Δεκαπέντε αξιόλογοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο θα βρεθούν και αυτόν τον Σεπτέμβριο στη σκηνή του TEDxAcademy 2014, προσκαλώντας το κοινό σε έναν ανοιχτό και δημιουργικό διάλογο με θέμα «Το μέλλον που μοιραζόμαστε» («The Future we Share»).
Το εφετινό ραντεβού δίνεται το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου οι διακεκριμένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις από τον διεθνή χώρο.
«Το μέλλον είναι κάτι που είτε το θέλουμε είτε όχι το μοιραζόμαστε. Οπότε επιλέξαμε να μιλήσουμε για αυτό, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο όπου πρέπει να δούμε τι συμβαίνει διεθνώς, ώστε να προσδιορίσουμε πώς θα προσφέρουμε σε τοπικό επίπεδο» αναφέρει στο «Βήμα» η κυρία Νίκη Συροπούλου, διοργανώτρια και επιμελήτρια του TEDxAcademy.
Κοινό και προσκεκλημένοι θα συμμετάσχουν σε έναν παραγωγικό διάλογο και θα ανταλλάξουν απόψεις επάνω σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες. «Επιλέξαμε να μιλήσουμε εφέτος σε τρία επίπεδα: το διεθνές, το τοπικό και το ανθρώπινο. Ετσι προσκαλέσαμε ομιλητές που ο καθένας έχει να μοιραστεί κάτι εποικοδομητικό στον τομέα του» εξηγεί η κυρία Συροπούλου.

Από το παγκόσμιο, στο τοπικό και στο ανθρώπινο

Η ενότητα «Παγκόσμιο Οραμα» αφορά εξελίξεις που διαμορφώνουν τις παγκόσμιες τάσεις σχετικά με την τεχνολογία, την κοινωνία και τη δημοκρατία. Ο πολιτικός, επιστήμονας και οικονομολόγος James Robinson, ένας σημαντικός διανοητής, θα ανοίξει μάλιστα τον γύρο των ομιλητών.
Επίσης η Keren Elazari, η οποία ερευνά εδώ και πολλά χρόνια τις σκοτεινές γωνιές του Διαδικτύου και βρίσκεται σε μια θέση αντίστοιχη με αυτήν του Εντουαρντ Σνόουντεν. Η ενότητα αυτή είναι ένα «ταξίδι» στο πώς μια χώρα αποφασίζει να προχωρήσει μπροστά στο μέλλον.
Ακολουθεί η «Τοπική Δράση», με πλήθος αξιόλογων ελλήνων ομιλητών, η οποία περιλαμβάνει πρωτοποριακές ιδέες που είναι σε θέση να συμβάλουν στην κοινωνική πρόοδο, μέσα από το πρίσμα της δημοκρατίας, της καινοτομίας και της αλλαγής.
Τέλος, η ενότητα «Ανθρώπινη Αλληλεπίδραση» αφορά σκέψεις και ιδέες για τις δυνατότητες των ανθρώπων που μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τη ζωή όλων μας και τις σύγχρονες κοινότητες, καθώς και να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο. Ξεχωρίζει η παρουσία του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Daniel Gilbert, βραβευμένου ως διακεκριμένου επιστήμονα της Αμερικανικής Ενωσης Ψυχολόγων για την πρώιμη συμβολή του στην ψυχολογία.
Η λίστα των ομιλητών

l Simon Anholt, σύμβουλος πολιτικής, με δράση σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο.
l Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San Jose και επικεφαλής προγράμματος πειραματικού δορυφόρου της NASA.
l Αλέξανδρός Κρητικός, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πόσνταμ και διευθυντής Ερευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.
l Νίκος Μιχαλάκης, επικεφαλής στην επιστημονική ομάδα της Knewton, εταιρείας που ηγείται παγκοσμίως στις σύγχρονες μεθόδους, κάτοχος πτυχίου ηλεκτρολόγου μηχανικού και επιστήμης υπολογιστών από το ΜΙΤ.
l Χρήστος Μποκόρος, ζωγράφος.
l James Robinson, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, συν-συγγραφέας του «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» («Why Nations Fail») http://whynationsfail.com. Το 2012 ο James Robinson κατετάγη στους κορυφαίους στοχαστές του κόσμου από το περιοδικό «Foreign Policy».
l Daniel Gilbert, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Συγγραφέας του διεθνούς best seller «Σκοντάφτοντας στην ευτυχία» («Stumbling on Happiness»), το οποίο κέρδισε το 2007 το βραβείο Royal Society Prizes for Science Books.
l Keren Elazari, σύμβουλος ασφαλείας κυβερνοχώρου, σημαίνον μέλος εκστρατείας κυβερνήσεων και παγκόσμιων εταιρειών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ηλεκτρονική πειρατεία.
l Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή».
l Χάρης Θεοχάρης, τέως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ειδικός στον σχεδιασμό, στην ανάλυση και στην εφαρμογή μεγάλων συστημάτων λογισμικού.
l Νίκος Κουμέττης, πρόεδρος της Coca-Cola Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.
l Μύρων Μιχαηλίδης, αρχιμουσικός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
l Στέλιος Ράμφος, φιλόσοφος και συγγραφέας.
l Μιχάλης Μπαχτής, φυσικός, ερευνητής στο CERN.
l Μαρία Σταυροπούλου, νομικός, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Οι εγγραφές για συμμετοχή στο TEDxAcademy 2014 ξεκίνησαν. Στο πλαίσιο της εφετινής διοργάνωσης, θα διατεθούν συνολικά 100 εισιτήρια σε ανέργους. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τον μηχανισμό υποβολής των σχετικών αιτήσεων ενδιαφέροντος και τη διαδικασία επιλογής θα αναρτηθούν το επόμενο διάστημα στον επίσημο ιστότοπο του TEDxAcademy (www.tedxacademy.com).

HeliosPlus