Σε «σαφάρι» πλαστών πτυχίων επιδίδονται οι υπηρεσίες του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) στις οποίες και καταλήγουν όλα τα αιτήματα των ελεγκτών του Δημοσίου για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους με πτυχία από ξένα πανεπιστήμια. Για εκείνα των ελληνικών πανεπιστημίων ερευνούν οι γραμματείες των τμημάτων τους και έχουν ήδη πλούσια… σοδειά.

«Πρόσφατα ανακαλύψαμε σε έλεγχο την περίπτωση πτυχιούχου που εργαζόταν στο Δημόσιο και αμειβόταν παχυλά, ενώ το βασικό πτυχίο του ήταν στην Πληροφορική από Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που δεν υπάρχει! Πλαστός ήταν και ο μεταπτυχιακός τίτλος του από ένα πανεπιστήμιο στην Ιταλία που επίσης είναι ανύπαρκτο»
λέει υπάλληλος του ΔΟΑΤΑΠ που μίλησε στο «Βήμα».

«Ξέρετε τι κάναμε; Τίποτε»
απαντά αφοπλιστικά και εξηγεί: «Συνταξιοδοτήθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν άρχισε ο έλεγχος». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων, μεταξύ άλλων και για να καλύψει αντίστοιχες περιπτώσεις.
Αύξηση αιτήσεων
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», ο ΔΟΑΤΑΠ έχει εντοπίσει τα τελευταία δύο χρόνια 20 περιπτώσεις πλαστών πτυχίων, ανάμεσα στις οποίες εκείνες συγγενών πολιτικών ή εκπροσώπων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που μονοπώλησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται καθηγητές σχολείων αλλά και γιατροί! Για τις περιπτώσεις αυτές θα ενημερωθούν άμεσα τα αρμόδια υπουργεία αλλά και οι εισαγγελικές αρχές.
Βέβαια, ο ΔΟΑΤΑΠ προχωρεί με κομμένα τα φτερά του, καθώς, όπως είναι γνωστό, με την πρόσφατη εναρμόνιση στις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, τα πτυχία που εκδίδονται από τη συνεργασία ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων αποκτούν πλέον επαγγελματικά δικαιώματα από τους αντίστοιχους επιστημονικούς συλλόγους (δικηγορικούς, επιμελητήρια κ.ά.), οπότε υπό μία έννοια αυτοί είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο και της γνησιότητάς τους. Στην περίπτωση των γιατρών ειδικά, το τοπίο είναι θολό, καθώς επαγγελματικά δικαιώματα αποδίδουν πλέον οι νομαρχίες που κάνουν και τους ελέγχους. Ο ΔΟΑΤΑΠ επεμβαίνει μόνο επί συγκεκριμένων περιπτώσεων, όταν ζητείται από τις υπηρεσίες του.
Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αιτήματα για ελέγχους στον ΔΟΑΤΑΠ έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες κατακόρυφα. Οπως λένε οι εκπρόσωποί του, ενώ το 2013 ζητήθηκε ο έλεγχος 185 περιπτώσεων και εκδόθηκαν αντίστοιχα 1.257 αιτήσεις επαλήθευσης, ως τον Σεπτέμβριο του 2014 έχουν κατατεθεί 2.771 αιτήματα που αφορούν 22.182 πράξεις επαλήθευσης τίτλων σπουδών.
«Από την ίδρυση του ΔΟΑΤΑΠ ως σήμερα, οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό καταθέσεων και μη γνήσιων τίτλων όλων των ακαδημαϊκών επιπέδων (βασικών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών), ενώ σε κάθε τέτοια περίπτωση ενημερώνουμε τις αρμόδιες δικαστικές αρχές» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του οργανισμού, κ. Στέλιος Κατρανίδης. «Πρόσφατα, ωστόσο, αναλάβαμε ένα επιπλέον ιδιαίτερα σοβαρό έργο, αυτό της επιβεβαίωσης της γνησιότητας πράξεων οι οποίες έχουν, ή υποτίθεται πως έχουν, εκδοθεί από αυτόν» δηλώνει ο χαρακτηριστικά ο κ. Κατρανίδης. Καθώς ο οργανισμός είναι ο μόνος αρμόδιος στη χώρα για τον έλεγχο των τίτλων σπουδών, είναι φυσικό όλα τα αιτήματα να καταλήγουν εκεί προς επιβεβαίωση ή μη.
Ελεγχος με παραγγελία

Αριθμοί και πληροφορίες περί δεκάδων επίορκων κυκλοφορούν, αλλά μόνο ένας μπορεί να επιβεβαιώσει. Είναι ο ίδιος οργανισμός στον οποίο επί περιόδου «παρανομίας» των τίτλων σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων κατέφευγαν και πάλι οι υπηρεσίες του Δημοσίου για να λάβουν έγκυρες απαντήσεις.
«Με απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο ΔΟΑΤΑΠ απαντά εγγράφως σε σχετικά ερωτήματα υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων, δημοσίων υπηρεσιών, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, ΝΠΔΔ, κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων. Το περιορισμένο αλλά υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό μας ανταποκρίνεται, όπως δείχνουν και τα σχετικά αποτελέσματα, μερικά μάλιστα των οποίων είδαν πρόσφατα και τα φώτα της δημοσιότητας» αναφέρει ο κ. Κατρανίδης.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κατατεθεί σχεδόν 3.000 αιτήματα από φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αναλογούν κατά προσέγγιση σε περίπου 25.000 επαληθεύσεις τίτλων αναγνώρισης. Από αυτές έχουν ελεγχθεί περί τις 13.000 και έχουν διαπιστωθεί περίπου 20 περιπτώσεις παραποίησης ή/και πλαστογράφησης.
Οικονομολόγοι, ψυχολόγοι, γιατροί αλλά και καθηγητές σε σχολεία είναι οι επίορκοι. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», έχουν ήδη εντοπιστεί πλαστά πτυχία εργαζομένων: δύο σε υπουργεία, πέντε στην τοπική αυτοδιοίκηση και ισάριθμα σε νοσοκομεία, τεσσάρων σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, τριών σε διευθύνσεις εκπαίδευσης, και ειδικά στη δευτεροβάθμια, ενός σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Οι εκπρόσωποι του οργανισμού αναφέρουν ότι είναι περιπτώσεις πτυχιούχων από πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Ειδικά δε αφορούν δύο περιπτώσεις παρατυπιών: πλαστές πράξεις αναγνώρισης των πτυχίων αυτών από τον ΔΟΑΤΑΠ τις οποίες κατέθεσαν για να προσληφθούν, αλλά και συγκεκριμένα άτομα που απλώς πήραν το πτυχίο κάποιου άλλου και έβαλαν στη θέση του ονόματός του το δικό τους. Υπάρχουν και κάποιοι που πήραν απλώς μια πράξη αναγνώρισης πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ και αλλοίωσαν τα στοιχεία της –αφαίρεσαν ή πρόσθεσαν μαθήματα.
Ο αριθμός των πλαστών πτυχίων πάντως τα τελευταία χρόνια έχει ελαττωθεί, προφανώς επειδή οι συνεχείς έλεγχοι έκοψαν τη… διάθεση για παρατυπίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως λέει ο κ. Κατρανίδης, σε ελέγχους το 2005-06 είχαν βρεθεί 400 πλαστά πτυχία.


ΔΟΑΤΑΠ
Πώς γίνεται ο έλεγχος στα πτυχία

Τριάντα υπάλληλοι έχουν μείνει στον ΔΟΑΤΑΠ, όπως λένε εκπρόσωποί του, για τον έλεγχο, από τους οποίους οι 12 αποτελούν τη διοικητική υποστήριξή του, άρα δεν μπορούν να κάνουν επιστημονικό έλεγχο. «Η βασική αποστολή του ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, είναι η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων που έχουν αποκτηθεί από ΑΕΙ της αλλοδαπής» λέει ο κ. Κατρανίδης.
Ο έλεγχος πλαστών πτυχίων ξεκίνησε από τον Οργανισμό το 2012, όταν και έγιναν, όπως θυμούνται σήμερα οι εκπρόσωποί του, λιγότερες από 1.000 επαληθεύσεις τίτλων σπουδών ύστερα από αντίστοιχα αιτήματα φορέων του Δημοσίου. Από τότε τα αιτήματα αυξήθηκαν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να φτάσουν εφέτος τις 22.000 αιτήσεις επαλήθευσης στοιχείων.
Πώς γίνεται ο έλεγχος; Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, «ο Οργανισμός, πέραν της ακαδημαϊκής αξιολόγησης των σχετικών τίτλων σπουδών, κάνει και έλεγχο γνησιότητας των προς αναγνώριση τίτλων, με την απαίτηση απευθείας αποστολής στον Οργανισμό συγκεκριμένων εγγράφων από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, με αλληλογραφία με τις κατά τόπους ελληνικές προξενικές αρχές, με επικοινωνία με αντίστοιχους με αυτόν αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της αλλοδαπής και με έλεγχο από ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των στοιχείων των ιδρυμάτων και των κατά περίπτωση προγραμμάτων σπουδών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ