Την άρση των φραγμών που τίθενται στο πρόγραμμα φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς, οδηγώντας μεγάλο αριθμό παιδιών να μένουν εκτός, ζητούν οι αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ήδη, πέρα από τις αιτήσεις που «κόπηκαν» λόγω μη κάλυψης των κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», 22.717 παιδιά έμειναν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών παρ’ ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.
Αν και οι προσφερόμενες θέσεις είναι περίπου 105.000, λειτουργεί ως «κόφτης» η ισχύουσα ρήτρα του προγράμματος, με βάση την οποία χρηματοδοτείται μόνο το 70% της δυναμικότητας αυτών των δημοτικών και ιδιωτικών δομών, δηλαδή 89.000 θέσεις. Ετσι, κονδύλια που είχαν εγκριθεί για τη χρηματοδότηση παραμένουν αναξιοποίητα.
Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, (ΚΕΔΕ) ζητά από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να υπάρξει ρύθμιση η οποία να καταργεί αυτή η ρήτρα ώστε να ανοίξουν και νέες -υπάρχουσες- θέσεις για τα παιδιά που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα παρ’ ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.
Επίσης, για όσα παιδιά και με αυτή τη ρύθμιση, δεν καλυφθούν από τις δομές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», οι αιρετοί ζητούν να διατεθούν κονδύλια στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς προκειμένου να μπορέσουν να τα φιλοξενήσουν, έτσι ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός.
Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης προανήγγειλε ότι η Ένωση σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προωθεί ρύθμιση που δίνει ανάσα σε δήμους με αδυναμία αποπληρωμής τραπεζικών δανείων. Όπως τόνισε, επιδιώκεται να δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 30 δήμους της χώρας που έχουν πάρει δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στους όρους αποπληρωμής, να τα αναχρηματοδοτήσουν και στη συνέχεια να ενταχθούν στο καθεστώς των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που προβλέπουν περίοδο χάριτος, επιμήκυνση αποπληρωμής και μειωμένο επιτόκιο.
Άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι επί της ακίνητης περιουσίας επιβαλλόμενοι φόροι και τέλη, ενώ εστίασε στα προβλήματα, πρακτικά και νομικά, που δημιουργούνται με τον ΕΝΦΙΑ. Η ΚΕΔΕ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να απαλλάξει αμέσως τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα από την υποχρέωση καταβολής, «όπως η Βουλή ψήφισε και ο νόμος 4223 στο άρθρο 3 παρ. β, ορίζει, και να ασχοληθεί σοβαρά με την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».