Αδιαφανές, διεφθαρμένο και γερασμένο, χαρακτήρισε το ΕΣΥ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας την Τρίτη στο 13ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Παραδέχθηκε δε ότι «κάναμε νοσοκομεία που ίσως δεν χρειάζονταν». Την ίδια στιγμή τόνισε ότι πρέπει να οικοδομήσουμε σωστές σχέσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες επί πολλά χρόνια είχαν διαταραχθεί.
Ο κ. Γρηγοράκος αναφέρθηκε επίσης στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση σχεδίων στον τομέα της Υγείας, φέροντας ως παράδειγμα τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. «Έπρεπε να είχε γίνει πριν από 30 χρόνια» είπε.
Παίρνοντας τον λόγο ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ κ.Σταύρος Πεντέας είπε ότι η εποχή που βιώνουμε είναι από τις δυσκολότερες περιόδους και κάλεσε τις επιστημονικές εταιρείες να αναλάβουν σημαντικό ρόλο. Για τους γιατρούς πρότεινε να αμείβονται με το αποτέλεσμα και όχι κατά πράξη, και τάχθηκε υπέρ των ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα).
Αστάθεια και αβεβαιότητα
«Παρά τις σημαντικές δημοσιονομικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, ο χώρος της υγείας και του φαρμάκου εξακολουθεί να ταλανίζεται από αστάθεια και αβεβαιότητα» ανέφερε ο πρόεδροςτουΕπιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος και πρόσθεσε: «Παρ’ ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει αναγνωρισθεί ως ένας από τους τομείς που θα στηρίξουν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αντί να εφαρμόζονται αναπτυξιακές πολιτικές, συνεχίζονται οι μνημονιακές οριζόντιες μειώσεις τιμών που έχουν οδηγήσει τη φαρμακευτική δαπάνη σε επίπεδα μη βιώσιμα για τις επιχειρήσεις και επικίνδυνα για την υγεία του πολίτη».
Ο κ. Αναστασόπουλος πρότεινε ως λύση την «άμεση ανασυγκρότηση του υγειονομικού τομέα, πέρα από μνημονιακές υποχρεώσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον Υγείας για όλους τους λειτουργούς της». Αυτό, εκτός των άλλων, όπως σημείωσε, προϋποθέτει και την ύπαρξη ενός Εθνικού Σχεδίου για την Υγεία.
Από την πλευρά του ο κ.Γιάννης Μπασκόζος,υπεύθυνος Τομέα ΥγείαςτουΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «η υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης τα χρόνια του μνημονίου δεν είναι απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους. Ο πραγματικός της στόχος δεν είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά η οριστική κατεδάφιση της δημόσιας περίθαλψης και η δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και για την ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υπηρεσιών υγείας. Η καταστροφή της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων υγείας αποτελεί τμήμα αυτής της πολιτικής».
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κρατική χρηματοδότηση του ΕΣΥ
Η ομιλία του κ. Μπασκόζου απέκτησε έντονο προεκλογικό χρώμα όταν άρχισε να μιλά για «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως είπε, «σε αυτή την φάση της ανθρωπιστικής κρίσης η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης για άπορους, ανασφάλιστους στο δημόσιο σύστημα υγείας και η δραστική μείωση της συμμετοχής στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή για όλους, αποτελούν το ελάχιστο που μπορεί και οφείλει να κάνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσό των 350 εκατ. ευρώ για τους αδύναμους συνανθρώπους μας είναι η ελάχιστη προϋπόθεση που δεν συναρτάται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος».
Αναφερόμενος στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι όταν γίνει κυβέρνηση, η χρηματοδότηση του συστήματος, σε πρώτη φάση των νοσοκομείων, θα περάσει αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό με την κατάργηση ανωνύμων εταιρειών όπως η ΕΣΑΝ ΑΕ (σύστημα αμοιβών νοσοκομείων). Οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας θα διατηρηθούν για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, θα συλλέγονται από έναν αναδιοργανωμένο ΕΟΠΥΥ και μαζί με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή άλλους πόρους, θα διατίθενται στην αποκατάσταση και αναβάθμιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.