Από το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις με αφορμή την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στις 18:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο θα πραγματοποιήσουν οι ένστολοι, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ.

Συμμετείχαν ένστολοι από διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και συνταξιούχοι, ενώ παρευρέθηκαν και τάχθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, κ.α.

Στη συνέχεια οι ένστολοι κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία η οποία κατέληξε έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου εκπρόσωποί τους παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Στις ομιλίες τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για το θέμα του μισθολογικού, ενίσχυση του αξιόμαχου των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και επιστροφή των αποθεματικών των ασφαλιστικών τους ταμείων.

«Απαιτούμε από την Πολιτεία σεβασμό και θωράκισή μας από κάθε πλευρά, ώστε να είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε στις αντιξοότητες και τους κινδύνους του λειτουργήματός μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό ψήφισμά τους οι ένστολοι.

Στη Θεσσαλονίκη, ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα εν όψει των εγκαινίων της Έκθεσης το πρωί του Σαββάτου από τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας βρίσκονται περίπου 3.500 με 4.000 αστυνομικοί, ενώ έντονη είναι η παρουσία δικυκλιστών των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ στους δρόμους της πόλης.

Εν τω μεταξύ, από τα ξημερώματα της Παρασκευής έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στη Θεσσαλονίκη.

Την τελική ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας έχει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημήτριος Τσακνάκης ο οποίος έχει σχετική εμπειρία καθώς πριν αναλάβει τη θέση αυτή ήταν Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκέψεις στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη για το σχεδιασμό των μέτρων ξεκίνησαν αμέσως μετά τις τοποθετήσεις ανώτατων αξιωματικών στις νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν λόγω των αλλαγών που αποφάσισε στη δομή του Σώματος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Στόχος και φέτος να γίνουν χωρίς παρατράγουδα οι διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθούν από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Υπενθυμίζεται ότι τον «χορό» των κινητοποιήσεων ανοίγουν και φέτος οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών οι οποίοι την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στις 18.00 θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία πιθανότατα προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Τη «σκυτάλη» το Σάββατο στις 18.00 παίρνουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στην οποία θα συμμετέχουν και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους θα κάνει συγκέντρωση το ΠΑΜΕ.
Κινητοποίηση στην Καμάρα και πάλι στις 18.00 θα πραγματοποιήσουν μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, στην οποία θα συμμετέχουν και αντεξουσιαστές.
Επιπροσθέτως οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καλούν σε «μια μαζική, ανεξάρτητη και αυτόνομη κινητοποίηση», όπως λένε, στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 17.00 στην Αγία Σοφία.
Επίσης, δεν αποκλείεται σε κινητοποιήσεις να προχωρήσουν το Σάββατο και οι φίλοι της ομάδας του ΑΡΗ.
Επιστροφή ύστερα από τρία χρόνια των περιπτέρων ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής
H οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τα προηγούμενα τρία χρόνια να επηρεάσει τις συμμετοχές των Σωμάτων Ασφαλείας με δικά τους περίπτερα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μάλιστα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προσέφερε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» τα χρήματα που επρόκειτο να δαπανήσει σε περίπτερο.
Φέτος ωστόσο τα περίπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής επιστρέφουν στη ΔΕΘ και θα εγκαινιαστούν το μεσημέρι του Σαββάτου από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια ενώ θα τα επισκεφτεί και ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την παρουσίαση στολών και εξοπλισμού, στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν από αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους κινδύνους του διαδικτύου, ενώ στο περίπτερο της Πυροσβεστικής θα γίνει παρουσίαση των αναπνευστικών συσκευών που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες.