Με τη συναίνεση των ίδιων των Ρομά και χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας, ολοκληφώθηκε την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου, η κατεδάφιση των 12 μη κατοικήσιμων κτισμάτων στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι για τα οποία υπάρχει εισαγγελική εντολή για την απομάκρυνσή τους έως την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου. Όπως αποφασίσθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Καραμέρος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά κ. Στέλιος Καλαμιώτης και εισαγγελέας.
Όπως σημειώνει στο «Βήμα» ο κ. Αγγέλακας, κανείς δεν επιδίωξε να απομακρύνει τους Ρομά από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου για να γκρεμίσει τα οικήματα στα οποία μένουν. Επέμεινε όμως στην εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων για την κατεδάφιση του παράνομου καταυλισμού των συνολικά 70 οικίσκων τονίζοντας ότι ο καταυλισμός μετεγκατάστασης στο όρος Πατέρα είναι έτοιμος να δεχτεί τις οικογένειες των Ρομά σε περίπου μία εβδομάδα.
Μέχρι να ολοκληρωθεί βέβαια η μεταφορά τους στην παλιά αμερικανική βάση στο όρος Πατέρα, με πρωτοβουλία του ο δήμαρχος Χαλανδρίου αναζητεί εάν υπάρχει κάποιος χώρος που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τελικά τους Ρομά, οι οποίοι μένουν στο συγκεκριμένο καταυλισμό εδώ και 40 χρόνια. Έτσι την Τρίτη κοινή συναινέσει των Ρομά συμφωνήθηκε η αναστολή μεταφοράς στα Μέγαρα για έξι μήνες μέχρι ο δήμαρχος Χαλανδρίου να βρει έναν άλλο χώρο τον οποίο να αποδέχονται οι Ρομά για την εγκατάστασή τους.
Αλλιώς ο οικισμός στα Μέγαρα που, σύμφωνα με ανακοινώσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης, «πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», φαντάζει ως η μόνη λύση για τις οικογένειες αυτές.
Πάντως για την κατασκευή του οικισμού στα Μέγαρα (εγκαταστάσεις αποχέτευσης, δεξαμενές για νερό κ.ά.) διατέθηκαν 60.000 ευρώ τα οποία εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και δόθηκαν από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής. Από τους 70 οικίσκους που προβλέπεται να απαρτίζουν το «νέο» καταυλισμό έχουν κατασκευαστεί μόνο 40.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων Ρομά είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.
Ο συγκεκριμένος καταυλισμός στη θέση Καντήλι στα Μέγαρα βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων και είναι στον χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης και έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες. Η πλησιέστερη διασταύρωση είναι στα 12 χιλιόμετρα και η πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή είναι ένα μοναστήρι στα 3 χλμ. και κάποια σπίτια στα 8 χλμ. απόσταση. Ενώ όπως είναι φυσικό στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές, όπως δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτρισμού.
«Ο καταυλισμός στα Μέγαρα είναι κατά 95% έτοιμος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά. Υπάρχουν βέβαια κάποιες ελλείψεις. Είναι θέμα μίας εβδομάδας για να είναι ολοκληρωμένος ο καταυλισμός. Νερό υπάρχει θα τους πάμε και γεννήτριες» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αγγελάκας.
Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε όμως το περασμένο Σάββατο στην ιστοσελίδα της η δημοτική παράταξη «ΣΤάΣΗ Χαλανδρίου» φαίνεται ότι οι εγκαταστάσεις της πρώην αμερικανικής βάσης δεν είναι έτοιμες για να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους αυτούς. Αντιθέτως παρουσιάζουν εικόνες εγκατάλειψης ενός οικισμού απομονωμένου.
Σύμφωνα όμως με τον κ. Αγγελάκα οι φωτογραφίες αυτές «είναι επιλεκτικές από ορισμένα σπίτια» με τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η σελίδα της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης να παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα στο εσωτερικό των οικίσκων. Σχολιάζοντας παράλληλα ότι «τους πάμε σε σούπερ λουξ σπίτια σε σχέση με αυτά που μένουν τώρα».