Χωρίς μετάγγιση παραμένουν 60 ασθενείς της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του «Λαϊκού» Νοσοκομείου, λόγω έλλειψης αίματος, σύμφωνα με καταγγελία της Ελληνικής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. Αν και στις 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα στο υπουργείο Υγείας προς το παρόν δεν έχει εξευρεθεί λύση.

Όπως αναφέρει σε σχετικό Δελτίο Τύπου η ομοσπονδία, το Τμήμα Αιμοδοσίας του «Λαϊκού» αντιμετωπίζει δραματικές ελλείψεις αίματος, με αποτέλεσμα από τις 14 Αυγούστου έως και σήμερα, 60 ασθενείς με θαλασσαιμία να παραμένουν χωρίς μετάγγιση.

«Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 3/9/2014 στο Υπουργείο Υγείας απλά αναδείχθηκε το πρόβλημα χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία απάντηση ή σαφές χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα ενώ δεν γνωρίζουμε πότε οι ασθενείς αυτοί θα μεταγγιστούν και εάν θα επιβιώσουν μέχρι τότε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας κρούει το κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, και τους καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μεριμνήσουν άμεσα και με κάθε τρόπο για την μετάγγιση των θαλασσαιμικών πολυμεταγγιζόμενων ασθενών.

Προτείνει μάλιστα για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών αίματος, πριν αυτές προκύψουν, την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας και της κοινωνίας, με στόχο τη συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών αιμοδοτών, γιατί η επάρκεια αίματος είναι υπόθεση όλων μας.