«Όπως αναφέρω συχνά στους φοιτητές μου, η μεγαλύτερη απόσταση δεν είναι μεταξύ Αθηνών και Πεκίνου, αλλά μεταξύ νου και καρδιάς. Όταν δεν μπορούμε να τα κάνουμε στο μυαλό μας ένα, τότε έχουμε πραγματικά πρόβλημα…» Αυτό είπε ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Κώστας Γουλιάμος χθες, Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, κατά την πρώτη ημέρα της θητείας του στο τιμόνι του Ιδρύματος. Ο κ. Γουλιάμος είναι έλληνας καθηγητής και μάλιστα προερχόμενος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Την πρώτη ημέρα ανάληψης των νέων πρυτανικών αρχών του έγινε και η εφετινή παρουσίαση των προγραμμάτων του Ιδρύματος, που εκτός της γνωστής του Νομικής Σχολής έχει πλέον και Ιατρική Σχολή, ενώ έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμα με τα ελληνικά κρατικά ΑΕΙ και τα προγράμματα της Οδοντιατρικής Σχολής του.
Παρόντες ήταν οι κκ. Κώστας Μαυριάς, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, Γ. Βουλγαράκης, πρώην υπουργός, Σπυρίδων Σπυρίδων, γενικός γραμματέας της περιφέρειας Αιγαίου και πρώην δήμαρχος Πόρου.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου αποτελεί ένα Ίδρυμα το οποίο με απόφαση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) της Ελλάδας αποτελεί ισότιμο και ομοταγές ίδρυμα με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι δε μέλος του διεθνούς πανεπιστημιακού οργανισμού Laureate International Universities, ενός δικτύου 43 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δραστηριοποιείται σε 20 χώρες με σύνολο 500.000 φοιτητών.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί του, το Ίδρυμα χορηγεί πτυχία σε περισσότερους από 130 τομείς και γνωστικά αντικείμενα σπουδών και, το σημαντικότερο, προσφέρει ειδικές τιμές και υποτροφίες σε φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα.
Ήδη μάλιστα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου έχει ξεκινήσει συνεργασίες με πολλά ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ (τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς, Δημοκρίτειο Θράκης, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πάτρας Χαροκόπειο, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιο, Αιγαίου και τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς).
Το Ιδρυμα έχει ήδη 5.250 φοιτητές, ενώ τα δίδακτρά του κυμαίνονται γύρω στα 6.000 ευρώ τον χρόνο για όλα τα προγράμματά του εκτός από την Ιατρική Σχολή.
Στο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος Νομικής το Ιδρυμα υπέγραψε ένα σημαντικό πρωτόκολλο επιστημονικής συνεργασίας με το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών (ΙΣΕ) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (ΕΠΙ), εποπτευόμενο από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, συνδεδεμένο με τον Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και οργανωμένο με τη μορφή του κρατικού νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζεται έχουν υπογράψει και συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών με το πρόγραμμα Erasmus, που σημαίνει ότι οι φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου θα μπορούν για ένα τουλάχιστον εξάμηνο να φοιτούν και σ αυτά.
Οι έλληνες φοιτητές έχουν προτεραιότητα στα προγράμματα του, ενώ όπως είπε ο πρύτανής του κ. Γουλιάμος το Ίδρυμα κινείται στη βάση του τρίπτυχου «πρωτοπορία -αριστεία – καινοτομία». Δίνεται δε πολύ μεγάλη σημασία στην απασχολησιμότητα και την δυνατότητα των αποφοίτων του να απασχοληθούν άμεσα και να έρθουν σε επαφή με μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
«Το Ίδρυμά μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα πανεπιστήμια της βορείου Αμερικής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουλιάμος που αναφέρθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, στα 9.000 τ.μ. τις βιβλιοθήκης του με χιλιάδες τίτλους, τα εργαστήρια και τις φοιτητικές εστίες του.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εντάχθηκε πριν από λίγο καιρό – έπειτα από ειδική συμφωνία – και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), έναν διεθνή οργανισμό με έδρα την Αθήνα και πλήρη διεθνή νομική προσωπικότητα, ο οποίος υπήρξε πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στο διοικητικό συμβούλιο του EPLO συμμετέχουν 57 πανεπιστήμια και ιδρύματα από όλον τον κόσμο.
Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ο αριθμός των ελλήνων φοιτητών είναι μεγάλος και δικαίως επισημαίνεται ότι συγκροτούν μια ολόκληρη ελληνική παροικία.
(Για τη λειτουργία, τα προγράμματα, τις σπουδές και την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μια πλήρης ενημέρωση έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα www.euc.ac.cy.)