Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή θα χρησιμοποιούν πλέον οι συμβολαιογράφοι προκειμένου να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου στοιχεία και συμβόλαια ύστερα από οποιαδήποτε μεταγραφή ακινήτου σε κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο.
Το νέο πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη, εκπρόσωποι του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη και στελεχών του Κτηματολογίου, ξεκινά πιλοτικά, με τη συμμετοχή 50 συμβολαιογράφων και στόχο να επεκταθεί σύντομα σε όλη τη χώρα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μανιάτης, το Κτηματολόγιο σε συνδυασμό με αυτή τη νέα ανοιχτή ηλεκτρονική υποδομή συνιστά μια από τις μεγαλύτερες διοικητικές μεταρρυθμίσεις της χώρας, μετά τη δημιουργία των ΚΕΠ. Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα αυτό μπορεί να αποτελέσει «όπλο» για τον πολίτη προκειμένου να ελέγχει την εκάστοτε εξουσία. Οι πληροφορίες που αφορούν ακίνητα του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα είναι ανοιχτή.
Στόχος, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης, είναι το 2016 ο έλληνας πολίτης να έχει διάφανη εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία. Η ασφάλεια του συστήματος έχει διασφαλιστεί, καθώς ο κάθε συμβολαιογράφος θα έχει τη δική του ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα αναγνωρίζεται από την εφαρμογή.