Υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζεται ότι το δεύτερο παιδί κάθε οικογένειας θα μπορεί να σπουδάσει στην πόλη όπου εισήλθε και το πρώτο εκδίδει πιθανότατα αύριο, Δευτέρα, το υπουργείο Παιδείας σε μια τελευταία αλλαγή του θεσμού των μετεγγραφών. Αυτό φυσικά θα μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχουν ομοειδή τμήματα μεταξύ του ιδρύματος στο οποίο εισήχθη ένας υποψήφιος και του ιδρύματος στο οποίο θα μετεγγραφεί.

Με τον τρόπο αυτόν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιδιώκει να δοθεί μια «ανάσα» στα ιδρύματα καθώς είναι πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να αποσυμφορηθεί η ζήτηση προς κεντρικά ΑΕΙ αν οι οικογένειες έχουν ήδη ένα παιδί που σπουδάζει σε μια επαρχιακή πόλη και αποτελεί συμφέρον προς αυτές να σπουδάσει εκεί και το δεύτερο παιδί τους.

Στον κλοιό των μετεγγραφών


Μικρή «ανάσα» ίσως αποτελέσει για τα ΑΕΙ και η κρίσιμη συζήτηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και των πρυτάνεων των πανεπιστημίων Πειραιά κ. Ν. Γεωργόπουλου, Χαροκόπειου κ. Δ. Ασημακόπουλου, Οικονομικού Αθήνας κ. Κ. Γάτσιου, Παντείου κ. Γρ. Τσάλτα και Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γ. Γκόλια. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι οι ειδικοί λογαριασμοί των ΑΕΙ (κοινοτικά κονδύλια) δεν θα ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης το επιτρέψει, να εγκριθούν επιπλέον κονδύλια για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα τα κεντρικά πανεπιστήμια ξεκινούν μια δύσκολη νέα ακαδημαϊκή χρονιά καθώς θα υποδεχθούν χιλιάδες μετεγγραφόμενων φοιτητών από την επαρχία. Η έκταση της εσωτερικής αυτής «μετανάστευσης» δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί, ωστόσο βρίσκει τις διοικήσεις των ιδρυμάτων με υποσχέσεις αλλά χωρίς λεφτά και απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Τα δύο κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μάλιστα, έχουν νέους πρυτάνεις, που όμως κάθονται τώρα στον «θρόνο» ενός διχασμένου βασιλείου…

Πώς θα εκπαιδευθούν όμως οι τεράστιοι αριθμοί των εφετινών πρωτοετών φοιτητών, που μπορεί τελικά να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο; Επιπλέον αμφιθέατρα στα κεντρικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να δοθούν, αλλά δεν έχει αποκλεισθεί η πιθανότητα νέων πιστώσεων για συμβασιούχους καθηγητές ώστε να ανακουφισθούν οι διοικήσεις τους στο θέμα του εκπαιδευτικού έργου.

«Την περίοδο που σπούδαζα εγώ»
έλεγε πρόσφατα έμπειρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών μιλώντας στο «Βήμα» «είχαμε μπει στο πανεπιστήμιο 200 φοιτητές και ήρθαν με μετεγγραφές εσωτερικού και εξωτερικού που υπήρχαν εκείνη την περίοδο άλλοι 1.200…».
Τ
ο βέβαιον είναι λοιπόν ότι στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας τα αμφιθέατρα εφέτος το φθινόπωρο θα ξεχειλίσουν. Και για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος επί του παρόντος δεν έχει προβλεφθεί λύση καθώς όλοι περιμένουν να δουν την έκταση του προβλήματος για να λειτουργήσουν στη συνέχεια πυροσβεστικά.
«Μόνοι σας τους αριθμούς»
Σε αυτό το κλίμα ξεκινάει στο υπουργείο Παιδείας μια εξίσου δύσκολη κουβέντα: «Η μόνη λύση που υπάρχει δυστυχώς είναι να ζητήσουμε από τα πανεπιστήμια να «βάλουν πλάτη» εφέτος για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των μετεγγραφών και να εκπαιδευθούν όσο καλύτερα γίνεται οι εφετινοί εισακτέοι τους και από την επόμενη χρονιά να τους δώσουμε τη δυνατότητα, όπως ζητούν τόσα χρόνια, να ορίζουν μόνοι τους τον αριθμό των εισακτέων τους» έλεγε τις προηγούμενες ημέρες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο γραφείο του σε σύσκεψη που έγινε, ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Λοβέρδος. Στην απλή αυτή διαπίστωση, που αποτελεί αίτημα των ΑΕΙ επί δεκαετίες, οι συνεργάτες του κ. Λοβέρδου αντέτειναν: «Μα δεν μας συμφέρει αυτό. Θα στρέψουμε εναντίον μας όλες τις ελληνικές οικογένειες που θα δουν τους αριθμούς των εισακτέων να μειώνονται».

«Είναι λογικότερο όμως να μορφώνουμε νέους που θα μείνουν άνεργοι ή γιατρούς που θα τους παίρνει η Γερμανία;»
αναρωτήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ωστόσο υποχώρησε ακούγοντας το επιχείρημα ότι το ΑΕΠ της χώρας ίσως μειωθεί από εκείνους που θα επιλέξουν να σπουδάσουν εκτός Ελλάδος.
Τι λένε οι πρυτάνεις

«Πέρυσι είχαμε ζητήσει 1.000 φοιτητές και η κυβέρνηση μας εξανάγκασε να δεχθούμε 1.400, που στη συνέχεια έγιναν 1.700 μετά τις μετεγγραφές»
λέει χαρακτηριστικά για το θέμα στο «Βήμα» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Γάτσιος. «Εφέτος ζητήσαμε 950 και η κυβέρνηση μας εξανάγκασε να πάρουμε 1.600 φοιτητές και περιμένουμε περίπου 600 από μετεγγραφές. Ολα αυτά με μειωμένους προϋπολογισμούς έως και 50% τα τελευταία χρόνια» αναφέρει ο κ. Γάτσιος. «Ετσι όμως οδηγούμαστε σε προφανή αδυναμία λειτουργίας» καταλήγει χαρακτηριστικά.

Για το ίδιο θέμα ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκης λέει: «Εμείς επιθυμούμε διακαώς να εκπαιδεύσουμε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, αλλά αυτό με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει αν θέλουμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Πρέπει να τηρούνται οι αριθμοί των φοιτητών και να μη γίνεται υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων. Η εφετινή χρονιά μάς ανησυχεί. Και πρέπει επιτέλους να σεβαστούμε το αυτοδιοίκητο των ελληνικών πανεπιστημίων, το οποίο παραβιάζεται διαρκώς».

«Σε περίπτωση που το φαινόμενο των μετεγγραφών υπερβεί κάθε δυνατότητα των ιδρυμάτων να λειτουργήσουν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε λύσεις της τελευταίας στιγμής»
λέει σχετικά ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Δ. Αναγνωστόπουλος.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Οι βάσεις και τα παράδοξα

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά σε επίπεδο… εντυπώσεων ξεκινάει αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Εφέτος εντυπωσιακή ήταν η άνοδοςστα 3/5 των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και ειδικά στα τμήματα της Περιφέρειας περιζήτητων σχολών (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές). Προφανώς και η ανοδική αυτή πορεία των βάσεων στην επαρχία είναι αποτέλεσμα του θεσμού των μετεγγραφών και της δυνατότητας που δίνεται σε πολυπληθείς κατηγορίες υποψηφίων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ειδικές κατηγορίες, οικονομικά κριτήρια) να σπουδάσουν στα αστικά κέντρα της χώρας.Είναι χαρακτηριστικό, π.χ., αυτό που συμβαίνει με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών: ενώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας παρουσίασε άνοδο της τάξεως των 700 μορίων, στο αντίστοιχο τμήμα της Κοζάνης η άνοδος της βάσης ήταν 1.963 μόρια… Από τους συνολικά 99.958 υποψηφίους μπήκαν τελικά στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας 72.763 άτομα και οι 47.053 από αυτούς στα πανεπιστήμια.

Από την άλλη πλευρά, οι ιατρικές σχολές της χώρας επανήλθαν «στο ύψος τους» μετά την περυσινή πτώση τους ξεπερνώντας τα 19.000 μόρια (19.233 στην Αθήνα και άνοδος 1,7% σε σχέση με πέρυσι και 19.122 στη Θεσσαλονίκη και άνοδος 2,4%).
Στα Πολυτεχνεία επίσης, όπως είχε προβλεφθεί, η άνοδος ήταν εντυπωσιακή. Στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ η βάση αυξήθηκε κατά 601 μόρια σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα 19.072 μόρια. Οι Πολυτεχνικές Σχολές γενικά κατέγραψαν μεγάλη άνοδο. Τέλος, στις Νομικές καταγράφεται άνοδος βάσεων από 200 έως 400 μόρια. Στη Νομική Αθηνών η αύξηση είναι 0,8% ή 143 μόρια και στη Νομική Θεσσαλονίκης 1,2% ή 215 μόρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ