Δίκη «τύπου 17Ν» πρόκειται να διεξαχθεί στις αρχές του 2015 για τη δράση τής εγκληματικής κατά το κατηγορητήριο οργάνωσης Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Ανεξάρτητα από τον τόπο διεξαγωγής της –στη νέα αίθουσα που ετοιμάζεται στο Εφετείο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ίδιου κτιρίου ή στις φυλακές Κορυδαλλού -, η απόφαση των αρμοδίων είναι να συνεκδικαστεί η υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα με δράστη τον Γιώργο Ρουπακιά και με 15 συνεργούς, αλλά και εκείνη της εγκληματικής οργάνωσης με τους καθοδηγητές και διευθύνοντες. Σήμερα οι κατηγορούμενοι είναι 78, από τους οποίους οι 29 έγκλειστοι στον Κορυδαλλό, εννέα εξ αυτών βουλευτές.
Εν αναμονή της πρότασης του εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου για το ποιοι πρέπει να παραπεμφθούν και ποιοι όχι, νέα στοιχεία έρχονται στο φως από την ογκωδέστατη δικογραφία των 30.000 σελίδων, η οποία έκλεισε στις 31 Ιουλίου και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα την 1η Αυγούστου 2014. Αυτή τη φορά αποκαλύπτονται μηνύματα που έλαβε στο κινητό τηλέφωνο ο φερόμενος ως αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος –βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο επικεφαλής της οργάνωσης φαίνεται μάλιστα ότι απέφευγε να στέλνει μηνύματα ενώ επικοινωνούσε με ελάχιστα πρόσωπα, ένα από τα οποία ήταν ο επίσης προφυλακισμένος βουλευτής Γιάννης Λαγός.
«Γουστάρω…»


Υπάρχουν δύο sms για τα οποία θα κληθεί να δώσει σαφείς εξηγήσεις και στη δικαστική αίθουσα. Και τα δύο αποστέλλονται ύστερα από ισάριθμα γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, το ένα αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι και το άλλο μετά την επίθεση εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Αποστολέας και των δύο sms είναι ο στενός του φίλος Θανάσης Καρακώστας. Ο Ν. Μιχαλολιάκος πάντως δεν απαντάει σε κανένα από αυτά.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, 39 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, δέχεται ένα μήνυμα όπου γράφεται επί λέξει: «…Γουστάρω, γουστάρω, γουστάρω ΧΑ ελληνικό Σεπτέμβριο!!! Πάντα φιλάκια. Ο Θανασάρας σου». Στην καταγραφή του μηνύματος υιοθετείται η διεθνής ώρα (9.39.32 μ.μ.), αλλά οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής επιμένουν ότι δεν είναι η σωστή (τρεις ώρες νωρίτερα) και το μήνυμα είχε σταλεί περίπου μία ώρα αφότου ξεψύχησε ο Παύλος Φύσσας (στις 11.57 στις 17.9.2013 και αφού υπέδειξε ως δολοφόνο του τον Γ. Ρουπακιά). Πάντως και οι συνήγοροι του Ν. Μιχαλολιάκου έχουν αποδεχτεί τη διαφορά της ώρας, απλώς αμφισβητούν τον λόγο για τον οποίο εστάλη το μήνυμα.
Μάλιστα ακριβώς 40 λεπτά μετά τη μοιραία στιγμή υπάρχει και τηλεφώνημα του Λαγού στον αρχηγό του, το οποίο διαρκεί περίπου 3 λεπτά. Οταν ρωτήθηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος στην απολογία του τον Σεπτέμβριο του 2013 από τον ανακριτή κ. Σπύρο Γεωργουλέα, είπε ότι του τηλεφώνησε για να κανονιστούν λεπτομέρειες σχετικά με μια εκδήλωση των επόμενων ημερών.
«Freikorps…»


Το άλλο μήνυμα, με αποστολέα επίσης τον Θ. Καρακώστα, εστάλη νωρίτερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2013. Συμπτωματικά και αυτό το μήνυμα, μετά την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ το βράδυ της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου, είναι επίσης επαινετικό, προφανώς για κάποιο γεγονός. Επί λέξει αναφέρει: «…Αδερφέ μου, ν’ αγιάσουν τα χεράκια τους..!! Freikorps!.. Νίκο Μιχαλολιάκο, φιλάκια, καληνύχτα». Εκ των υστέρων κανείς δεν μπορεί να πει για ποιο γεγονός δίνει συγχαρητήρια στον αρχηγό ο φίλος του, αλλά όσοι ερευνούν την υπόθεση λένε ότι η σύμπτωση είναι για δεύτερη φορά ιστορική…
Σε άλλο βίντεο αναφέρει: «Εχω κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση που επεδίωκε την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ε, αφού με κατηγορούν για αυτό, κάποτε πρέπει να το κάνω…».
Ολα έρχονται στο φως ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την παράταση ή μη της προφυλάκισης του Ν. Μιχαλολιάκου, αλλά παράλληλα και η κατάθεση της πρότασης του εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου για την παραπομπή των κατηγορουμένων.
Ομιλία Μιχαλολιάκου
«Ποτέ δεν δήλωσα ευαίσθητος δημοκράτης»
Ιδιαίτερη έρευνα έχει γίνει και στο οπτικό υλικό που βρέθηκε στα σπίτια και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, υπάρχουν σχεδόν ομολογίες εκείνων που εκ των υστέρων χαρακτήριζαν την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία ως «αμάρτημα της νιότης» τους.
Ετσι, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και σε ομιλίες των πρωταγωνιστών της υπόθεσης σε κλειστές συγκεντρώσεις, όπου στο βίντεο έχουν καταγραφεί ενδεικτικές παραδοχές.
Σε βίντεο ομιλίας του αρχηγού σε κλειστή συγκέντρωση στις 3.3.2012 ο Ν. Μιχαλολιάκος ακούγεται να λέει: «…Εμείς δεν είμαστε Λεπέν, εμείς είμαστε σπορά των νικημένων του 1945, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες…

Είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια για να απελευθερώσουμε τις πατρίδες μας από τον εβραίο που έχει καθίσει στον σβέρκο ολόκληρου του κόσμου…».
Το ίδιο και χειρότερο είναι το περιεχόμενο της ομιλίας που έκανε στις 2 Αυγούστου 2011 στην Καβάλα ο Ν. Μιχαλολιάκος.
Αναφέρει σε σχετικό βιντεοσκοπημένο απόσπασμα: «…Για αυτό τον λόγο οι εκλογές για μας δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα μέσο για να μη λένε «η συμμορία της Χρυσής Αυγής» και μας έχουν στη γωνία. Αλλά τελικά τα πράγματα θα κριθούν διαφορετικά, δεν γίνεται αλλιώς. Και αν υπάρχουν 100.000 αποφασισμένοι μπορούν να πάρουν την εξουσία, όχι με τα όπλα, περπατώντας.

Αυτό ίσως να μην είναι τόσο δημοκρατικό. Αλλωστε ποτέ δεν δήλωσα ευαίσθητος δημοκράτης. Και στην ορκωμοσία εκεί στον Δήμο Αθηναίων, εκεί που λέει υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους, δεν επανέλαβα»
(σ.σ.: με ειρωνική χροιά).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ