Οκταμελής αποστολή Ισραηλινών πυροσβεστών με επικεφαλής τον Αξιωματικό Εθνικών Επιχειρήσεων, κ. Ντορόν Λέβι επισκέφθηκε την Ελλάδα από 18 έως 28 Αυγούστου για να συμμετάσχει σε κοινή εκπαίδευση με το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι ισραηλινοί πυροσβέστες ενσωματώθηκαν σε ομάδες πεζοπόρου της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και συμμετείχαν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών με τους Ελληνες συναδέλφους τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, και συγκεκριμένα στη Κεφαλονιά, τη Ρόδο, την Καλαμάτα και το Δελφίνο, «αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την συνεργασία μεταξύ των πυροσβεστικών σωμάτων Ισραήλ-Ελλάδας».
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των ισραηλινών πυροσβεστών, στις 27 Αυγούστου η νέα Πρέσβης του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπεν- Άμπα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ όπου την υποδέχθηκε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, Αρχιπύραρχος Αθανάσιος Σερεντέλλος.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ευχαριστήσει τον κ. Παπαγεωργίου για την φιλοξενία της Ισραηλινής ομάδας και να ακούσει τις εντυπώσεις των Ισραηλινών και Ελλήνων πυροσβεστών για την συνεργασία τους. Και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι η συνεργασία ήταν άριστη, ενώ η κυρία Μπεν -Άμπα τόνισε την σημασία που αποδίδει η Ισραηλινή Κυβέρνηση στη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Η επίσκεψη των Ισραηλινών πυροσβεστών είχε αποφασιστεί από τους Αρχηγούς των Πυροσβεστικών Σωμάτων Ισραήλ και Ελλάδας, του Επιτρόπου Πυρόσβεσης και Διάσωσης, κ. Σαχάρ Αγιαλόν και του Αντιστράτηγου Βασιλείου Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου με ισραηλινή αντιπροσωπεία για να παρακολουθήσει διεθνή ευρωπαϊκή άσκηση πυρόσβεσης.
Είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Παπαγεωργίου στο Ισραήλ με πενταμελή ελληνική αντιπροσωπεία στις 17 – 20 Μαρτίου στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδας στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της κοινής διακήρυξης που υπεγράφη από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης των δυο χωρών τον Οκτώβριο του 2013.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους τα δύο Πυροσβεστικά σώματα έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα όπως είναι η αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και η διαχείριση επικίνδυνου υλικού.