Ρότα για ιδιωτικές σχολές στη ναυτική εκπαίδευση χαράζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχεδόν μία δεκαετία μετά τον σχετικό νόμο που έμενε στα χαρτιά. Το υπουργείο στόχευε στο να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν ιδιωτικές σχολές Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, ωστόσο εντός των προσεχών εβδομάδων δρομολογείται η κατάρτιση προεδρικού διατάγματος για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά.

«Εχουμε θέσει ως ύψιστο στόχο τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τη διαρκή αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης των ελλήνων ναυτικών»
λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Τώρα προχωράμε στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των σχολών, γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις είχε μείνει πολύ πίσω» συμπληρώνοντας ότι τα μοντέρνα πλοία έχουν υψηλές απαιτήσεις στελέχωσης.
Στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ) είναι να μην υπάρχουν σχολές δύο ταχυτήτων. Επισημαίνεται ότι θα διαθέτουν όλες οι ομοειδείς σχολές, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τα ίδια εργαλεία εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση το ίδιο επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης βάσει των σύγχρονων διεθνών προτύπων. Καθώς «η επαγγελματική εκπαίδευση σήμερα παρέχεταικαι από ιδιώτες και από το κράτος. Στα ιδιωτικά ΙΕΚ το κράτος πιστοποιεί βασικά τις υποδομές και πολύ λιγότερο τις γνώσεις» αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης στο «Βήμα» και επισημαίνει ότι «προσωπικά, δίνω βάση στην πιστοποίηση της εκπαίδευσης».
Οπως σημειώνεται από το υπουργείο, «αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου επτά αμιγώς ιδιωτικά ναυτιλιακά εκπαιδευτικά κέντρα και άλλες τόσες ναυτιλιακές εταιρείες εφοπλιστών με ενδοεπιχειρησιακή δραστηριότητα, τα οποία παρέχουν ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση για αξιωματικούς και πληρώματα των πλοίων, αλλά και σε εργαζομένους στις ναυτιλιακές. Αρκετά λειτουργούν με πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO και πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους οργανισμούς / νηογνώμονες ενώ διαθέτουν διαπίστευση και αναγνώριση από τις αρμόδιες ναυτιλιακές Αρχές Κύπρου, Μάλτας, Λιβερίας, Παναμά κ.ά.». Ερώτημα πάντως θέτουν παράγοντες του χώρου οι οποίοι επισημαίνουν το κατά πόσον θα προτιμηθούν οι απόφοιτοι των δημοσίων σχολών από αυτές που θα λειτουργήσουν ουσιαστικά εφοπλιστές, καθώς θα απορροφούν, αν όχι όλους, τουλάχιστον τους καλύτερους.
Το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολών ΝΕΚΕ θεσπίστηκε με τον Ν. 3153/2003, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 3450/2006. Στο άρθρο 16 αναφέρεται πως η φοίτηση είναι τετραετής, έξι εξάμηνα θεωρητικής διδασκαλίας και δύο εκπαίδευσης σε πλοίο. Στην υπουργική απόφαση αναμένεται να καθοριστεί το ύψος του παραβόλου που προβλέπεται για την ίδρυση και λειτουργία ΝΕΚΕ, καθώς στον νόμο (άρθρο 18) γινόταν αναφορά για 10.000 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ