Σημαντικές διεθνείς διακρίσεις απέσπασαν τρεις ελληνικές υποψηφιότητες στο πλαίσιο του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2014), που διοργανώθηκε στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού από τον World Information Technology and Services Alliance –WITSA. Ανάμεσα σε αυτές, βραβεύονται για πρώτη φορά, από το 2006 που η χώρα μας συμμετέχει στα WITSA Global ICT Excellence Awards, τα έργα δύο δημόσιων φορέων, το πρόγραμμα «Διαύγεια» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) και η πρωτοβουλία «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση –Women and Girls Go Digital» της γενικής γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Τιμητικό βραβείο έλαβε ακόμη η Τράπεζα Πειραιώς για την ενοποίηση των συστημάτων πέντε τραπεζών.

Καλύτερα οργανωμένες πληροφορίες
Το πρόγραμμα «Διαύγεια» του ΥΔΜΗΔ απέσπασε τιμητική διάκριση στην κατηγορία «Public Sector ICT Excellence Award». Η ανανεωμένη «Διαύγεια» έχει αναβαθμιστεί πρακτικά και τεχνολογικά, αποτελώντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, ένα ευρωπαϊκό και διεθνές success story ως προς το μέγεθος του έργου και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη «Διαύγεια» είναι καλύτερα οργανωμένες με χρήση απλής γλώσσας, κατανοητής στο πολίτη και τις επιχειρήσεις και με περισσότερα κριτήρια αναζήτησης. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα χρήσης σε άτομα με αναπηρία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εξατομικευμένης αναζήτησης.
Στο επίπεδο της τεχνολογικής αναβάθμισης, όλα τα έγγραφα φέρουν ψηφιακή υπογραφή, για την εξασφάλιση της εγκυρότητάς τους, ενώ όλα τα δεδομένα έχουν επεξεργάσιμη μορφή, για επαναχρησιμοποίησή τους από άλλα συστήματα.
«Το πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι ένας αναντικατάστατος θεσμός, δημοκρατικός πυλώνας διαφάνειας και λογοδοσίας. Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της άσκησης δημόσιας εξουσίας από τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνεχίζει να το ενισχύει όχι μόνο θεσμικά, αλλά και επιχειρησιακά. Το βραβείο αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την ενίσχυση του προγράμματος, που αποτελεί ένα κεντρικό θεσμό διαφάνειας και λογοδοσίας, που τόσο χρειάζεται η χώρα μας, σε εποχές που η άσκηση της πολιτικής εξουσίας αμφισβητείται συνολικά έντονα από τους πολίτες» σχολίασε ο υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ψηφιακές ευκαιρίες για τις γυναίκες
Όσο για την τιμητική διάκριση που έλαβε η γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων στην κατηγορία «Digital Opportunity Award», αυτή αφορά την πρωτοβουλία «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση», που στοχεύει στην αντιμετώπιση του χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα ως μέσο για να εξασφαλίσει περισσότερες ψηφιακές θέσεις εργασίας σε γυναίκες.
«Η διεθνής αυτή αναγνώριση ανοίγει καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες στον τόσο κρίσιμο για την ανάπτυξη, χώρο των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας. Ως γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση και δικαίωση, γιατί σημαντικοί φορείς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνολικά 20 μέχρι στιγμής, μας εμπιστεύθηκαν και πίστεψαν στη δύναμη της συνεργασίας. Η βράβευση αυτή είναι μια αναγνώριση για την Ελλάδα, για εκείνα που μπορούμε να πετύχουμε όταν πολιτεία, αγορά και κοινωνία των πολιτών κινούμαστε συντονισμένα προς την ίδια κατεύθυνση» δήλωσε σχετικά η γενική γραμματέας κυρία Βάσω Κόλλια.
Ο WITSA, που αποτελεί τον κορυφαίο Σύνδεσμο Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Πληροφορικής διεθνώς, είναι μια κοινοπραξία 84 συνδέσμων τεχνολογίας από όλο τον κόσμο και έχει θεσμοθετήσει τα WITSA Global ICT Excellence Awards, με στόχο να αναδειχθούν οι καλύτερες επιχειρήσεις και οι καλύτεροι χρήστες του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, οι οποίοι παγκοσμίως ξεχωρίζουν για τα επιτεύγματά τους σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές ΤΠΕ.
Για τις επιτυχίες των ελληνικών υποψηφιοτήτων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Τάσος Τζήκας: «Για ακόμα μία χρονιά, οι ελληνικές υποψηφιότητες απέσπασαν τρεις σημαντικές διακρίσεις στον παγκόσμιο διαγωνισμό του WITSA, αναδεικνύοντας την ανταγωνιστική θέση, που διεκδικεί διεθνώς ο κλάδος ΤΠΕ της χώρας. Οι διακρίσεις αυτές αποτελούν μία ακόμα επιβεβαίωση της προσπάθειάς μας στο ΣΕΠΕ να αναδείξουμε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο χώρο των ΤΠΕ στη χώρα μας. Έργα και δράσεις που χρίζουν διεθνούς αναγνώρισης και κύρους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πέμπτη συνεχόμενη διοργάνωση οι υποψηφιότητες που υποβάλλει ο ΣΕΠΕ στα WITSA Global ICT Excellence Awards αποσπούν σημαντικές βραβεύσεις, καθώς το 2006 η Fothnet βραβεύτηκε με το Private Sector Excellence Award, το 2008 η Intralot βραβεύτηκε με το Private Sector Excellence Award και το Χαμόγελο του Παιδιού με το Chairman’s Award, το 2010 η Vodafone έλαβε τιμητική διάκριση για το «Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής σε 17 απομακρυσμένους Δήμους σε όλη την Ελλάδα» και το 2012 διακρίθηκε η Cisco Systems Hellas για τον διαγωνισμό «Κάνε την Καινοτομία, Πράξη».
Η εφετινή όμως διοργάνωση του WCIT 2014 ανέδειξε μια ακόμα σημαντική επιτυχία για το ΣΕΠΕ, καθώς στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών για το Executive Committee του WITSA 2014 – 2016, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ κ. Γιάννης Σύρρος επανεξελέγη αντιπρόεδρος του WITSA για την Ευρώπη.