Αναστολή φαίνεται ότι παίρνει η μετεγκατάσταση των ρομά της περιοχής του Νομισματοκοπείου στο όρος Πατέρα, όπως προέκυψε από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Στην πολύωρη σύσκεψη υπήρξε τελικά συμφωνία στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης συνεργεία της αποκεντρωμένης διοίκησης, παρουσία του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκα, του δημάρχου Χαλανδρίου Σ. Ρούσσου και του προέδρου του καταυλισμού των ρομά Στ. Καλαμιώτη να κατεδαφίσουν τα 12 κτίσματα, τα οποία σύμφωνα με την πολεοδομία Βόρειου Τομέα Αττικής είναι ακατοίκητα.

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αγγελάκα, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αναστείλει για εύλογο χρονικό διάστημα την μετεγκατάσταση των ρομά στο όρος Πατέρας και σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Χαλανδρίου να συνεπικουρήσει στις προσπάθειες του δήμου, ώστε να βρεθεί νέος χώρος προκειμένου να διαμείνουν οι ρομά.
Σε κάθε περίπτωση, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι δεν υπάρχει λύση για τα 12 κτίσματα που ήταν προς κατεδάφιση, με τους μεν αθιγγάνους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να υποστηρίζουν ότι αυτά κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της Πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα.

Συνολικά στον καταυλισμό υπάρχουν 67 κτίσματα.

Πρόθεση των υπηρεσιών είναι να κατεδαφισθούν 12 από τα 67 κτίσματα. Στο επόμενο στάδιο, όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των ρομά, θα κατεδαφιστεί ολόκληρος ο καταυλισμός, προκειμένου να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τα καταπατημένα οικόπεδα.

Οι ρομά, που κατοικούν στο σημείο εδώ και 40 χρόνια, αντιδρούν στη μετεγκατάστασή τους στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», στο Όρος Πατέρα, στα Μέγαρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων Ρομά είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η απομάκρυνση των ρομά από το χώρο που αυθαίρετα έχουν καταλάβει τα τελευταία χρόνια είναι μια νόμιμη πράξη εφόσον δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την μετεγκατάστασή τους».

Η ανακοίνωση των τομέων τοπικής αυτοδιοίκησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτει:

«Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την καταλληλότητα του χώρου που έχει επιλεγεί. Διαφαίνεται ότι ο χώρος που προορίζεται για την διαμονή τους δεν καλύπτει τις ανάγκες των Ρομά για ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης των ρομά σε κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες καθώς και των παιδιών σε εκπαιδευτικές μονάδες».

«Έστω και την ύστατη ώρα τα αρμόδια όργανα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να δώσουν βιώσιμη λύση με ρεαλισμό και σεβασμό στα δικαιώματα των ρομά, αλλά και των υπολοίπων κατοίκων και ιδιοκτητών γης της περιοχής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δήλωση της Μαρίας Γιαννακάκη (βουλευτής Β΄ Πειραιάς – Γενική Εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας) για τη μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου:

«Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις αλληλέγγυων συμπολιτών, φορέων και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απετράπη σήμερα η βίαιη εκκένωση του καταυλισμού των Ρομά Χαλανδρίου και η μετεγκατάστασή τους …στο πουθενά. Ο προσωρινός συμβιβασμός που προέκυψε όμως, ουδόλως πρέπει να μας εφησυχάζει, όπως καταδεικνύει και το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, το οποίο έχουμε αναδείξει με σειρά ερωτήσεων στο πλαίσο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου χωρίς να πάρουμε πειστικές απαντήσεις.

Αναδεικνύεται η έλλειψη κατάλληλης και έγκαιρης μέριμνας της πολιτείας για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και εν προκειμένω για τους Ρομά, καθώς και η απροθυμία του κρατικού μηχανισμού να συμμορφώνεται και να ευθυγραμμίζεται με αποφάσεις και υποδείξεις Διεθνών Οργανισμών, που αφορούν σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ζήτημα της καταπάτησης ιδιωτικού χώρου στην περιοχή του καταυλισμού του Νομισματοκοπείου δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, όμως η ουσία του προβλήματος έγκειται στον τρόπο που επιδιώχθηκε η «λύση» του, κατά παράβαση αυστηρών όρων και προϋποθέσεων που υφίστανται σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης. Επί της ουσίας, επιδιώκεται όχι μετεγκατάσταση, αλλά εκτοπισμός και εξοστρακισμός των Ρομά Χαλανδρίου στη βουνοκορφή του όρους Πατέρα και συγκεκριμένα στην περιοχή Καντήλι, σε μια τοποθεσία και σε εγκαταστάσεις που με βάση φωτογραφικά ντοκουμέντα, μόνο τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης και υγιεινής δεν πληροί, βρίσκεται στην κυριολεξία εν μέσω του πουθενά, σε μια έκταση που χρησιμοποιείται ως …καταφύγιο θηραμάτων.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό διωγμόν και αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας, χωρίς να έχουν κανέναν λόγο αναφορικά με τη μετεγκατάστασή τους, είναι δημότες Χαλανδρίου επί σειρά δεκαετιών, και μεταξύ τους υπάρχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία του Χαλανδρίου και ηλικιωμένοι.

Με τη σημερινή απόφαση αναβολής της εκκένωσης, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη μιας, επιτέλους, ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων που αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει ουσιαστικά και τους ίδιους τους Ρομά, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ίδιας της διαβίωσής τους.

Επισημαίνεται, δε, πως θέση για το ζήτημα έχει πάρει και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που με έγγραφά της ρητά απαιτεί να μην υπάρξουν άστεγοι Ρομά και να μη μεταφερθούν αυτοί σε τοποθεσία όπου δε διασφαλίζεται με ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία, η διαβίωσή τους.

Τέλος, μόνο δέος μπορεί να προκαλέσει το γεγονός πως εν έτει 2014, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε., βασικά, αδιαμφισβήτητα και οικουμενικού χαρακτήρα

ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, και πολίτες – μέλη διεθνώς αναγνωρισμένων ευπαθών ομάδων αντιμετωπίζονται ως ένα ζωντανό φορτίο, χωρίς να έχουν λόγο και δικαιώματα για την ύπαρξη και τους όρους διαβίωσής τους. »