Υπό αυστηρά μέρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Γιάννη Μώραλη και των νέων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μώραλης επεσήμανε: «Η εμπιστοσύνη και η λαϊκή εντολή των πολιτών του Πειραιά όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Μαΐου, ανοίγουν σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική πορεία της πόλης του Πειραιά. Ένα κεφάλαιο δημιουργίας, έμπνευσης και προοπτικής, το οποίο θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Νέα δημοτική αρχή και Πειραιώτες που νοιαζόμαστε και αγαπάμε αυτή την όμορφη και μοναδική πειραϊκή ακτή, θέλουμε να στρέψουμε την πόλη μας, τον Πειραιά προς νέους ανοικτούς ορίζοντες, προς πιο παραγωγικούς και ωφέλιμους δρόμους. Να κάνουμε τον Πειραιά νικητή».

Στη συνέχεια τόνισε πως: «Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης και της αποστολής που αναλαμβάνουμε ως νέα δημοτική αρχή, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να κρατάς το τιμόνι της πόλης του Πειραιά. Της πόλης που αποτελεί τη στρατηγική θαλάσσια πύλη της Ελλάδας και του Ελληνισμού στον κόσμο. Του μεγάλου λιμανιού της χώρας που έχει παγκόσμια αναφορά».

Ο νέο δήμαρχος Πειραιά δήλωσε πως σκοπός είναι μαζί με τους συνεργάτες του να δουλέψουν με όραμα και σχέδιο για να διεκδικήσουν δυναμικά, να συγκρουστούν με όποιον χρειαστεί, ώστε να κερδίσει ο Πειραιάς και οι Πειραιώτες αυτά που τους αξίζουν.

Και πρόσθεσε: «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η χώρα μας βρίσκεται, για πέντε και πλέον χρόνια, στο επίκεντρο μιας σφοδρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας κάνοντας την δυσκολότερη. Το πρόσωπο της κρίσης στις γειτονιές του Πειραιά, είναι πολύ πιο σκληρό και δύσκολο από ότι σε άλλες περιοχές. Αυτό καθορίζει και το δικό μας καθήκον».

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «εκτός των θεμάτων της καθημερινότητας που δεν θα έπρεπε να αποτελούν θέμα συζήτησης, η Ναυτιλία και η λειτουργία του λιμανιού, ο τουρισμός, η οικονομική ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο που θα σταθεροποιήσουν και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, οι κοινωνικές δομές σε συνεργασία με την εκκλησία και άλλους φορείς, ο πολιτισμός που τόσο έχει υποβαθμιστεί και ο αθλητισμός, θα έλεγα ότι είναι οι τομείς που θα πρέπει να εστιάσουμε ώστε να κάνουμε την πόλη ομορφότερη και τους πολίτες περήφανους που ζουν εδώ, συγκρατώντας πρώτα από όλα την φυγή της νεολαίας και όχι μόνο από την πόλη που αγαπούν».

Συμπλήρωσε ακόμη πως: Όλα αυτά όμως απαιτούν άμεσα δύο πράγματα: Πρώτον να νοικοκυρέψουμε και να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου. Γιατί ισχυρός και αποτελεσματικός Δήμος είναι αυτός που είναι οικονομικά αυτόνομος και ανεξάρτητος.

Δεύτερον να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε από την κεντρική εξουσία, για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, αυτά που αξίζουν στην πόλη και τους κατοίκους του Πειραιά».

Από τους δημότες του Πειραιά ζήτησε υπομονή και συμπαράσταση και να τους κρίνουν αυστηρά καθημερινά «αλλά να μην περιμένουν θαύματα και άμεσες αλλαγές σε ζητήματα που εκκρεμούν ή λιμνάζουν επί χρόνια. Τους θέλω κοντά μας, καθώς τη σημερινή εποχή, το μόνο βέβαιο είναι ότι για την όποια επιτυχία απαιτούνται ευρείες συναινέσεις, αλλά και η συμμετοχή των πολιτών».

Ο κ. Μώραλης σημείωσε επιπλέον ότι ο Πειραιάς μπορεί και πρέπει να αλλάξει πορεία και πρόσθεσε πως το μεγάλο εμπόδιο που έχουμε μπροστά μας, δεν είναι τα ίδια τα προβλήματα αλλά η αδυναμία μας να τα αντιμετωπίσουμε.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του απεύθυνε κάλεσμα για συνεργασία λέγοντας:«Οι καιροί και η ένταση των προβλημάτων επιβάλλουν να παραμερίσουμε, όλοι μας, τις άγονες θεωρίες, τις αγκυλώσεις, τις ιδεοληψίες και τις προσωπικές ατζέντες και να δεσμευτούμε με συγκεκριμένες προτάσεις και αποτελεσματικές λύσεις, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που έχει ο Πειραιάς.Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η συνεργασία που ενώνει, που εμπνέει, που δημιουργεί λύσεις για τον Πειραιά και τους Πειραιώτες».


Ευάγγελος Μαρινάκης: Ο Πειραιάς αλλάζει σελίδα

Ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πειραιάς Νικητής» και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ.Ευάγγελος Μαρινάκης μετά την ορκωμοσία δήλωσε: «Είναι μια μέρα πολύ σημαντική, πιστεύω ότι ο Πειραιάς αλλάζει σελίδα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έχουμε ένα πάθος για τον Πειραιά όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ εργάζομαι. Πιστεύω λοιπόν ότι έχει έρθει η ώρα να γίνουν ορισμένα έργα τα οποία χρειάζεται ο Πειραιάς και όλοι μαζί να ενωθούμε για το καλό της πόλης. Δεν υπάρχουν ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το καλύτερο. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αύριο ξημερώνει μια καινούρια ημέρα και χρειαζόμαστε όλους τους Πειραιώτες να είναι ενωμένοι και να μας συμπαρασταθούν σε αυτή την προσπάθεια που θα φέρει πολλά καλά στον τόπο μας, τον Πειραιά».


Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας η ορκωμοσία Μώραλη

Ισχυρή ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων λόγω της συμμετοχής στην ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ν. Κούζηλου ο οποίος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές.

Μέλη και οπαδοί της Χρυσής Αυγής από το μπαλκόνι των γραφείων τους (είναι απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο) φώναζαν συνθήματα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη από την ΚΕΕΡΦΑ αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή εμπρός από το Δημαρχείο.

Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρξε ανταλλαγή συνθημάτων ενώ στόχος της παρουσίας των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ήταν να αποτρέψει να έρθουν σε επαφή τα μέλη της Χρυσής Αυγής με τους αντιφασίστες.

Λίγο μετά τις 12:30 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έφθασαν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκης, ο Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Μελάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ο Κ. Αρβανιτόπουλος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Σ. Κόκκαλης, ο απερχόμενος δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος ενώ στις 13:00 έφθασε ο Γ. Μώραλης με τη σύζυγό του και το παιδί του.

Το παρών στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής έδωσαν και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού όπως του πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Κ. Μήτρογλου.

Ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ν. Κουζήλος έφθασε περί τα 15 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα της ορκωμοσίας ενώ εισήλθε στο Δημοτικό Θέατρο από την πίσω πόρτα. Κατά την άφιξή του επευφημήθηκε από τους οπαδούς και τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα περί τα 10 άτομα κατόρθωσαν να φθάσουν στην πίσω πόρτα και να φωνάξουν το σύνθημα «Αίμα τιμή Χρυσή Αυγή». Ο Κούζηλος αφού συμμετείχε στην ορκωμοσία αποχώρησε συνοδευόμενος από αστυνομικούς με πολιτικά χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν αμφίβολη η παρουσία του απερχόμενου δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου ο οποίος κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ιδιότητα αυτή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί λέγοντας πως θα βρίσκεται με τα εγγόνια του στο χωριό της συζύγου του. «Θα εξαρτηθεί το εάν θα επιστρέψω πριν την Κυριακή ή όχι. Εξάλλου μπορώ να ορκιστώ και μετά την Κυριακή», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ακόμα δεν έχουν γινεί γνωστοί ποιοι θα αναλάβουν τις θέσεις των αντιδημάρχων και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ενα από τα ονόματα που ακούγεται έντονα για θέση – κλειδί στο δήμο είναι του πρώην δημάρχου και νυν δημοτικού συμβούλου Χρήστου Αγραπίδη.
Τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου o κ. Μώραλης θα περάσει το κατώφλι του δημαρχείου για να αναλάβει τα νέα καθήκοντα του ενώ την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης. Η θητεία της νέας δημοτικής αρχής αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και θα ολοκληρωθεί την 31η Αυγούστου 2019.

Ανακοίνωση από το «Λιμάνι της Αγωνίας»
Σε ανακοίνωση της η παράταξη «το λιμάνι της αγωνίας» με επικεφαλής τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της σημερινής ορκωμοσίας των αιρετών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Πειραιά, οι εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «το Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς η πόλη μας», μαζί με τον όρκο που μόλις δώσαμε, δηλώνουμε: Πιστοί στο συμβόλαιο τιμής που υπογράψαμε με τους πολίτες του Πειραιά στις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 δεσμευόμαστε και σήμερα ότι θα αγωνιστούμε για να γίνει ο Πειραιάς, πόλη της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της δημοκρατίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης».
Επίσης αναφέρεται ότι θα αγωνιστούν για να γίνει ο Πειραιάς: «Πόλη αφιλόξενη στις ρατσιστικές διακρίσεις, ανάχωμα στη φασιστική απειλή. Πόλη της προόδου, υπόδειγμα υπεράσπισης εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Πόλη παιδείας και πολιτισμού. Πόλη δημιουργίας και βιώσιμης οικολογικής ανάπτυξης. Πόλη της ναυτοσύνης και των ναυτικών. Πόλη των νέων ανθρώπων και των νέων αναζητήσεων. Πόλη για όλους. Για να γίνει ο Δήμος Πειραιά θεσμός της δημοκρατικά αυτοδιοικούμενης συμμετοχικής κοινότητας των πολιτών του Πειραιά. Θεσμός – υπηρέτης δημοτών και κατοίκων, ώστε η εξουσία να προέρχεται από το λαό, να ασκείται χάριν του λαού και να ανήκει στο λαό».
Ευχαριστήριο μήνυμα Β.Μιχαλολιάκου μέσω facebook

Σε ανάρτηση του στο facebook ο κ.Μιχαλολιάκος εκφράζει τη βαθιά του ευγνωμοσύνη «στις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες που για 25 συνεχόμενα χρόνια με τίμησαν όσο ποτέ κανένα άλλο πολιτικό στον Πειραιά.Ευχαριστώ από καρδιάς τους άξιους συνεργάτες μου τον συνδυασμό Μας Ενώνει ο Πειραιάς, τους εργαζόμενους του Δήμου και τους δημότες. Όλοι μαζί επιτύχαμε την ισχυρή συμμαχία που άλλαξε την πόλη μας. Ο Πειραιάς έγινε πόλη καθαρή, ανθρώπινη, επαναλειτουργεί το Δημοτικό Θέατρο, το 2015 είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ναυτιλίας και βάλαμε τις βάσεις για να είναι το 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, υλοποιούνται έργα άνω των 100εκ ευρώ τα οποία αλλάζουν τον Πειραιά μας. Από παρηκμασμένη πόλη αποκομμένη από την θάλασσα γίνεται σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη λιμάνι με πρόσβαση στις παραλίες της. Επαναποκτα την χαμένη της αρχοντιά».

Ο απερχόμενος δήμαρχος επεσήμανε ακόμη ότι: «Φεύγω από Δήμαρχος της πόλης με το κεφάλι ψηλά γεμάτος ευγνωμοσύνη και αγάπη για τον πειραϊκό λαο.
Καλή επιτυχία στην νέα δημοτική αρχη. εκφράζω την ειλικρινή ευχή μου το δημιουργικό αυτό έργο να συνεχιστεί και στα προσεχή 5 χρόνια».