Το πρόγραμμα για τη δόμηση της έκτασης που διατηρεί στο Πικέρμι ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκος Ταγαράς.

Μετά την ψήφιση του νόμου 4280/14 ξεπεράστηκαν με… μαγικό τρόπο τα προβλήματα οικοδόμησης του επίμαχου χώρου, ο οποίος περιλαμβάνει Ζώνες Προστασίας Πεντελικού, αρχαιολογικούς χώρους και δασικές εκτάσεις. Εκεί πλέον θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένας νέος οικισμός, αφού πρώτα εγκριθεί η σχετική πολεοδομική μελέτη.
Οι πρώτες προσπάθειες επίλυσης του θέματος, όπως ανέφερε σήμερα, Τρίτη, ο κ. Αβραμόπουλος κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ξεκίνησαν από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλαφάτη, με τη θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης.
Με τον νέο νόμο επιβάλλεται η παραχώρηση κατά κυριότητα στο Δημόσιο του 50% της έκτασης στο κράτος προκειμένου να επιτραπεί η πολεοδόμηση του υπόλοιπου 50%. Όπως τόνισε ο κ. Ταγαράς, «πρώτο βασικό εργαλείο για την επίλυση του ζητήματος είναι ο θεσμός της Τράπεζας Γης, ο οποίος θεσμοθετήθηκε πέρυσι από τον προκατοχό μου, Σταύρο Καλαφάτη».
Η Τράπεζα Γης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επίλυση των προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών όλης της χώρας. «Ο νέος αυτός θεσμός θα καταστεί λειτουργικός μέσα στον επόμενο χρόνο με τις τελικές ρυθμίσεις λειτουργίας του που θα φέρουμε σε λίγους μήνες στη Βουλή» επεσήμανε ο κ. Ταγαράς.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το καλοκαίρι για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την ιδιωτική πολεοδόμηση. Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του πρώην αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ κ. Σταύρου Καλαφάτη και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, υποστράτηγου ε.α. Ευάγγελου Δανιά.
Για την… ιστορία
Ο ΑΟΟΑ είναι ΝΠΔΔ και εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) διά του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Ιδρύθηκε με τον ΑΝ 1563 του 1950 και ως σήμερα έχει δημιουργήσει τον οικισμό «Παπάγου», αντίστοιχους οικισμούς σε Καλαμαριά και Αλεξανδρούπολη, έχει κατασκευάσει διαμερίσματα στις Σέρρες, στα Ιωάννινα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο και στην Αθήνα (στις περιοχές Παγκρατίου και Κάτω Πατησίων).
Στην περιοχή Πικερμίου αγόρασε το 1972 έκταση 3.300 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 800 στρέμματα ήσαν ενταγμένα στο σχέδιο πόλεως (Δεσαμάρι – Άγιος Σπυρίδων) και τα διέθεσε σε 800 μέλη του κατά την τριετία 1987-1989, δημιουργώντας έτσι τον οικισμό «Διώνη».
Τα υπόλοιπα, δηλαδή περίπου 2.500 στρέμματα, παραμένουν εκτός σχεδίου πόλεως. Η έκταση του Οργανισμού δεν είναι ανεξάρτητη, αλλά αποτελεί τμήμα έκτασης περίπου 6.000 στρεμμάτων η οποία, πλην του ΑΟΟΑ, ανήκει και σε άλλους τρεις οικοδομικούς συνεταιρισμούς και σε περισσότερους από 1.000 ιδιώτες.
Αρχικά (ως το 1980) ο ΑΟΟΑ και οι συνεταιρισμοί είχαν λάβει εγκρίσεις, στη συνέχεια όμως η πολιτεία επέβαλε σειρά δεσμεύσεων, δηλαδή χαρακτήρισε ορισμένες εκτάσεις (2.000 στρέμματα) ως «δασικές» τα έτη 1973 και 1983, κήρυξε μια μεγάλη περιοχή (933 στρεμμάτων) ως ιδιαιτέρου κάλλους και αρχαιολογική το 1984 και περιέλαβε 900 στρέμματα στο Προεδρικό Διάταγμα «Περί Προστασίας του Όρους Πεντέλη» (1988).
Η πρώτη προσπάθεια ένταξης στο σχέδιο πόλης την περίοδο 1978-1981 παρέμεινε ημιτελής. Στη συνέχεια και αφού η περιοχή είχε κηρυχθεί το 1988 ως Ζώνη Αστικού Αναδασμού (ΖΑΑ), έγιναν δύο νέες προσπάθειες το 2000 και το 2004. Όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις πολεοδομικές μελέτες Ζώνης Αστικού Αναδασμού.