Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις παθήσεις του προστάτη αδένα υλοποιεί η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία. Η καμπάνια, που έχει μήνυμα «Μην αγνοείτε τον προστάτη σας», θα διαρκέσει μία εβδομάδα (22-26 Σεπτεμβρίου) και διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Άργους κ. Γιώργο Μουτζούρη, οι παθήσεις του προστάτη είναι πολύ συχνές στον άνδρα. Γι’ αυτό πρέπει να δίδεται έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή τους. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Η επίπτωσή της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Περίπου το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών εμφανίζει συμπτώματα από την ούρηση και το ποσοστό αυξάνεται έως 80% για άνδρες άνω των 80 ετών. Οι χρόνιες φλεγμονές του προστάτη (προστατίτιδες) είναι πολύ συχνές. Περίπου το 35% των ανδρών άνω των 50 ετών έχει χρόνια προστατίτιδα με τις δυσάρεστες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους.
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο του ανδρικού πληθυσμού και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Περίπου ένας στους επτά άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με τη μέτρηση στο αίμα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και τη δακτυλική εξέταση.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του «Ερυθρού» κ. Ηρακλής Πούλιας, παρατηρείται προοδευτική αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του προστάτη. Τα ποσοστά στην Ελλάδα –είπε –είναι χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας προκύπτουν από αναγωγές, λόγω έλλειψης συστήματος καταγραφής. Ο καρκίνος του προστάτη –προέβλεψε – αναμένεται να ξεπεράσει σε συχνότητα κατά πολύ τις άλλες νεοπλασίες, με το 95% των περιστατικών να διαγιγνώσκεται σε άνδρες ηλικίας 45 έως 89 ετών.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρώτο PSA πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 45 ετών. Αν η τιμή του είναι υψηλή (άνω των 2) ο άντρας θα πρέπει να είναι υπό ιατρική παρακολούθηση διότι το πιθανότερο είναι ότι θα εμφανίσει καρκίνο ύστερα από 15 – 20 χρόνια. Στην ίδια ηλικία θα πρέπει οι άντρες να υποβληθούν σε δακτυλική εξέταση την οποία καλό είναι να επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο.