Συγκέντρωση στο Κερατσίνι, στο σημείο όπου πριν από έναν χρόνο δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας από τον χρυσαυγίτη Γ.Ρουπακιά, πραγματοποιεί η ομάδα «Δεν ξεχνάμε», μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από φίλους και συγγενείς του θύματος.

Μέλη της οικογένειας και περισσότεροι από 4.000 πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη 60. Νωρίτερα, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα προχώρησε στα αποκαλυπτήρια μνημείου στο σημείο της δολοφονίας.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα άφησε λουλούδια στο μνημείο, λέγοντας «ευχαριστώ που ήσουν παιδί μας, ευχαριστώ που ήρθες σε μας», ενώ ο πατέρας του ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να σταματήσουμε τον φασισμό και ό,τι τον γεννά. Ο Παύλος αναπαύεται στα Ηλύσια Πεδία».

Ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση και πορεία προς την Πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης (Μέμου) στον Κορυδαλλό, όπου οι συμμετέχοντες άφησαν χιλιάδες μπαλόνια στον ουρανό.

Ένταση στον Κορυδαλλό, επεισόδια σε Πάτρα, Μυτιλήνη

Στη διάρκεια της πορείας προκλήθηκε μικροένταση χωρίς να δοθεί συνέχεια όταν άγνωστοι εκτόξευσαν τρεις βόμβες μολότοφ αλλά και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στην οδό Σαλαμίνος προκαλώντας ζημιές στο ΚΕΠ της περιοχής, αλλά και σε καταστήματα στις οδούς Σαλαμίνος, Λαμπράκη και Παναγή Τσαλδάρη.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και μια ομάδα περίπου 500 ατόμων που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια διαλύθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομία έχει προχωρήσει σε περίπου 50 προσαγωγές από το Κερατσίνι.

Η αστυνομία δεν έχει προβεί ακόμα σε καταμέτρηση των καταστημάτων στα οποία προκλήθηκαν φθορές ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τον μικροτραυματισμό ηλικιωμένης στην οδό Σαλαμίνος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή σε Κερατσίνι, Κορυδαλλό και Νίκαια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας στη διάρκεια αντιφασιστικής πορείας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα σε κρανοφόρους και διμοιρίας των ΜΑΤ: Οι πρώτοι πέταξαν μολότοφ και η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στη Μυτιλήνη στη διάρκεια αντιφασιστικού συλλαλητηρίου με την συμμετοχή εκατοντάδων νέων, κυρίως φοιτητών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα φοιτητών του αντιεξουσιαστικού χώρου προσπάθησε να μπει μέσα στο κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν από μεγάλη αστυνομική δύναμη ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Μικροένταση και στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και από αντιφασιστικές οργανώσεις. Την ίδια ώρα με πρωτοβουλία της γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε συναυλία, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο μαζικό συλλαλητήριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, κ.α., οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Εγνατία Οδό, μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου.

Λίγο μετά τις 7.30 πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων, στην Εγνατία, την Τσιμισκή και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές αυτοκινήτων.

Αστυνομικοί σχημάτισαν οδόφραγμα με κλούβες, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Δωδεκανήσου για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να κινηθούν προς τα γραφεία της Ελληνικής Αυγής.

Στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας σημειώθηκε μικροένταση όταν ομάδα διαδηλωτών, που βρισκόταν στο πίσω μέρος της πορείας, εκτόξευσε πέτρες και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς, αλλά η κατάσταση εκτονώθηκε. Τελικά, η πορεία, μέσω της οδού Βενιζέλου κατέληξε στο σημείο εκκίνησης.

Κινητοποιήσεις και την Παρασκευή

Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες και για την Παρασκευή με αφορμή τόσο την συμπλήρωση ενός χρόνου από την δολοφονία όσο και εν όψει της έναρξης της δίκης για τη Χρυσή Αυγή έως τα τέλη του έτους.

Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Παρίσι, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Μπέλφαστ, Δουβλίνο, Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη, Ζάγκρεμπ).

Την Παρασκευή προγραμματίζεται αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία Συντάγματος στις 17:00. Στη συναυλία θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες από όλους τους χώρους της μουσικής. Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι δράσεις συνεχίζονται με αντιφασιστικό φεστιβάλ στο Πάρκο Σελεπετσάρι στο Κερατσίνι την Κυριακή, ενώ στις 27 και 28 του μηνός θα πραγματοποιηθεί στο Λόφο Κολωνού η 8η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό».

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Πριν από ένα χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 τα μεσάνυχτα ο 34 χρονος αντιφασίστας Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι.

Δράστης ο προφυλακισμένος σήμερα Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής.

Ακολουθεί η εντολή διενέργειας κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για να διαπιστωθεί αν η δράση των πρωταγωνιστών-μελών της Χρυσής Αυγής συνιστά εγκληματική οργάνωση, ενώ έντεκα ημέρες μετά την δολοφονία του νεαρού Π. Φύσσα, ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου, οι εικόνες των στελεχών της Χρυσής Αυγής να περνούν με χειροπέδες το κατώφλι της ΓΑΔΑ κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Ένα χρόνο μετά η ιστορία εξακολουθεί να κυριαρχεί στο δικαστικό και πολιτικό πλάνο, ενώ διευρύνεται συνεχώς με νέους πρωταγωνιστές και νέες αξιόποινες πράξεις.
Η αυλαία της κύριας ανάκρισης, που οδήγησε στο Εφετείο ως κατηγορούμενους όλους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, έπεσε στα μέσα του καλοκαιριού. Ο επίλογος όμως της υπόθεσης δεν έχει ακόμα γραφεί… Ολο αυτό τον καιρό ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος μελετά, αξιολογεί και συνθέτει όλο το αποδεικτικό υλικό για να συντάξει την πρότασή του και να εισηγηθεί προς το Δικαστικό Συμβούλιο για την παραπομπή ή μη των συνολικά 78 κατηγορουμένων που ανέδειξε η έρευνα-μαμούθ της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Μετά την έκδοση του αμετάκλητου βουλεύματος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος που απομένει μέχρι να καθίσουν στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι. Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει λίγο πριν ή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.