Η ιστορία της τέχνης του πλεξίματος χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τη δεκαετία του 1920 να αυξάνει τη δημοτικότητα του πλεκτού ρούχου στον δυτικό κόσμο. Γυναίκες όλων των ηλικιών έπλεκαν τα οικογενειακά ενδύματα ως και τη δεκαετία του ’80, όταν και αρχίζει η πτωτική πορεία της τέχνης αυτής. Τα χειροποίητα πλεκτά ζιπουνάκια, τα πουλόβερ, οι σκούφοι και τα κασκόλ δεν βγαίνουν πια από τα συρτάρια και τις ντουλάπες, δίνοντας τη σκυτάλη στα βιομηχανοποιημένα ενδύματα.
Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη στροφή προς τη γενικότερη τέχνη του χειροποίητου και ειδικά του πλεξίματος. Τα εργαστήρια εκμάθησης της τέχνης αυτής ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια, με τους πιο μοντέρνους «μαθητές» να ανατρέχουν στην τεχνολογία για να μάθουν τις πρώτες πλέξεις.
Στην αναζήτηση του YouTube η λέξη πλέξιμο στα αγγλικά εμφανίζει περίπου 671.000 αποτελέσματα. Οι βελόνες βγήκαν πια από τα συρτάρια και… πήραν φωτιά, αρχίζοντας να δημιουργούν και πάλι κασκόλ, σκούφους και πουλόβερ –ιδανικά για τον χειμώνα –αλλά και αξεσουάρ, διακοσμητικά κ.ά.
Σε ιστοσελίδες όπως το Plekontas.gr (http://www.plekontas.gr), το ftiaxto.gr (http://www.ftiaxto.gr) και το βρετανικό The art of knitting (http://www.artofknitting.co.uk) μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το πλέξιμο. Πώς να δημιουργήσετε τρύπες για τα κουμπιά, πώς να ενώσετε τα μανίκια σε ένα πουλόβερ, αλλά και πώς να φτιάξετε ξεχωριστά κολιέ και διακοσμητικά.


Η έκθεση

Χρώματα, νήματα, ευφάνταστοι τρόποι δημιουργίας, αξεσουάρ, πλεκτά, κεντήματα και ιδέες για παιδικές δημιουργίες συναντιούνται στο πρώτο ευρωπαϊκό Plexis Fashion Party. Από την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου ο εκθεσιακός χώρος στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα θα μεταμορφωθεί σε μια γιορτή πλεξίματος και κεντήματος.
«Θέλαμε να απομυθοποιήσουμε το πλέξιμο στους νέους» λέει στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Χατζηδάκης, διοργανωτής αυτού του ιδιότυπου πάρτι πλεξίματος. «Γι’ αυτό επιλέξαμε τον συγκεκριμένο χώρο. Γιατί θέλαμε να μιλήσουμε στο ευρύ κοινό για το πόσο εύκολο είναι το πλέξιμο» εξηγεί.
Είτε λοιπόν είστε «βιρτουόζος» του πλεξίματος είτε αρχάριος, στο Plexis Fashion Party θα μάθετε τα πρώτα βήματα καθώς και νέες τεχνικές δημιουργίας ρούχων και αξεσουάρ. Θα ανακαλύψετε τα easy knit νήματα, την καινούργια σειρά με οικολογικά νήματα, τα νήματα που πλέκονται χωρίς βελόνες αλλά με τα χέρια ή με τα δάχτυλα, και πολλά ακόμη, τα οποία μπορείτε και να προμηθευτείτε από τους πάγκους που έχουν στηθεί στον χώρο.
Επίσης θα βρείτε αξεσουάρ για τα πλεκτά σας, χειροποίητες βελόνες, gadgets που θα κάνουν το πλέξιμο ακόμη πιο εύκολο, καθώς και καινούργιες ιδέες για να εμπνευστείτε!
Μεγάλη συμμετοχή

Ηδη από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η έκθεση κόσμος όλων των ηλικιών γέμισε τον χώρο. «Είδαν κόσμο, χρώματα, και από περιέργεια μας επισκέφθηκαν. Να φανταστείτε ότι ακόμη δεν έχουμε τοποθετήσει τις διαφημιστικές αφίσες» σχολιάζει ο κ. Χατζηδάκης.
Και τις τέσσερις ημέρες θα πραγματοποιούνται μαθήματα σε ανύποπτο χρόνο, κατά τα οποία θα διδάσκονται νέες τεχνικές εύκολου και γρήγορου πλεξίματος «για να μην αγχώνονται οι νέες γυναίκες μέχρι να ολοκληρώσουν το κασκόλ ή το πόντσο τους» σχολιάζει ο κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και επιδείξεις μόδας με ό,τι πιο φρέσκο έχει να προτείνει η μόδα του πλεκτού με μοντέρνα και πολυμορφικά σχέδια ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής.
Το Plexis Fashion Party θα είναι ανοιχτό ως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 ως τις 22.00 για να μυήσει μικρούς και μεγάλους στην τέχνη των βελονών.

HeliosPlus