Αύριο Δευτέρα ανακοινώνονται οι υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για το θέμα των δικαιούχων μετεγγραφών, ενώ η διαδικασία υποβολής των αντίστοιχων αιτήσεων ξεκινά τις επόμενες ημέρες σε ειδική «ηλεκτρονική» πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας.
Στα πανεπιστήμια ωστόσο επικρατεί ανησυχία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο τεράστιος αριθμός που παρουσιάζεται στα στοιχεία που συγκέντρωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι γραμματείες των τμημάτων είναι στην πραγματικότητα πλασματικός, καθώς κατέθεσαν αίτηση μετεγγραφής και πολλοί πρωτοετείς φοιτητές που τελικά δεν τη δικαιούνται.
Πάντως κάποια περιφερειακά Ιδρύματα θα… δουν δεκάδες πρωτοετείς φοιτητές τους να φεύγουν. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τα ποσοστά εκείνων που ζητούν μετεγγραφή για κάποιο πανεπιστήμιο του κέντρου σε μεγάλες σχολές όπως η Νομική του έφτασαν τελικά το 65%-70% την Παρασκευή, που ήταν η τελευταία ημέρα εγγραφών των φοιτητών. Στο Πολυτεχνείο του ίδιου Ιδρύματος το ποσοστό υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει το 80%, ενώ συνολικά σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές του περίπου το 65% ζητεί μετεγγραφή.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως λέει ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του κ. Θ. Χατζηπαντελής, το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να μετεγγραφούν φτάνει το 50%. Ο κ. Χατζηπαντελής ωστόσο σχολιάζει ότι «εκείνοι που λένε «θέλω να μετεγγραφώ», είναι τελικά πολύ περισσότεροι από εκείνους που μπορούν». Στα Ιωάννινα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Γ. Καψάλης λέει ότι το ποσοστό εκείνων που θέλουν να μετεγγραφούν από τους πρωτοετείς φοιτητές είναι γύρω στο 25%-30% και συνιστά «ψυχραιμία».
Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ένας στους δύο πρωτοετείς φοιτητές ζητούν μετεγγραφή.
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το συνολικό ποσοστό υποψήφιων μετεγγραφομένων είναι γύρω στο 30%, αν και όπως λέει ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Ευρ. Στεφάνου, σε δύο τμήματα, Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης, οι προθέσεις για μετεγγραφή αγγίζουν το 70%.
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης ο πρύτανης κ. Β. Διγαλάκης δείχνει… άνετος, καθώς είχε μόνο 7% ενδιαφέρεται αλλά, όπως λέει, περιμένει φοιτητές να «έρθουν» από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πελοποννήσου.
Πάντως, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι πρυτάνεις των μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων… αγχώνονται καθώς αποτελούν το κύριο ενδιαφέρον σχεδόν όλων των υποψήφιων μετεγγραφομένων. Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Κ. Γάτσιος έχει προτείνει να επιμερίζονται οι μετεγγραφόμενοι σε περιοχές με ομοειδή τμήματα μεταξύ όλων των τμημάτων αυτών με βάση τις προτιμήσεις και τη βαθμολογία τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ