Σε όλη τη χώρα έχει εξαπλωθεί ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων ο οποίος πλήττει τα μηρυκαστικά και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια, σκνίπες). Είναι γνωστός και ως νόσος της κυανής γλώσσας (Bluetongue disease) και πρόκειται για μια ιογενή λοιμώδη ασθένεια η οποία διασπείρεται ταχέως και απειλεί με χρεοκοπία τους κτηνοτρόφους.
Ειδικά στη Θράκη, η οποία έχει ήδη υποστεί τεράστια ζημιά το τελευταίο έτος εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων, ασθένεια που συνεχίζει να «χτυπά» τα ζώα, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.
Τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού εμφανίστηκαν στα τέλη του περασμένου Μαΐου σε εκτροφές της Πελοποννήσου και γρήγορα εξαπλώθηκε σε Φωκίδα, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, ∆ράµα, Σέρρες, Ξάνθη, Ροδόπη έως τον Εβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των ∆ωδεκανήσων.
Πάνω από 3.000 νεκρά ζώα

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή τηςΔιεύθυνσης Κτηνιατρικής τουυπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. ΘωμάΑλεξανδρόπουλο, έως σήμερα τα νεκρά ζώα φθάνουν τις 3.000. Το ποσοστό θνησιμότητας στα ζώα που προσβάλλονται από τον ιό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμη χαμηλό και φτάνει περίπου το 3%.
Οι ειδικοί του υπουργείου ελπίζουν ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί αν αναπτυχθεί «ανοσία της αγέλης», όταν δηλαδή στον πληθυσμό αναπτυχθεί ανοσία σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μπει «φράγμα» στον ιό. Διαφορετικά, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, τα μέτρα θα είναι επώδυνα και χρονοβόρα.
Σύμφωνα πάντως με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) κ. Αντώνη Πανούση, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που πλήττει εφέτος τα ζώα δεν προκαλεί ακόμη υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, σε αντίθεση με εκείνο που είχε πλήξει τις ελληνικές εκτροφές την περίοδο 2000-2001. Ο ιός είχε κάνει την εμφάνισή του και πάλι το 2008, ωστόσο ήταν τότε λιγότερο λοιμογόνος. «Επιδημιολογικά η νοσηρότητα μπορεί να ξεκινήσει από 2% και να φτάσει ακόμη και το 50%» αναφέρει ο κ. Πανούσης.
Με δύο πρόσφατες επιδημίες καταρροϊκού πυρετού να έχουν ξεσπάσει στη χώρα τα τελευταία 14 χρόνια, το κτηνιατρικό προσωπικό έχει εμπειρία στην κλινική διάγνωση της νόσου. Ωστόσο οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωµένες, χωρίς μέσα μεταφοράς και χρήματα, με συνέπεια, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, οι έλεγχοι να είναι ελάχιστοι και τα δείγματα να παίρνονται μόνο αν οι κτηνοτρόφοι δηλώσουν ότι έχουν χάσει ζώο από την ασθένεια.
Γι’ αυτό οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι το ζωικό κεφάλαιο που έχει πληγεί από τη νόσο είναι πολύ μεγαλύτερο από τα επισήμως επιβεβαιωµένα κρούσµατα της νόσου. Ο καταρροϊκός πυρετός, αν και οδηγεί σε τεράστιες οικονομικές απώλειες στην κτηνοτροφία, δεν απειλεί τη δηµόσια υγεία καθώς δεν µεταδίδεται στον άνθρωπο.
Υπόσχεση για αποζημιώσεις

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) ζητούν τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων και τη γρήγορη αποζημίωση των κτηνοτρόφων τόσο για τα ζώα όσο και για την παραγωγή που χάνουν.
Εκτός από τους εμβολιασμούς, η πρόληψη από τον καταρροϊκό πυρετό πρέπει να στηρίζεται στο σύστημα επιτήρησης της εισόδου και της κυκλοφορίας των στελεχών του ιού στη χώρα, καθώς και στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων που είναι φορείς της νόσου.
Για την ώρα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συστήνουν στους κτηνοτρόφους να προχωρούν σε εντομοαπωθητικούς ψεκασμούς ανά δεκαπενθήμερο με εγκεκριμένα εντομοκτόνα και να κρατούν έγκλειστα τα ζώα το βράδυ στους στάβλους, ενώ επιβάλλουν και απαγόρευση μετακίνησης των κοπαδιών.
Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό, ωστόσο το ποσό της αποζημίωσης δεν έχει υπολογιστεί.

HeliosPlus