Η διαδρομή Πάτρα – Χαϊδάρι – Πετρούπολη – Ικαρία που «χαράκτηκε» από την αυτοδιοικητική ψήφο των εκλογών του 2014 φέρει την υπογραφή κομμουνιστών δημάρχων. Τέσσερις δήμαρχοι σηκώνουν εμβληματικά το βάρος να δώσουν δείγματα γραφής στην τοπική διακυβέρνηση, διατηρώντας από τη μια την ιδεολογική τους ταυτότητα –όλοι στελέχη του ΚΚΕ –ως προς τη στάση τους απέναντι στις «αντιλαϊκές πολιτικές», και από την άλλη δίνοντας λύσεις σε προβλήματα που οι κάτοικοι ζητούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Ηδη μετεκλογικά το ερώτημα που αιωρείται είναι αν μπορεί να διαφοροποιηθεί ένας κομμουνιστής δήμαρχος από άλλους επικεφαλής δημοτικών αρχών. Το στοίχημα των «κόκκινων» δημάρχων είναι να αποτυπωθεί σε όρους πραγματικής ζωής αν και πώς μπορεί να «ξεκουμπώσει» ένας επικεφαλής εκλεγμένος με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ το ασφυκτικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», τους «τσιμεντένιους» περιορισμούς από ΕΕ – τρόικα – κυβέρνηση, την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού.
Ολοι τους πάντως επιμένουν ότι –«χωρίς αυταπάτες» για… κοσμογονία εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, που επιβάλλει ανατροπή –έχουν περιθώρια δράσης μαζί με τους κατοίκους. Κάθε άλλο παρά αποφεύγουν να πουν μάλιστα ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ΕΣΠΑ, κονδύλια πάσης φύσεως, σημειώνοντας ότι τα κοινοτικά κονδύλια είναι χρήματα και του ελληνικού λαού. Μόνο που προτεραιότητά τους, όπως λένε, θα είναι έργα υποδομής και παρεμβάσεις ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και «όχι έργα βιτρίνας».
Από το Δρέπανο στο… Σφυροδρέπανο
Ηταν πριν από 28 χρόνια όταν ο Θόδωρος Αννινος, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ, έκλεινε τρεις τετραετίες στο τιμόνι του Δήμου Πατρέων και έκτοτε, όπως συνέβη μετά το 1986 και σε άλλους τότε «κόκκινους» δήμους λόγω και πολιτικοοικονομικών αλλαγών χάθηκε το νήμα. Οι Πατρινοί έφεραν το 2014 στην τοπική διοίκηση τον 60χρονο καρδιολόγο κ. Κώστα Πελετίδη.
Ο γιατρός, και δήμαρχος πλέον, επέλεξε μετά την εκλογή του την Κυριακή να μιλήσει στα Προσφυγικά, ενώ την επομένη πήγε στο ιατρείο του στο ΙΚΑ. Ωστόσο, οι συναντήσεις του με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα έδωσαν τροφή για σχόλια στον διαδικτυακό Τύπο της Πάτρας αναφερόμενα σε μετεκλογική μεταστροφή του «σκληρού προφίλ» του ΚΚΕ, μια και ο νέος δήμαρχος συζητεί για το… ΕΣΠΑ. Ετσι, από το ανεκδοτολογικό χιούμορ που είχε κυριαρχήσει για τον εκλεγμένο με το ΚΚΕ δήμαρχο που θα κάνει το Δρέπανο Σφυροδρέπανο και θα ξεκινήσει έργα φέρνοντας… κοκκινόχωμα, ήρθε η φιλολογία για «κομματική υπέρβαση».
Ωστόσο, τόσο στην Πάτρα όσο και σε άλλες πόλεις ήδη προεκλογικά ήταν συνήθης η «κατηγορία» ότι οι ΚΚΕδες της αυτοδιοίκησης, αφού είναι κατά της ΕΕ, δεν ασχολούνται με την αξιοποίηση κονδυλίων της. Το ίδιο απαντούσαν τότε, όπως και σήμερα από τη θέση του δημάρχου στην Πετρούπολη ο κ. Βαγγέλης Σίμος, στην Ικαρία ο κ. Στέλιος Σταμούλος και στο Χαϊδάρι ο κ. Μιχάλης Σελέκος. «Αυτό είναι ψέμα που ακούστηκε πολύ» λένε στο «Βήμα». «Θα αξιοποιήσουμε τα πάντα για να γίνουν έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος, για αντιπλημμυρικά, για αποχέτευση, για έργα κοινωνικής προστασίας κ.ά., και όχι για έργα του φαίνεσθαι, όπως κάνουν άλλες διοικήσεις».
Ο κ. Πελετίδης από τις πρώτες ημέρες της θητείας του ως δημάρχου έδωσε έμφαση στο πρόβλημα με τους δημοτικούς σταθμούς, με δεδομένο ότι περίπου 400 παιδιά έμειναν εκτός της προσχολικής αγωγής. Προέταξε την προσπάθεια, παρά τις συνεχιζόμενες ελλείψεις, για δημιουργία δύο παιδικών σταθμών, αλλά και άμεσα τη δημιουργία τεσσάρων τμημάτων προκειμένου να φιλοξενηθούν άλλα 100 παιδιά.

Τα πλοία καίνε τη «μικρή Κούβα»
Η «μικρή Κούβα», όπως αποκαλείται από ορισμένους η Ικαρία, έχει και πάλι στο τιμόνι έναν κομμουνιστή ύστερα από μια τετραετή παρένθεση που οι Καριώτες έθεσαν σε… δοκιμασία, όπως λέει ο 67χρονος δήμαρχος κ. Σταμούλος (πρώην δήμαρχος Ευδήλου και ο πρώτος μετά «Καλλικράτη» δήμαρχος Ικαρίας), το πείραμα ενός συνασπισμού από δυνάμεις όλων –πλην ΚΚΕ –των πολιτικών χώρων υπό την αιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση «καίει» τους κατοίκους. Τον χειμώνα ένα πλοίο κάνει τρία δρομολόγια την εβδομάδα για Πειραιά, αν το επιτρέψουν ο καιρός και το κύμα του Αιγαίου. Θυμάται ότι όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε θέσει το θέμα της δημιουργίας Εθνικού Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην Περιφερειακή Ενωση, στην Τοπική Ενωση Δήμων και αλλού, τα πρώτα χρόνια γέλαγαν. «Τώρα κοντεύει να γίνει πλειοψηφούσα άποψη…».
Είναι αγκάθι η χωματερή-ΧΑΔΑ στην Ικαρία, αλλά τα έργα για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) προχωρούν αργά. Διαχρονικά στην Ικαρία δεν υπάρχουν δημοτικοί φόροι πέρα των ανταποδοτικών τελών για ύδρευση – φωτισμό.
Αντίσταση και απαλλαγές στη… Δυτική Οχθη

Στη δυτική όχθη της Αττικής, στην Πετρούπολη, ο 28χρονος φιλόλογος κ. Βαγγέλης Σίμος πήρε τη σκυτάλη από τον προηγούμενο, επίσης εκλεγμένο με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, δήμαρχο και συνεχίζει στην ίδια ρότα. Η Πετρούπολη, λέει ο κ. Σίμος, είναι ο μόνος δήμος που δεν έχει τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Επίσης είναι δωρεάν τα τμήματα αθλητισμού και πολιτισμού για παιδιά ενώ πολλές ομάδες κοινωνικά ευπαθείς έχουν απαλλαγεί πλήρως από δημοτικά τέλη και έχουν μειωθεί κατά 50% σε όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο.

Στη νέα περίοδο ο δήμος θα πρωτοστατήσει, μαζί με τους γονείς και μαθητές, κατά της συγχώνευσης σχολείων, ενώ θα αντιταχθεί σε μεθοδεύσεις για να περάσουν ιδιωτικοποιήσεις στις δομές του δήμου. Δυναμικά θα αντιταχθεί σε σχέδια για εργοστάσια καύσης απορριμμάτων. Παράλληλα, βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΟΣΚ για τη δημιουργία παιδικών σταθμών, αλλά και με τον ΑΣΔΑ για χρηματοδότηση γηπέδου.
Τον 55χρονο κ. Μιχάλη Σελέκο, εργαζόμενο στο νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», πολλοί θα τον θυμούνται ως τον τύπο με την κοτσίδα που έβαλε στοίχημα για τις απολύσεις με τον τότε υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη πέρυσι τον Νοέμβριο έξω από το νοσοκομείο της Αγ. Βαρβάρας. Σήμερα ως δήμαρχος τονίζει ότι «θα αντισταθούμε στα σχέδια της κυβέρνησης για το κλείσιμο των νοσοκομείων «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο» και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν παρεμβάσεις των διαφόρων λογής κερδοσκόπων πάνω στη δημόσια γη, τη θάλασσα, τους ορεινούς όγκους, το στρατόπεδο».
Εμφαση θα δοθεί σε έργα αναγκαία για τη ζωή των κατοίκων «και όχι για μελέτες χωρίς εφαρμογή ή για έργα βιτρίνας» σημειώνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αφαία δεν έχει αποχέτευση. Ως κύριο θέτει την ενεργοποίηση του κόσμου με τρίπτυχο «αγώνας – διεκδίκηση – συνειδητοποίηση ότι τίποτε δεν μας χαρίζεται» αλλά και την αποκάλυψη του ρόλου της ΕΕ και των κυβερνήσεων που στηρίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ