Από τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, παρουσία του προκατόχου του κ. Αδωνι Γεωργιάδη –και όχι τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως είχε προγραμματιστεί, «λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων»– έγιναν το απόγευμα της Τρίτης τα εγκαίνια των νέων χειρουργείων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Πρόκειται για ένα κτίριο πέντε επιπέδων αποκλειστικής δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας. Σε αυτό υπάρχουν δεκαπέντε σύγχρονα χειρουργεία με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας όπως αντιβακτηριδιακοί τοίχοι corian, χειρουργικοί προβολείς led και ειδικός κλιματισμός για ασηψία. Θα λειτουργούν δύο ορθοπεδικά χειρουργεία με στήλες αναισθησιολόγου, λαπαροσκόπου και αρθροσκόπου, τελευταίας γενιάς, δύο καρδιοχειρουργικές αίθουσες, από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και δύο νευροχειρουργικές αίθουσες με δυνατότητα σταθερού μαγνητικού ή φορητού αξονικού τομογράφου.

Επίσης, θα λειτουργήσουν:
– Υβριδικό χειρουργείο μοναδικό στην Ελλάδα, που επιτρέπει την άμεση μετατροπή μιας ενδοαγγειακής επέμβασης σε ανοικτή.
– Τρεις αίθουσες ανάνηψης με ιατροτεχνικό εξοπλισμό που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.
– Τριάντα έξι αποστειρωτικές μονάδες με υπερσύγχρονα πλυντήρια και κλιβάνους ατμού.
– Αιμοδυναμικό εργαστήριο τριών θέσεων τεχνολογίας αιχμής.
– Πέντε αίθουσες γενικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
– Αίθουσα θωρακοχειρουργικής υψηλής τεχνολογίας και δύο αίθουσες ενδοσκοπικής επεμβατικής ουρολογίας.

Παράλληλα, έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη η περιβαλλοντική επίπτωση από τη λειτουργία του κτιρίου.

«Η χρηστή διαχείριση της δωρεάς, από τον σχεδιασμό μέχρι και την υλοποίηση, επέφερε και σημαντική μείωση του κόστους, ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ, του παραχθέντος έργου που συνολικά ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ. Το εξοικονομηθέν ποσό χρησιμοποιήθηκε για πρόσθετο νοσοκομειακό εξοπλισμό, η παραλαβή του οποίου από τον Ευαγγελισμό ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο, όπως επίσης και μελέτη για τη βελτίωση του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με το συμφωνηθέν ποσό της δωρεάς αμετάβλητο προχωρούν δράσεις που είναι σε εξέλιξη σε επίπεδο μελετών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Πρόκειται για κατασκευή νέου κτιρίου, επίσης πέντε επιπέδων, που θα περιλαμβάνει χειρουργεία και θαλάμους ανάνηψης καρδιολογικών και νευροχειρουργικών μονάδων, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Ακτινολογικό Τμήμα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου έκαναν συγκέντρωση και διαμαρτυρήθηκαν για τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού.