος κλειδώθηκαν οι πόρτες και κανείς δεν μπήκε στο κτίριο. Οι φοιτητές αποχώρησαν και έδωσαν ραντεβού στον ίδιο χώρο για μια ώρα αργότερα. Η κινητοποίηση ωστόσο και πάλι υπήρξε … άκαρπη, καθώς τους περίμεναν οι άνδρες των ΜΑΤ.
Ο νέος πρύτανης του Ιδρύματος κ. Θ. Φορτσάκης προσέλαβε το καλοκαίρι με διαγωνισμό μια ιδιωτική εταιρεία του Ιδρύματος, αλλά ξεκίνησε και αντίστοιχες διαδικασίες και για αντίστοιχη εταιρεία που θα αναλάβει το καθαρισμό του, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν με δεδομένες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών του υπαλλήλων και την μείωση του προσωπικού του είχε βρεθεί στο έλεος σκουπιδιών και κάθε τύπου παράτυπης δραστηριότητας που γινόταν στον χώρο της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.