Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 μεικτά) αφού απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας (μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία), σύμφωνα με τα στοιχεία – σοκ μελέτης του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδαΤα Νέα, τη Δευτέρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εργατικός μισθός έχει συρρικνωθεί σημαντικά, μέσω των ευέλικτων και φθηνών εργασιακών σχέσεων που επέβαλαν οι νομοθετικές παρεμβάσεις των μνημονίων.

Όπως παρατηρεί ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης «η υψηλή ανεργία αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να προσφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάσταση που αφορά περίπου 500.000 άτομα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζομένων, αυτή των 300 ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετήσιες αποδοχές στην Ελλάδα το 2014 ήταν μικρότερες από αυτές της Σλοβενίας (24.472 ευρώ) και της Κύπρου (22.740 ευρώ). Ειδικότερα, ανέρχονται σε 21.930 ευρώ, έναντι περίπου 34.584 ευρώ στην Ισπανία, 38.964 ευρώ στη Γερμανία, 44.377 στην Ιρλανδία και 49.256 στη Γαλλία.

Η ΔΗΜΑΡ για τη «γενιά των 300 ευρώ»: Αποτυχία των πολιτικών σκληρής λιτότητας

«Η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αναδεικνύει – με τον πλέον εμφατικό τρόπο – τη δραματική επιδείνωση της οικονομίας και την οδυνηρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι έλληνες μισθωτοί.

» Η εμμονή σε πολιτικές που οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τον τόπο, η περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών των εργαζομένων, η μείωση της αγοραστική δύναμης των νοικοκυριών και η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, καταγράφουν την αποτυχία των ασκούμενων πολιτικών σκληρής λιτότητας.

Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν να στηριχθούν από εξαντλημένους εργαζόμενους. Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν γίνεται με τη σύνθλιψη των μισθωτών, τη μείωση των αποδοχών τους και την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων».