Με ανοιχτό το θέμα των αλλαγών στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με το κλιμάκιο της τρόικας, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6 μ.μ. της Τετάρτης, στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ατζέντα της συνάντησης

Βέβαια, παραμένει κρίσιμο για την κυβέρνηση το ζήτημα της υλοποίησης των αριθμητικών στόχων για απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση.

Όσο και αν την «πρωτοκαθεδρία» στις αρμοδιότητες για την αναδιάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου την έχει το υπουργείο Οικονομικών, οι παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη θα παίξουν ρόλο στην πορεία. Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν δίνει σαφή περίγραμμα της ατζέντας των συζητήσεων με την τρόικα.
Το επιτελείο της σημειώνει ότι σε σχέση με τις δράσεις που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει όσον αφορά τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, «όσα έπρεπε να κάνει τα έκανε», σε εφαρμογή των κυβερνητικών συμφωνιών με την τριμερή. Έχοντας συντονιστικό και εποπτικό ρόλο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε τις θεσμικές και επιχειρησιακές δράσεις για την «αναμόρφωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».
Το κυβερνητικό «κυνήγι» για να υλοποιήσει τις συμφωνίες για 15.000 απολύσεις ως το τέλος του 2014 συνεχίζεται. Ως το τέλος του χρόνου απομένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για 5.500 απολύσεις που απομένουν, σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Με βάση το γενικό πλάνο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτές θα προκύψουν από:
– «Διαθεσίμους» που δεν θα επανατοποθετηθούν. Όπως λένε από το υπουργείο, δεν θα υπάρξουν άλλες διαθεσιμότητες πέραν των 25.000 που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. «Κάποιοι θα επανατοποθετηθούν και κάποιοι όχι» σημειώνουν. Όσοι δεν επανατοποθετηθούν θα προσμετρηθούν στις απολύσεις.
– Χίλιες απομακρύνσεις που θα γίνουν με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο από συρρίκνωση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
– Πειθαρχικές υποθέσεις για πλαστά πιστοποιητικά και έγγραφα (562 απολύσεις υπήρξαν για αυτούς τους λόγους κατά το πρώτο οκτάμηνο εφέτος) και από τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου (θα οδηγηθούν σε απόλυση εφόσον διαπιστωθεί ότι με υπαιτιότητά τους έγινε παράνομα η μονιμοποίησή τους –υποβολή πλαστών δικαιολογητικών, ανακριβών στοιχείων κ.ά.).
– Συμβασιούχους οι οποίοι παρέμειναν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων και έπειτα από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο. Σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται 1.800 συμβασιούχοι που απομακρύνθηκαν. Όμως, παραμένει από πέρυσι τον Οκτώβριο η διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε να δεχθεί να περιλάβει τους συμβασιούχους αυτούς στον αριθμό των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.