Περισσότερα από 300 (!) πρόσωπα θα καθήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις δίκες που αναμένεται να διεξαχθούν τον –βαρύ δικαστικά –χειμώνα. Σε μια σπάνια για τα ελληνικά χρονικά συγκυρία, που φέρει σωρεία υποθέσεων μείζονος ενδιαφέροντος να εκδικάζονται παράλληλα, η τύχη των προσώπων αυτών, ενίοτε με πολιτική ταυτότητα, θα διαμορφώσει νέο σκηνικό στη δημόσια ζωή. Καυτές υποθέσεις, όπως αυτές της Χρυσής Αυγής, του Βατοπαιδίου, των στημένων αγώνων του ποδοσφαίρου, της Proton Bank και της λίστας Λαγκάρντ, θα έχουν τη δική τους ακροαματική διαδικασία, με τη συμβολή δεκάδων συνηγόρων, σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τέτοιες οι εφετινές ανάγκες που αναμένεται να αξιοποιηθεί –πέραν των χώρων του Εφετείου Αθηνών και του Κορυδαλλού –έως και αίθουσα στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ επί της λεωφόρου Κηφισιάς.
Χρυσή Αυγή
Τον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η δίκη-μαμούθ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δράση της Χρυσής Αυγής. Στο στάδιο αυτό οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση περιμένουν την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών και εποπτεύοντος των ερευνών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου προς το αρμόδιο Συμβούλιο ως προς το ποιοι πρέπει να παραπεμφθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Ο συνήγορος τεσσάρων (των Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλου και, εν μέρει, της Ελένης Ζαρούλια) εκ των συνολικά 78 κατηγορουμένων κ. Νίκος Αντωνιάδης υπολογίζει ότι επί της ουσίας η δίκη θα αρχίσει μετά τα Χριστούγεννα λόγω της σωρείας ενστάσεων που αναμένεται να κατατεθούν και υπογραμμίζει ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο, με τόσο ογκώδες αποδεικτικό υλικό, εκατοντάδες μάρτυρες, ατελείωτα αναγνωστέα έγγραφα και πλήθος αιτημάτων για πραγματογνωμοσύνες.
«Θα ζητήσουμε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, όπως έγινε με τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου» επισημαίνει προς «Το Βήμα» ο κ. Αντωνιάδης. «Το ζήτημα είναι ο κόσμος να βλέπει τι γίνεται. Αν το αρνηθούν, θα δείξουν ότι φοβούνται, θα αποβεί σε βάρος τους».
Ο ίδιος σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της δίκης κρατούμενοι σήμερα βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα βρεθούν εκτός φυλακής καθώς λήγουν τα 18μηνα ή τα 12μηνα της προσωρινής κράτησής τους.
Υπόθεση Τσοχατζόπουλου
Γνώριμα είναι τα πρόσωπα που θα πλαισιώνουν τον Ακη Τσοχατζόπουλο στη δίκη –σε δεύτερο βαθμό –που αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών για την υπόθεση με τις μίζες από τα εξοπλιστικά. Πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό και την κόρη του Αρετή να επιθυμούν να παρακολουθήσουν από κοντά την ακροαματική διαδικασία, ενώ ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η στάση της Βίκυς Σταμάτη, που νοσηλεύεται ακόμη στο Δρομοκαΐτειο. Συνολικά 17 κατηγορούμενοι θα βρεθούν εκ νέου στο εδώλιο έναντι των εφετών, τα πρόσωπα των οποίων θα αναδείξει η κληρωτίδα την προσεχή εβδομάδα.
Υποβρύχια
Η δίκη Τσοχατζόπουλου, με αρχικά 19 κατηγορουμένους, άγγιξε μόνο μία πτυχή της υπόθεσης με τα γερμανικά υποβρύχια 214. Το ανακριτικό δίδυμο Γαβριήλ Μαλλή Γιάννη Σταυρόπουλου έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και για πολλές άλλες στο πολυδαίδαλο αυτό σκάνδαλο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Τον μακρό κατάλογο των συνολικά 35 κατηγορουμένων στην υπόθεση των υποβρυχίων συνθέτουν ουκ ολίγοι στρατιωτικοί αλλά και πρόσωπα προβεβλημένα όπως ο πάλαι ποτέ συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο αντιπρόσωπος της Ferrostaal Μιχαήλ Ματαντός, οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνης Κάντας και ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του αντεισαγγελέα Εφετών Ευστάθιου Βεργώνη, ενώ όσοι γνωρίζουν τα περί χρονικού ορίζοντά της εκτιμούν ότι η δίκη θα προσδιοριστεί στις αρχές του 2015 και θα έχει διάρκεια περίπου έξι μηνών.
Λίστα Λαγκάρντ
Η έκβαση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ αναμένεται πολυσχιδής και ενδιαφέρουσα. Το σκέλος εκείνο άλλωστε που αφορά τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τρία συγγενικά του πρόσωπα –την εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, τον σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη και τον σύζυγο της αδελφής της Ανδρέα Ρωσσώνη – βρίσκεται σε εξέλιξη στον Αρειο Πάγο. Μετά την πρόταση του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Πλιώτα για παραπομπή της υπόθεσης στο Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται πλέον, «από Σεπτέμβριο», η κρίση του ειδικού δικαστικού συμβουλίου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου βαρύνεται με δύο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου, και ένα πλημμέλημα, παράβαση καθήκοντος, ενώ οι συγγενείς του με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.
Βατοπαίδι
Το περιβόητο σκάνδαλο της ανταλλαγής ακινήτων-φιλέτων με τη λίμνη Βιστωνίδα και παραλίμνιες εκτάσεις μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του Δημοσίου βρίσκεται πλέον στην τελική του ευθεία, μία ανάσα πριν από την ακροαματική διαδικασία, με 14 κατηγορουμένους.
Η υπόθεση βρίθει ωστόσο ανατροπών που της προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: αφενός μεν γιατί το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών έχει αναιρεσιβληθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Μποροδήμο, με αποτέλεσμα να αναμένεται η κρίση του Ποινικού Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, κυρίως ως το με ποιες κατηγορίες θα καθήσουν τελικά οι εμπλεκόμενοι στο εδώλιο∙ αφετέρου δε γιατί μόλις τον Ιούλιο τα αστικά δικαστήρια με δέκα συνολικά αποφάσεις δικαίωσαν στην ουσία τη Μονή Βατοπαιδίου κρίνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα ακυρότητας των ανταλλαγών.
Απέρριψαν, πιο συγκεκριμένα, αίτημα του Δημοσίου να του επιστραφούν ακίνητα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας τα οποία και είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστωνίδας, καθώς και σχετικό αίτημά του για ηθική βλάβη.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους της Μονής ως προς το αστικό σκέλος κ. Σπύρο Τσαντίνη και κ. Λάμπρο Κιτσαρά, οι αποφάσεις αυτές δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν και το ποινικό σκέλος της απόφασης. Παραμένει βεβαίως για το ποινικό δικαστήριο ο γόρδιος δεσμός του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της λίμνης Βιστωνίδας.
Proton Bank
Στις 23 Μαρτίου προσδιορίστηκε η δικάσιμος για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton Bank, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με 43 κατηγορουμένους και κορυφαίο πρωταγωνιστή τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Στο ίδιο εδώλιο θα καθήσουν μεταξύ άλλων ο Αντώνης Αθανάσογλου, ο Τρύφων Κολλίντζας, η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου (ο πρώην εκδότης Πέτρος Κυριακίδης καταζητείται), ενώ το κατηγορητήριο συνολικά είναι «βαρύ»: συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας, απάτη, υπεξαίρεση, απιστία και ξέπλυμα χρήματος.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Η χωροταξία των εδωλίων

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνιζαν προς «Το Βήμα» τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να εξευρεθούν και να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις ακροαματικές διαδικασίες του χειμώνα.

Πρόκειται για εννέα μεγάλες αίθουσες στο Εφετείο Αθηνών οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ ειδική διαμόρφωση έχει προβλεφθεί για την αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Εφετείου, ειδικά ως προς τους χώρους που προορίζονται για κατηγορουμένους και τους συνηγόρους τους.
Εως το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί (καθώς υπάρχει σχετική μελέτη) παράλληλα μια μεγάλη αίθουσα στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ επί της Κηφισιάς, με δυναμικότητα άνω των 150 κατηγορουμένων! Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί θα φιλοξενηθεί η δίκη για τα στημένα παιχνίδια, στην οποία οι κατηγορούμενοι υπερβαίνουν τους 160.
Από τους πιθανούς χώρους δεν έχει εξαιρεθεί ούτε ο Κορυδαλλός (με δύο αίθουσες), που σήμερα φιλοξενεί βασικά τη δίκη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς κρίνεται ότι με σχετικές διαμορφώσεις μπορούν οι αίθουσες να αυξηθούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ