Μία ηλεκτρονική διαφημιστική «κάρτα» από την Ολλανδία που είχε θεωρηθεί «ομοίωμα βόμβας» και η οποία είχε σταλεί στις 22 Αυγούστου 2014 στα κεντρικά γραφεία μεγάλης ελληνικής τράπεζας στην Αθήνα προκάλεσε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ., χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την ασφάλεια στην τράπεζα αντελήφθησαν εκείνη την ημέρα από τις συσκευές x-ray ότι ένα δέμα με παραλήπτη διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας είχε… καλώδια, πλακέτα και μπαταρίες. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας της τράπεζας μιλούσαν για μία «βόμβα χωρίς ευτυχώς εκρηκτική ύλη από ύποπτους αποστολείς». Εκείνες τις ώρες υπήρχε και κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεγάλη ληστεία στο Δίστομο και ο συνδυασμός με το ύποπτο δέμα στα γραφεία της τράπεζας θεωρήθηκε «εκρηκτικός».
Αμέσως κλήθηκε επιτόπου κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) που «άνοιξε» με ιδιαίτερη προσοχή το δέμα. Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για μια κάρτα «προηγμένης τεχνολογίας» από εταιρεία της Ολλανδίας που ασχολείται με την καταπολέμηση της τραπεζικής και ασφαλιστικής απάτης.
Η κάρτα αυτή είχε ειδικό ηλεκτρικό κύκλωμα -πράγματι έμοιαζε εντυπωσιακά με αυτό μιας βόμβας- και μικρή οθόνη LCD. Έτσι ώστε με το άνοιγμά της να προβάλλεται στη μικρή ενσωματωμένη «τηλεόραση» ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο διαφημιστικό μήνυμα με τις προσφορές και τα προγράμματα της ολλανδικής εταιρείας.
Όμως αυτή η ανακάλυψη δεν σήμαινε και το τέλος της κινητοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. Με τον φόβο μη προκληθεί νέα ανησυχία με την παραλαβή και τον έλεγχο ίδιων ηλεκτρονικών καρτών από την ολλανδική εταιρεία άρχισε συνεργασία της Europol και των ΤΕΕΜ ώστε οι υπεύθυνοι της ξένης επιχείρησης να ενημερώσουν για την πλήρη λίστα με τους παραλήπτες-πελάτες στη χώρα μας.
Έτσι λοιπόν στις 7 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε σχετικό έγγραφο από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας προς όλες τις αρμόδιες κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες να ενημερώνουν τραπεζικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους παραλήπτες της ολλανδικής ηλεκτρονικής κάρτας για την ιδιότυπη συνδεσμολογία της. Για να μη θεωρηθούν πάλι «δέματα-βόμβες» και ενεργοποιηθούν νέοι συναγερμοί…