«Την Παρασκευή ή τη Δευτέρα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις» για τις μετεγγραφές των φοιτητών, όπως επαναβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μετά τη λήξη των εγγραφών, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, θα μεσολαβήσει μία εβδομάδα και ακολούθως θα δοθεί το πράσινο φως για τις μετεγγραφές που θα διαρκέσουν πέντε ημέρες.
Ο κ. Λοβέρδος έδωσε στους βουλευτές τον «οδικό χάρτη»: «Θα βγουν δύο υπουργικές αποφάσεις, μία κοινή με το υπουργείο Οικονομικών, που αφορά την παρέμβασή μας για τους φτωχούς. Θα εκδώσουμε και μία απόφαση που θα αφορά τις λεπτομέρειες. […] Η υπουργική απόφαση θα περιλαμβάνει θέματα πρακτικά. Η προθεσμία για τις μετεγγραφές θα είναι πενθήμερη και θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά τη λήξη των εγγραφών. Θα δώσει χρόνο για την απάντηση των αιτημάτων. Την απόφαση θα παίρνει το οικείο τμήμα, αλλά έτσι όπως είναι η διάταξη ο φοιτητής δικαιούνται και το τμήμα διαπιστώνει. Θέμα θα έχουμε σε πληθώρα αιτημάτων που δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε».
Ο υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, την ανάρτηση του «Βήματος» σχετικά με τον πανικό που επικρατεί στα πανεπιστήμια καθώς συλλέγονται οι πρώτες αιτήσεις με την πρόθεση των φοιτητών για μετεγγραφή. «Σε κάποια τμήματα τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και σε κάποια όχι. Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τους πρυτάνεις και Προέδρους των ΤΕΙ στις εβδομαδιαίες συναντήσεις που κάνουμε μαζί τους. Τα στοιχεία δεν τα έχουμε, έχουμε ενδείξεις, οι οποίες είναι απειλητικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος επανέλαβε τις παρεμβάσεις του υπουργείου τόσο για τα δικαιολογητικά (χαρτιά από ΚΕΠΑ για αναπήρους κ.λπ.) όσο και για τους εισακτέους του 10% αλλά και το ότι θα αφορά όμοια τμήματα ή και τη διαδικασία επιλογής του ΑΕΙ (εκεί όπου είναι οι γονείς ή ο αδελφός).
Για θέματα των ΑΕΙ
Σχετικά με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι προκύπτει ανάγκη προσλήψεων από την έκθεση του ανεξάρτητου αξιολογητή: «Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει ανάγκη απόλυσης. Υπάρχει ανάγκη κυβερνητικής σύσκεψης για την διαρρύθμιση του θέματος».
«Αγκάθι» όμως είναι η τύχη εκείνων των 49 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τα οποία η ΑΔΙΠ τα κρίνει ανεπαρκή σε ό,τι αφορά το διδακτικό προσωπικό, καθώς έχουν από κανένα ως εννέα μέλη ΔΕΠ. Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε γιατί έγινε η επιλογή τα ίδια τα ιδρύματα να δηλώσουν αν μπορούν να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα, καθώς αυτά έχουν την εμπειρία και σημείωσε ότι οι πρυτάνεις «μας δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας. Εμείς απαντάμε ότι θα πρέπει να μας τα φέρουν γραπτώς ως αποφάσεις των οργάνων που ηγούνται».
Ο κ. Λοβέρδος στάθηκε και στην επιστροφή της Πληροφορικής ως εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες εξετάσεις για όσους έχουν κατεύθυνση Πληροφορικής, με την οποία συμφώνησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης.
Όσο για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, «έχουμε δηλώσει ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη φροντίδα μας» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας και εξήγησε: «Θα ωριμάσουμε τον διάλογο μέχρι τον Ιανουάριο. Θα διαρρυθμίσουμε τον χρόνο μας με ορόσημο τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Παιδείας μετά από δύο χρόνια. Εκεί θα γίνει η πρώτη συζήτηση και ο δικός μας λόγος θα περιοριστεί στην εισήγηση του θέματος. Θα έχουμε το χρόνο στην Βουλή με συνεδριάσεις ανά 20 ημέρες να διαβουλευτούμε».