«Θύελλα» αναμένεται στο χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, καθώς πολλά εκπαιδευτήρια που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις πιθανότατα εφέτος δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν!
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Βήματος», με απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, κανένα κολέγιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ δεν θα μπορέσει εφέτος να λειτουργήσει αν δεν έχει φορολογική ενημερότητα, δηλαδή εάν δεν έχει πληρώσει όλες τις οφειλές του στο ΙΚΑ.
Αυτό σημαίνει ότι με το χαρτί που θα έχει την υπογραφή του διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, θα παίρνουν εφέτος άδεια λειτουργίας όλα τα ιδιωτικά ΙΕΚ και το κολέγια της χώρας.
Μάλιστα θα ελεγχθεί η συνυπευθυνότητα των ιδιοκτητών μεγάλων ΙΕΚ με άλλες εταιρείες καθώς όπως αποκάλυψε το «Βήμα» την Κυριακή σε δημοσίευμα του, απάτες καταλογίζονται σε επιχειρηματίες οι οποίοι, τυπικά, θα μπορούσαν να επεκταθούν και στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Μάλιστα απάτες καταλογίζονται σε ανακριτικά πορίσματα σε επιχειρηματίες με κοινό θύμα το ΙΚΑ και τους χιλιάδες ασφαλισμένους του, στο οποίο και δεν πληρώνονταν επί σειρά ετών οι ασφαλιστικές εισφορές. Στέλεχος του ΙΚΑ όμως, έχει αποκαλύψει στα ίδια πορίσματα ότι επιχειρηματίες που είχαν ένα ιδιωτικό ΙΕΚ, στην συνέχεια έστηναν μια δεύτερη εταιρεία για να αποφύγουν την πληρωμή των δεόντων στα δημόσια ταμεία.

Κατ’ επέκταση, με τη απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα ελεγχθεί αυστηρά και η συνυπευθυνότητα εταιρειών μεταξύ τους.
Η απόφαση του υπουργού Παιδείας είναι εφέτος να μην λειτουργήσει κανένα ιδιωτικό ΙΕΚ ή κολέγιο που δεν πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις έρευνες του υπουργείου Παιδείας έντεκα κολέγια δεν πληρούν τις κτιριακές προϋποθέσεις που θέτουν οι σχετικοί νόμοι για να λειτουργήσουν, οπότε και εφέτος δεν θα αδειοδοτηθούν.

Τα ονόματα των κολεγίων βρίσκονται στην διάθεση της εφημερίδας μας, αλλά για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται έως ότου οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας για την τύχη τους.