Τον Φεβρουάριο θα επανακριθεί η επαναπρόσληψη των καθαριστριών, αφού αναβλήθηκε για τις 25 Φεβρουαρίου του 2015 η έκδοση της τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου, επί της αίτησης του υπουργείου Οικονομικών για αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών διέτασσε την επαναπρόσληψή τους.

Το αίτημα της αναβολής τέθηκε από την πλευρά των απολυμένων καθαριστριών με σκοπό όπως είπαν να «ανοίξει» η δίκη στην κοινωνία αλλά και σε άλλες ομάδες εργαζομένων.

Οι καθαρίστριες ξέσπασαν σε επευφημίες και ζητωκραυγές όταν έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου όπου και ήταν συγκεντρωμένες, έμαθαν ότι το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής τους.

Το Βήμα μίλησε με τον δικηγόρο τους Γιάννη Καρούζο ο οποίος και εξήγησε την αιτία της αναβολής ως εξής:

«Αφού η κυβέρνηση επεδίωξε την εκδίκαση της υπόθεσης σε ανώτατο επίπεδο καλούμε συνδικάτα και επιστημονικούς συλλόγους να παρέμβουν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Την αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο είχε ασκήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου να επαναπροσληφθούν Η εισήγηση πάντως του αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη είναι υπέρ του Δημοσίου.

Αυτήν την ώρα, οι καθαρίστριες με τη συμπαράσταση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και τους δήμους, στο πλαίσιο της 24ωρης κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιούν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Κλειστή είναι η λεωφόρος Αλεξάνδρας.

Οι απολυμένες καθαρίστριες παρέμειναν ολόκληρο το βράδυ έξω από το δικαστικό μέγαρο, αναμένοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαΐου 2014 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε τις απολύσεις 393 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και διέταξε την προσωρινή επαναπρόσληψή τους.

Κατόπιν αυτών, το Πρωτοδικείο υποχρέωσε το Δημόσιο να αποδέχεται τις υπηρεσίες των καθαριστριών με τα ίδια καθήκοντα και όρους με τους οποίους εργάζονταν πριν τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου ήταν προσωρινά εκτελεστή και το υπουργείο Οικονομικών ήταν υποχρεωμένο να τις τοποθετήσει ξανά στις θέσεις τους μέχρι η Δικαιοσύνη να αποφασίσει τελεσίδικα για το θέμα και υποχρέωνε το υπουργείο να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των καθαριστριών με τα ίδια καθήκοντα και όρους με τους οποίους εργάζονταν μέχρι πριν την έξοδό τους από το υπουργείο.

Κατόπιν αυτού το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου κάτι που έγινε δεκτό και ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, επρόκειτο να εκδικαστεί η προσφυγή και να εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά η συζήτηση αναβλήθηκε.