Διεθνές εργαστήριο σεισμικού κίνδυνου και αντισεισμικής τεχνολογίας διοργανώνει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Κεφαλλονιά μετά τους ισχυρότατους σεισμούς της 26ης Ιανουαρίου και της 3ης Φεβρουαρίου, μεγέθους 6,1 και 5,8 Ρίχτερ αντίστοιχα, που έπληξαν φέτος το νησί.

Στο Εργαστήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, θα γίνει μια οργανωμένη ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων διεθνούς κύρους επιστημόνων με στόχο την εξεύρεση και διατύπωση προβλημάτων και αδυναμιών. Όπως και συναφών προτάσεων για την επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλών κατασκευών.
Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια για να διατυπωθούν τα όρια των δυνατοτήτων και των πάσης φύσεως «εργαλείων» -επιστημονικών / τεχνολογικών- που σήμερα υπάρχουν για τη σεισμική ασφάλεια των κατασκευών, όπως και οι παράγοντες που περιορίζουν τα εν λόγω όρια.
Η συνολική διάρκεια του εργαστηρίου θα είναι 12 ως 14 ωρών. Η επίσημη γλώσσα διεξαγωγής του συνεδρίου θα είναι τα αγγλικά εξαιτίας της συμμετοχής και επιστημόνων από το εξωτερικό.
Η είσοδος για τους ακροατές είναι ελεύθερη. Στο τέλος των εισηγήσεων θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις προς τους συμμετέχοντες του Εργαστηρίου.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.