Δεν υποχρεούνται πλέον οι κάτοχοι πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών να τα ανανεώνουν, δίνοντας εξετάσεις κάθε τρία χρόνια. Τα πιστοποιητικά αυτά θα ισχύουν στο εξής επ’ αόριστον. Το ίδιο ισχύει από 30 Ιουνίου 2014 και για χορηγηθέντες τίτλους που εκδόθηκαν από φορείς πιστοποίησης οι οποίοι έχουν καταργηθεί ή μετονομάστηκαν.

Ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 189 Α΄/10.9.2014) σχετική διάταξη, η οποία περιλαμβάνεται στον Ν. 4283/2014 «Ίδρυση και οργάνωση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις». Στο άρθρο 12 παρ. 6 του νόμου αναφέρεται ότι προστίθεται παρ. 5 στο άρθρο 38 του Ν. 4186/2013, ως ακολούθως:
«Η ισχύς των πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού Η/Υ που εκδόθηκαν από τον ΟΕΕΚ, από φορείς πιστοποιημένους από τον καταργηθέντα ΟΕΕΚ μέχρι και την ημερομηνία πιστοποίησής τους και από φορείς πιστοποιημένους από τον ΟΕΕΚ, τον ΕΟΠΠ και τον ΕΟΠΠΕΠ μετά την ημερομηνία πιστοποίησής τους είναι αόριστης διάρκειας. Η ισχύς της παρούσας διάταξης αρχίζει από 30.6.2014».
Η διάταξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη για την αποφυγή σύγχυσης όσον αφορά τους χορηγούμενους τίτλους.
Έτσι, σήμερα, Τετάρτη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε έγγραφο προς όλα τα υπουργεία, γενικές και ειδικές γραμματείες, όλες τις αποκεντρωμένες, ανεξάρτητες Αρχές και ΑΣΕΠ, με το οποίο ενημερώνει σχετικά με την «Αόριστη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού Η/Υ».
Το έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Αριθ. Πρωτ.:ΔΟΑ/Φ.13/678/οικ.22648) εστάλη στις 17 Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια προηγούμενης εγκυκλίου αναφορικά με την ισχύ των πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού Η/Υ ως πρόσθετου προσόντος διορισμού ή πρόσληψης στο Δημόσιο, βάσει των άρθρων 26 παρ. 6 και 27 παρ. 1 του «Προσοντολογίου» (ΠΔ 50/2001, όπως ισχύει).
Επομένως, με τη νέα ρύθμιση, από 30 Ιουνίου 2014, καθίστανται αόριστης διάρκειας τα πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από το καταργηθέν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Οργανισμός Επαγγελαματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (ΟΕΕΚ), από φορείς πιστοποιημένους από αυτόν μέχρι και την ημερομηνία πιστοποίησης, όπως επίσης από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου δημοσίου τομέα με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων» (ΕΟΠΠ) και τον «Ενικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγεματικού Προσνατολισμού» (ΕΟΠΠΕΠ), όπως μετονομάστηκε από 20.11.2011, μετά την ημερομηνία πιστοποίησής τους.